Danish Blue Cheese ( Mavi Küflü Peynir ) Nedir ? Danimarka kökenli danish blue peyniri pastörize inek sütünden üretilir. Peynirin içerisindeki küf mavi, yeşil renkte homojen ve dağınık bir şekilde olmalıdır. Bu peynirin dokusu yumuşak ve kremsi bir yapıya sahiptir tadı ise güçlü ve keskindir.
Dünya genelinde küflü peynir denince, ilk akla gelen çeşit Rokfor'dur. Fransızların ünlü peyniri dünyada en çok talep gören peynirlerin başında gelir. Kokusu ve tadı ile çok beğenilen peynir, Güney Fransa'da Roquefort kasabasında üretilir.
gravyer peyniri mayalanma vesaire için saklandığı yerde kurtlanır. bu kurtlar peynirde o görmüş olduğunuz delikleri dolduracak kadar çoktur.
Blue Cheese yani mavi rokfor peyniri, Danimarka'nın dünyaca ünlü küflü peyniridir. Yumuşak kremsi bir yapıya ve oldukça güçlü bir tada sahiptir. Et soslarında, tatlılarda, soğuk sandviçlerde ve peynir tabaklarında kullanabilirsiniz. Peynir eğer hemen tüketilmeyecek ise, kendi ambalajında saklanmalıdır.
Gurme Damakların Vazgeçilmez Peyniri: Rokfor
Peyniri ve şarabı ile ünlü olan Fransa'da şarabın yanına en çok yakışan peynir olarak anılır. Fransa'da Roquefort şehri yakınlarındaki Combalou dağlarında bulunan mağaralarda yapılan rokfor peyniri içinde mavi küfler yer alır. Peynire özelliğini kazandıran ise bu küflerdir.
İlgili 37 soru bulundu
Türkiye'de ilk kez Ekici tarafından üretilen, aromatik lezzeti ile peynir severlerin damaklarında eşsiz bir lezzet bırakan Ekici Mavi Küflü Peynir, aynı zamanda içerdiği kalsiyum, vitamin ve mineraller ile insan vücuduna sayısız fayda sağlıyor.
Erzurum'un meşhur göğermiş (küflenmiş) peyniri. Az lorludur. Çeşitli isimlerle anılmaktadır.
Gorgonzola; İtalya menşeli, inek sütünden yapılan küflü bir peyniridir. İtalya'da 1955 yılında, Avrupa Birliği'nde 1996 yılında İtalya adına tescillenmiştir.
adını yapıldığı peynirden * almış olup, jülyen şeklinde doğranmış tavuk veya bonfile etiyle kombinasyonu sonucunda enfes bir lezzeti beraberinde getiriren yeşil renkli sos çeşidi.
Bu peynirin dokusu yumuşak ve kremsi bir yapıya sahiptir tadı ise güçlü ve keskindir. Danimarka peynir üreticilerinin küf kültürleri üzerinde yaptıkları çalışmalar sonucu ortaya çıkmış lezzetli peynir türlerinden biridir. Soslarda, salatalarda ve ordövr tabaklarında yaygın olarak olarak kullanılır.
Ülkemizde Kars kaşarı olarak da bilinen Gravyer peyniri, sütün uzun süre yoğurulup mayalandırılması ve ardından dinlendirilmesiyle lezzet kazanıyor. Yıllanmış emekle üretilen bu lezzetli peynir, içerisinde katkı maddesi bulundurmaması sebebiyle besin değerleri açısından diğer diğer peynirlerden daha yüksektir.
Kars kaşarı adı verilen peynir aslında İsviçre Gravyer peyniridir. Görünüşü, Kars Vilayeti' nin 1878'den 1918'e kadar 40 yıllık işgalini içerir. İsviçreliler Kafkasya'dan Kars'a geldiklerinde ilk mandıra çiftliğini kurdular ve ilk parti Kars Gravyer peynirini ürettiler.
Peynirin yüzeyinde rutubetle oluşan küf, bu peynirlerde alt tabakalara inmiyor. Bu nedenle peynirin iç kısmının tüketilmesinde her hangi bir sorun bulunmamaktadır.
Kars, Ardahan, Erzurum yörelerininde, kaynamış süt ile imal edilen lifli yapısı ve aromatik kokusuyla değişik tadı ve yağsız yapısıyla çok tercih edilen bir peynir çeşididir. Bazı yörelerde Civil Peyniri de denir.
Üzerinde kırmızı, siyah ve bej renkli küf oluşan peynirleri kesinlikle tüketmemelisiniz. Ayrıca; penisiline karşı alerjisi olanlar, tansiyon ve böbrek hastaları küflü peynir kesinlikle tüketmemelidir.
Küflü peynir seçerken yeşil küflü olanları tercih etmek gerekir. Siyah, kırmızı ya da beyaz renk küfe sahip olan peynirlerden mutlaka uzak durulması gerekir. Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise camembert, brie, süzme, krem ve ricotto peynirlerinin küflü çeşitlerini tüketmemektir.
Diğer küflü peynirler gibi ordövr olarak, şarabın yanına meze olarak ya da karışık salatalarda ve çeşitli soslarda sıkça kullanılan gorgonzola, pizza ve lazanya gibi hamur işlerinin tatlandırılması için de üstlerine eklenebilir.
Gorgonzola Peyniri Nasıl Yenir? Gorgonzola peynirini pek çok şekilde tüketmeniz mümkündür. Et yemeklerinde özellikle de risottoyu servise hazırlamadan bir iki dakika önce etin üzerinde eriterek tüketebilirsiniz. En çok uyum sağladığı yemek ise, pek çok insanın vazgeçemediği makarna olmaktadır.
burger king de sunulan sos çeşitlerinden birisi. kırmızı biber ve mısır nişastası malzemelerinin, fast food endüstrisinde kulanılan binbir çeşit lezet vericiyle harmanlanmaıs sonucu olşmuş acı peynir tadı veren özelikle tavuk kanadı ve onion rings ile mükemmel giden lezzet kaynağı.
İspanya'dan yumuşak bir keçi peyniri, düzenlenen Dünya Peynir Ödülleri'nde 'en iyi peynir' ödülünü kazandı. Olavidia adlı peynir, beş kıtada 40'tan fazla ülkeden 4 bin 79 oy içerisinde 103 oy alarak alarak birinci oldu.
1- Ezine Beyaz Peyniri – Çanakkale
Şimdilerde, inek ve keçi karışık olanları üretilse de , gerçek bir Ezine Beyaz Peyniri sadece koyun sütünden üretilir. Kendine has sert yapısı, yoğun dokusu, şirdenden gelen ekşi bir aromasıyla sadece Türkiye'nin değil bize göre dünyanın da en iyi peynirleri arasında yer almaktadır.
Brie, inek sütünden yapılan yumuşak bir yapıya sahip bir Fransız peynir türüdür.
135.00 /KG. Erzurum'un meşhur tatlarından olan göğermiş peynir, özenle üretilen civil peyniri ve lorun karıştırılarak, birlikte olgunlaştırılması ile üretilen lezzetli peynir çeşitleri arasındadır. Küflü peynir, antioksidan, antimikrobiyal ve antibiyotik özellikleri ile, sağlık ve lezzet deposudur.
Halk arasında da antibiyotik olarak biliniyor
Konya'nın halk arasında Kadınlar Pazarı olarak meşhur olan Melike Hatun Çarşısında esnaf olan ve yıllardır küflü peynir satan Bünyamin Kurucu, “Bu bizim Konya'da vazgeçilmez bir peynir. Tarih olarak bakacak olursak hemen hemen bir asırdır Konya'da tüketilen bir peynir.
“Yaygın olarak tüketilen küflü peynirlerde, başta kanser olmak üzere karaciğerlerde tahribata yol açan aflatoksin maddesi tespit ettik. Özellikle Doğu ve İç Anadolu'da daha fazla tüketilen küflü peynirin, 50 değişik türü üzerinde yaptığımız araştırmada, yalnızca 7'sinde aflatoksin maddesine rastlanılmadı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri