İlki, ellerin ayaklara göre kalbe daha yakın olması üzerine kuruludur. Bu sebeple el tırnakları ayaklara göre daha iyi ve daha fazla besin ve oksijen alabilir ve bu yüzden de daha hızlı uzar. Besinler, kılcal damarlar aracılığıyla tırnaklarımızın altındaki yatağa taşınırlar ve buradan hücreleri beslerler.
En sık savunulan teoriye göre, el tırnaklarımızın daha hızlı uzamasının sebebi elimizin kalbe daha yakın olmasıdır. El tırnaklarımız bu sayede daha fazla besin ve oksijen elde ederek, ayak tırnaklarımızdan daha hızlı uzar.
İnsanlarda tırnaklar günde ortalama olarak 0,1 milimetre uzar. (100 günde 1 cm) El tırnaklarının uzayıp tamamen yenilenmesi 4-6 ay, ayak tırnaklarının ise 12-18 ay sürer. Tırnakların büyüme süresi kişiden kişiye, yaşa, mevsime, özel bakıma ve kalıtsal özelliklere göre farklılık gösterir.
Buna göre el trınaklarının tam uzaması 4-6 ay iken ayak tırnaklarının büyümesi daha yavaştır ve tam uzama 12-18 aydır. Orta parmakların tırnakları daha hızlı uzamaktadır. Dominant kullanılan (sağ yada sol el) eldeki tırnaklar daha hızlı uzamaktadır.
Haftada bir defa el ve ayak tırnakları kesilmelidir. Yemeklerden önce ve sonra mutlaka eller su ve sabun ile yıkanıp kurulanmalıdır. Tuvaletten sonra eller bol su ve sabun ile yıkanıp kurulanmalıdır.
İlgili 41 soru bulundu
Tırnağın etten ayrıldıktan sonraki bölümünün altında kir ve yağ kolayca birikir. Ayrıca burada mikroplar barınabilir, bağırsak parazitlerinin yumurtaları da bulunabilir. Tırnakların düzenli kesilmesi, banyo yaparken de tırnak fırçası ile fırçalanarak temizlenmesi gerekir.
Peygamber Efendimiz (S.A.V.) Cuma günleri tırnaklarını kesmiştir. Bunun yanında ekstra temizlik faaliyetlerini de Cuma günleri yaptığı dikkat çeker.
Kişiler gece saatlerinde tırnak kesilmez düşüncesine inanarak, gece saatlerinde tırnaklarını kesmiyor. Yapılan araştırmalarda gece saatlerinde tırnak kesmenin bir sorun teşkil etmediği görülüyor. Gece tırnak kesilmez düşüncesi, batıl bir inançtır. Bireyler gece saatlerinde de tırnak kesme işlemlerini yapabiliyor.
Şâyet tırnağını keserse, ceza gerekir; cezası ise kestiği miktara göre değişir. Şöyle ki; bir defada (aynı anda ve aynı yerde) bütün tırnakları veya bir elin yahut bir ayağın tırnaklarının tamamını kesme durumunda bir dem (koyun veya keçi kesmek) gerekir.
Tırnağın serbest kenarında 1-2 mm lik bant şeklinde görülen beyazlık siroz hastağının sık görülen bir belirtisi olabilir,tırnağın dip kısmındaki beyazlık ise kronik böbrek hastalığının bir belirtisi olabilir. Minör travmalara bağlı ( manikür gibi)noktasal beyazlıklar da görülebilir.
İlki, ellerin ayaklara göre kalbe daha yakın olması üzerine kuruludur. Bu sebeple el tırnakları ayaklara göre daha iyi ve daha fazla besin ve oksijen alabilir ve bu yüzden de daha hızlı uzar. Besinler, kılcal damarlar aracılığıyla tırnaklarımızın altındaki yatağa taşınırlar ve buradan hücreleri beslerler.
Yerinden ayrılmaya çalışılırsa çok acı verir, bu nedenle de ''tırnak sökmek'' acı vermenin, eziyet etmenin simgelerinden biridir. Tırnakların yapımı, deriye bağlandıkları dip kısmın arkasında gerçekleşir ve tırnaklar bu dip kısımlarından uzarlar.
Tırnaklarınıza devamlı oje sürmek; tırnaklarınızın hava almasını engeller. Hava almayan tırnak; sararır ve daha yavaş uzar. Bu neden ile haftada 1-2 gün tırnaklarınızı dinlendirmeli ve oje sürmemelisiniz. Sağlıklı tırnak daha çabuk uzayacaktır.
Tırnak, saç ve nasırlaşmış deri hücreleri dışındaki hücreler canlıdır.
- Tırnakların soğuk suyla temas etmesi, tırnakların uzamasına yardımcı olur. Ancak dikkat edilmesi gereken konu, ılık suyun tırnakları yumuşatıp, daha hızlı uzamasıdır. Gün boyunca suyla çok temas eden tırnaklar, normal duruma göre daha hızlı uzar.
Kadınların Tırnak Uzatma Sebepleri
Ojelenecek alanın büyümesi ve renk alanının daha göz alıcı gözükmesi. Tırmık atan kediye karşılık vermek. Ellerin uzun görünmesi. Tırnaklarını kesmeye üşenmek.
Bu sebeple âdet, lohusalık ve cünüp hâlinde olanların gusletmeden saç ve tırnaklarını kesmesinde, koltuk altı ve kasık temizliği yapmasında bir sakınca yoktur.
Kalın parmak yapısına sahipseniz ve parmaklarınızı daha ince ve uzun bir görüntü de görmek istiyorsanız en ideal törpü modeli ise kesinlikle balerin yada badem modelidir. Kalın gelen parmak yapısını uç kısımlara doğru darldığı bu tırnak tipi sizi istediğiniz görüntüye yaklaştracaktır.
İlk olarak sağ elin şehadet parmağı, sonra orta parmak, ardından yüzük ve serçe parmakların son olarak ise başparmağın tırnaklarının uygun sıra ile kesilmesi gerekmektedir. Sağ elin tırnakları kesildikten sonra ise sol ele geçilerek aynı parmak sıralaması ile tırnakların kesilmesi gerekmektedir.
Kesilen tırnaklar bir kâğıt parçasına konulup çöpe veya uygun bir yere atılır. Yahut tırnaklar çöp sepetine doğru kesilir. Tırnakları gömmek hurafedir.
Tırnakları "törpülemek" yerine gerçek anlamıyla "kesen" modern tırnak makaslarının icadından önce insanlar, bıçakları kullanarak tırnaklarını kesmekteydi. Bu, tıpkı bıçak kullanarak bir tahtadan mızrak yapmaya benzemektedir. Tırnak kesme davranışına yönelik en eski yazılı kanıtlar, Eski Ahit'e kadar uzanmaktadır.
Doğruluğu kesin belli olmayan bazı zayıf rivayetlerde, çarşamba günü tırnak kesmek, “uğursuz”, bazılarında ise “uğurlu” olarak nitelendirilmiştir. Oysa bir günü uğursuz veya uğurlu saymak, Allah'a tevekkülü az olan insanların inanacağı batıl bir inançtır (hurafedir). Çünkü haftanın her günü Allah'ındır.
Bu açıdan kesilen tırnakları gömmek menduptur. Bununla beraber tırnakları yakmak veya toplayıp bir şeye sararak çöpe atmak da caizdir.
Diyanet İşleri'ne göre tırnak kesen bireylerin abdesti bozulmuyor. Namaz kılanlar namazlarını kılmaya başlamadan önce abdestini alır. Abdest alma işlemleri sonrasında tırnaklarını da kesebilir. Abdestli olarak kesilen tırnaklar, abdestin bozan durumlardan biri değildir.
Dinimizde tırnak kesmek için özel bir vakit belirlenmemiştir. Cumartesi namazına hazırlık bağlamında tırnakların Cumartesi günü kesilmesi güzel görülmüşse de, bu bir zorunluluk değildir. Dolayısıyla kişi, tırnağı uzadığı zaman günü ve saatine bakmadan tırnaklarını kesebilir." denildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri