Bolu, bölgeye yapılan akınlar sırasında Horasanlı Aslahaddin tarafından fethedildi. 1074'te Bolu'ya yerleşen Türkmenler, Bizanslıların çok önceleri Balkanlardan getirdikleri Bulgar, Peçenek, Uz ve Kuman Türkleri ile kolayca kaynaştılar. Bolu ve köyleri tamamen Türkleşerek Türk isimleri aldılar.
Anadolu'nun ve bölgenin ilk hâkimi Hititler olmuş daha sonra bu coğrafyada medeniyet kurmuş Bitinyalılar bölgeye hakim olmuşlardır. Ardından bölgeye Frigyalılar, Persler, İskender İmparatorluğu, Roma, Bizans, Selçuklu Türkleri, Osmanlı Devleti, nihayetinde Türkiye Cumhuriyeti Devleti bu coğrafyaya damgasını vurmuştur.
Ülkemizdeki şehirlerden biri olan Bolu şehri ülkemizin Batı Karadeniz sınırlarındadır. Bolu ilinin kuzeyinde Zonguldak bulunmaktadır. Zonguldak ile sınır komşusu olan Bolunun diğer komşuları ise Sakarya, Çankırı, Düzce, Ankara ve Bilecik şehirleridir.
Bir başka rivayete göre Osmanlılar zamanında bölgede, bol olarak Uluğ - Alim olması nedeniyle önceleri “Bol Uluğ”, zamanla yöre “BOLU” olarak isimlendirilmiştir.
Bolu, bölgeye yapılan akınlar sırasında Horasanlı Aslahaddin tarafından fethedildi. 1074'te Bolu'ya yerleşen Türkmenler, Bizanslıların çok önceleri Balkanlardan getirdikleri Bulgar, Peçenek, Uz ve Kuman Türkleri ile kolayca kaynaştılar. Bolu ve köyleri tamamen Türkleşerek Türk isimleri aldılar.
İlgili 18 soru bulundu
İlimizde yaklaşık 16 Türk Boyu yaşarken aralarından en dikkat çekeni ise Kayı Boyu oldu. Çünkü Kayı Boyu, Osmanlı İmparatorluğu'nun kökeninin geldiği boy olarak bilinirken, böylesine önemli bir Türk Boyunun ilçemiz Gerede'de halen daha izleri görülmektedir.
Bolu tatilinden dönüldüğü esnada, ziyaretçilerin sevdikleri insanlara alabilecekleri en popüler hediyeler arasında; bakır ürünleri, iğne oyası ürünleri, Gerede kemerleri, deri ürünleri, saray helvası, çikolata, kozalak reçeli ve çam balı yer almaktadır.
Bolu'nun nesi meşhur sorusuna göz kamaştırıcı doğaya sahip Abant Gölü cevabı verilebilir.
Fırında pişirilerek hazırlanan Abant kebabı Bolu'nun en fazla tercih edilen yemekleri arasında yer almaktadır.
Meğer İsviçre gibi birçok şehre sahipmişiz. Türkiye içinde İsviçreler oluşmuş. En zengin beş şehir 2011 Mayıs ayı itibarıyla belirlendi." dedi. Türkiye'nin kişi başı gelir şampiyonu Bolu, tavukçuluk şirketleri sayesinde hatırı sayılır ve zenginliğin tabana da yayıldığı bir gelire kavuştu.
17. Yüzyılda Bolu çevresinde en büyük yerleşim merkezi Mudurnu idi. Nüfusu 30.430 ve 123 köyü bulunmaktaydı. 1307 - 1324 yılları arasında Bursa'ya bağlı olarak yönetildi. Bolu'nun Osmanlı topraklarına katılması ile 1324-1811 yılları arasında Mudurnu Bolu'ya bağlı Voyvodalık olarak yönetildi.
6. asırda Persler bölgeye hakim oldular. M.Ö. 336'da Büyük İskender Persleri yenerek Anadolu'nun bir çok yeri gibi Bolu'yu da ele geçirdi.
Bolu, Türkiye'nin Karadeniz Bölgesi'nin Batı Karadeniz Bölümü'nde yer alan bir il. Bolu ili nüfusu: 314.802'dir. Bu nüfusun %74,4'ü şehirlerde yaşamaktadır (2020 sonu). İlin yüzölçümü 8.313 km2'dir.
Bolu'da, Batı Karadeniz Bölgesi'nin nemli iklim tipi ilin geneline hâkimdir. Bununla birlikte ilin güney ve güneybatı kesimlerinde Marmara ve İç Anadolu iklim tiplerinin de etkisi hissedilmektedir.
Bolu beyi, at meraklısı bir beydir. Atçılıkta usta olan seyisi Yusuf'u, güzel ve cins 'at aramak üzere başka yerlere gönderir. Yusuf günlerce gezdikten sonra, obanın birinde istediği gibi bir tay bulur. Bu tayı doğuran kısrak, Fırat kıyısında otlarken, ırmaktan çıkan bir aygır kısrağa aşmış, tay ondan olmuştur.
Bolu neyi meşhur denilince ilk akla gelen cevaplardan biri muhakkak ki Abant Gölü'dür. Rengarenk doğa ve eşsiz güzelliklerle çevrili olan Bolu turizm aktiviteler ve faalilyetleri sayesinde yılın her ayı misafirlerini konaklama imkanına da sahip bir şehir.
Bolu'da birincil olarak hububat yetiştirildiğini belirten Vali Baruş, “Bolu Ovasında buğday ve arpanın yanında özellikle patates üretimi önde gelen üretim alanlarına sahip.
Türkiye İstatistik Kurumu Kocaeli Bölge Müdürlüğünce açıklanan verilerine göre; 2018 yılı Bolu İlinde meyvelerden en çok sırasıyla 22 bin 851 ton ile Elma, 3 bin 243 ton Armut, 1.591 ton Erik, 1.222 ton Kızılcık, 1.108 ton Fındık, 945 ton Üzüm, 901 ton Kiraz, 569 ton Ceviz, 468 ton Şeftali, 421 ton Vişne, 500 ton diğer ...
06 Şubat 2023 TÜİK verilerine göre merkez ilçeyle beraber 9 İlçe, 12 belediye, bu belediyelerde 93 mahalle ve ayrıca 487 köy vardır.
Bolu'dan çam kolonyası, fındık şekeri, Bolu çikolatası, çam balı, kaymak, tereyağı, kabaklı gözleme satın alabilirsiniz. Mudurnu'dan saray helvası, köpük helvası ve el işlemesi ipek oyaları alabilirsiniz. Gerede'den deri ve bakır eşyalar, Göynük'ten şeker fasulyesi, el dokumaları alabilirsiniz.
Batı Karadeniz Bölgesinde yer alan Bolu ili kuzeyde Zonguldak, kuzey doğusunda Karabük, doğuda Çankırı, güneyde Ankara, güney batıda Bilecik ve Eskişehir, batıda Düzce ve Sakarya illeri ile çevrilidir.
Oğuzlar, İran, Irak, Azerbaycan, Türkiye ve Türkmenistan Türklerinin atası olarak bilinen bir Türk kavmidir. Oğuz kelimesinin kökeni Ok ve çoğunluk eki olan -z ekinden gelmektedir. Oğuzlar Kimdir, Kaç Boydan Oluşur? Göktürk kitabelerine göre Oğuzlar dokuz boydan meydana gelir ve budundur.
Malazgirt Savaşı ile Anadolu'ya gelen Oğuz Türklerinin Kayı boyundan bir bölümü 1074-1076 yıllarında Dörtdivan ve çevresine yerleşmişlerdir. Yerleştikleri yerlere Oğuz boylarına özgü isimler vermişlerdir. Bu durumu İlçemizdeki köylerin isimlerinde sıkça görmek mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri