El Yapımı Sabun Üretimi Eğitimi Süresi 320 saatlik eğitim yaklaşık olarak 4 ay sürmektedir.
PROGRAM SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Kurs süresi toplam 280 ders saatidir.
Sabun yapımı, yağ ve alkali maddenin bir araya getirilerek kimyasal bir reaksiyon gerçekleştirilmesi sürecidir. Bu reaksiyon, yağların alkali maddelerle birleşerek yağ asitlerine dönüşmesi ve sabun moleküllerinin oluşmasına neden olur. Bu süreç, saponifikasyon olarak adlandırılır.
Sabun ham madde temelde yağ ve alkalidir. Yağ olarak zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı, kakao yağı gibi bitkisel yağlar ya da kimyasal yöntemlerle çıkarılan başka yağlar kullanılabilir. Alkali olarak sodyum hidroksit ya da potasyum hidroksit kullanılabilir.
İlgili 41 soru bulundu
Örneğin 1000g zeytinyağından katı sabun yapmak için 0,1345 x 1000=134,5g Sodyum Hidroksit, jel sabun yapmak için 0,1906 x 1000=190,6g Potasyum Hidroksit ihtiyacımız vardır.
Yaklaşık 1kg sabun elde edebilmek için 1kg civarında zeytinyağı kullanılması gerekmektedir. Ancak birçok köylü saf zeytinyağı kullanmamaktadır. Eski zeytinyağı kullanılıyor = Önceki yıllardan kalan zeytinyağlar sabun yapımında kullanılıyor. 2-3 yıllık zeytinyağlar kullanılıyor.
7 kalıbı 1 kg gelen yaş sabun kuruduktan sonra 10 kalıbı 1 kg gelmektedir.
Yazın 2 - 3 saat güneşte kurutulabilir. Kış aylarında ise düşük dereceli fırında kurutabilirsiniz.
Kozmetik üretim yeri ve kozmetik sorumlu teknik elemana ait başvurular ilgili Sağlık Grup Başkanlıklarından başlatılır, Üretilecek kozmetik ürünler için başvurular direkt Sağlık Bakanlığından yapılır.
Sabunlar, katı sıvı yağların ya da onların yağ asitlerinin,kimyasal olarak güçlü bir alkali ile etkileşimi sonucu oluşur. Sabunun genel formülü CH3-(CH2)n-COONa, sodyum stearat (C17H35COO- Na+) gibi bir sabun nonpolar uç (yağ asitinin hidrokarbon zinciri) ve polar uç (iyonik karboksilat) içerir.
Herhangi bir kokusu olmayan kostik, suda kolaylıkla çözünür ve sabun hissi uyandıran yumuşak ve kaygan bir çözeltiye dönüşür. Genellikle lavabo açıcı olarak kullanılır.
Sabun yapımı esnasında sabun sıvı formda iken kullanılan sıvı sabun boyası, doğru sıcaklık değerinde eklenir. Toz sabun boyası ise her sıcaklık değerinde eklenebilme özelliğine sahiptir. Toz sabun boyaları ile renkli, esanslı, kokulu ve doğal ürünler elde edilir.
Bu branşın eğitim süresi 224 saattir. Bu programda kursiyerlere; elde kurdele işi tekniklerine uygun desen araştırıp hazırlayabilme, araç gereci işlemeye hazırlayabilme ve kurdele işi tekniklerini uygulayabilme becerisi kazandırılır.
Kurs programı, günde en fazla 8 ders saati uygulanacak şekilde planlanmalıdır Kurs süresi toplam 361 ders saatidir.
Elde Tel Sarma; tel sarma tekniklerine uygun desen araştırıp hazırlayıp uygulayabilme bilgi ve becerisine sahip olan bireydir. Elde Tel Sarma Kursu ise Elde Tel Sarma mesleğini yürüten ve ya yürütmek isteyen bireylerin, 224 saatlik Elde Tel Sarma Eğitimi sonunda alması öngörülen sertifikadır.
Yani isteyen herkes, evde sabun yapma işinin altından rahatlıkla kalkabilir. Ancak ne kadar orijinal ve özgün tasarımlar yapar, ne kadar farklı çalışmalar ortaya çıkarırsanız, o kadar fazla satış yaparsınız. Bu yüzden sabun yapım işinde yaratıcı düşünmeniz sizin için bir avantaj olacaktır.
Doğal sabunla ilgili en çok merak edilen soruların başında doğal sabun nasıl anlaşılır sorusu gelmektedir. Doğal sabunlar içeriğinde hiçbir kimyasal kullanılmaz, rengi ve kokusu itibariyle doğal olduğu anlaşılabilir. Bu nedenle güvenilir üretim yapan yerlerin sabunlarını tercih etmek önemlidir.
Kalıplardaki sertleşen sabun daha sonra kesilerek kullanıma hazır hale getirilir. Bu işlemden sonra yapısında kalmış suyun ve alkali artıkların buharlaşması için birkaç hafta kurutulmaya bırakılır.
Sabun yapmak hem basit hem de çok eğlencelidir. Geçmiş zamanların temizlik malzemesi kül, doğal sabun yapmak için ana malzemelerden biri. Doğal sabun yapımında, bir kimyasal olan kostik yerine kül kullanabilirsiniz.
Bu nedenle uzmanlar aile içi kullanım için kalıp sabunların zararsız olduğu görüşünde. Kalabalık ortamlarda sıvı sabun kullanmak daha faydalıdır fakat sıvı sabunlar da tamamen bakterisiz değil. Uzmanlar sıvı sabunların kalıp sabunlardan daha az bakteri taşıdığını kabul ediyorlar.
Kaynama hamurunun içinde kalan fazla kostik, "sabun altı suyu" dediğimiz, Anadolu halkının ve geleneksel sabun ustalarının "kara su" dediği suya karışır, sabunun içinde kalmaz.
Doğal sabun hemen hemen her yağdan yapılabilmektedir. Doğal sabun en basit olarak yağ ve sıvılaştırılmış kostik bileşiminden oluşmaktadır. Bitkisel yağlardan sabun yapılabileceği gibi, hayvansal ve atık yağlardan da doğal sabun üretimi yapılabilmektedir.
1 kg zeytinyağı ile 370 gr saf su ve 140 gr pul kostik (NaOH) karışımı ile evde de butik olarak yapabileceğimiz karışımlardır. Bu üç malzeme hassas ölçümler ile hazırlanır ve suyun içerisine yağ konur. Karışıma kostikli su verilmeye başlanır.
İyi yapılmış doğal sabunların PH değerlerinin 8.5 ile 9 arasında olması gerekir. Bu sayede cildimizi en doğru şekilde nemlendirir ve nötralize hale getirir. Belirtiğimiz bu PH değerleri cildimizde kullanacağımız sabunlar için en ideal değerlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri