En etkili el yıkama yöntemi hangisi? Tuvaleti kullandıktan sonra, yemekten önce, toplu taşıma araçlarına bindikten sonra ellerimizi yıkamamız gerektiğini, böylece hastalıkların önleneceğini hemen herkes bilir. Ama bu işi her zaman doğru yapanların oranı sadece yüzde 5.
El hijyeninde amaç, zararlı mikropları uzaklaştırmaktır. Sadece su ile yapılan el temizliği etkili bir hijyen sağlamaz ve hatalıdır.
3. Bilekler, avuç içi, ellerin sırt ve parmak araları ile tırnakların kenar ve uçları sabun ile köpürtülerek en az 20 saniye süreyle kuvvetlice ovuşturulur. 4. Eller su altında iyice durulanır.
Güçlü bağışıklık sistemi için el hijyeni şart!
Özellikle bulaşıcı enfeksiyonlardan korunmak için el hijyenine dikkat edilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, ellerin sık sık yıkanmasını önererek yıkama süresinin en az 30 saniye olması gerektiğini vurguluyor.
havada, suda, toprakta yaşayabildikleri için ellerimiz dokunduğumuz her şeyden çok kolay kirlenmektedir.” Bu kirlilik; Kalp ve Damar hastalıkları ve de solunum sistemi hastalıklarından öldürücü hastalıklara kadar pek çok olumsuzluğun yaşanmasına neden olmaktadır.
İlgili 30 soru bulundu
Sık sık el yıkamak, egzaması (atopik dermatit olan insanlar için alevlenmelere neden olabilir. Egzaması olan kişilerin iyi hijyen uygularken, ellerindeki egzama alevlenmelerini önlemek için bazı tedbirler alması gerekmektedir.
Dr. Kaya, “Hassas bir cilde sahip kişilerin de ellerini normalden daha fazla yıkaması; cildin koruyucu doğal yağ tabakasını bozarak ellerde kuruma, pullanma, kaşınma, kızarıklar ve elastikiyet kaybına bağlı ağrılı çatlaklara sebep olabilir.
Ellerinizi en az 15 saniye ovalayarak yıkayın
Ellerinizin her yerini (bilekler, avuç içleri, parmaklar, parmak araları, el sırtı ve tırnak içleri) en az 15 saniye kuvvetlice ovalayın.
Tuvaletlerdeki kapı kolları, klozet kapakları, sifon düğmeleri, musluk başlıkları, çöp kutuları sayısız bakteri ile doludur ve aynı zamanda sağlığımız için büyük tehdit oluşturur. Bu sebeple her tuvalet sonrası eller, bilekler de dahil olacak şekilde mutlaka en az 20 saniye boyunca teferruatlı bir şekilde yıkanmalıdır.
Su, böbreklerde biriken ürik asit, keratin gibi maddelerin seyreltilmesini ve vücuttan atılmasını sağlar. Bol su içmek böbreklerin temizlenmesini sağlarken az su içmek zararlı maddelerin böbreklerde birikmesine, idrar akışının yavaşlamasına sebep olur.
Bu araştırmaya göre gün içerisinde ellerinizi altı ila on kez arasında yıkamak virüslerle enfekte olma riskinizi kayda değer bir şekilde azaltıyor. Altı kezin altında yıkamalarda risk oranı artarken, on defanın üstünde yıkamalarda enfeksiyon riskinde belirgin bir azalma gözlemlenmiyor.
Ellerinizi ve tırnaklarınızı mutfak işine başlamadan önce ve gıda ya da bulaşık yıkamadığınız bir lavaboda iyice yıkayıp, fırçalayın. Mutfaktaki lavabonuzda sadece gıda hazırlama sırasında el yıkayın.
Sağlık çalışanları için temel geçici referans noktalarını oluşturan beş endikasyon benimsenmiştir. Bunlar: “Hasta temasından önce”, “Aseptik işten önce”, “Vücut sıvısına maruz kalma riskinden sonra”, “Hasta temasından sonra”, “Hasta ortamıyla temastan sonra” şeklinde isimlendirilebilir.
Virüs, bakteri ve protozoanlar gibi mikroorganizmalar içeren suyu kaynattığınızda, ısı patojenlerin yapısına zarar verir ve onları öldürür. Suyun içilmesini daha güvenli hale getirmesine rağmen tam su arıtımı sağlamaz.
Misvak ve Sabun İse İstenmedikleri Eriterek , Okşayarak ve Ağız İçini Yiyecek Artığı Çöplüğü Oluşundan Kurtarır (Temizler).
· Ellerin bütün yüzeyleri ovalanmalı (en az 15 - 20 sn). · Sıklıkla unutulan alanlara dikkat etmeli; el sırtı, el ayası, parmak araları da ovalanmalı.
Türkiye 63 ülke arasında 6. sırada yer alıyor. Araştırma sonuçları, Balkanlar ve Türkiye'de el yıkama alışkanlığının diğer Avrupa ülkelerine oranla yüksek olduğunu gösteriyor. Avrupa'da tuvaletten sonra elini sabunla en çok yıkayan ülkeler sıralamasında Bosna Hersek yüzde 96 ile listenin başında yer alıyor.
Bazı bakteriler, özellikle Staphylococcus ve Micrococcus türleri, gözenek, çizik, çatlak, kir ve kıllara sıkıca yapışmış vaziyette bulunurlar ve yağ ve ter salgıları özellikle toz ve kirle karışarak bakterilerin gelişmesi için uygun bir ortam oluştururlar. Bu nedenle, gün içerisinde sık sık ellerimizi yıkamalıyız.
Tuvalet (dışkılama) sonrası makat bölgesinin su ile temizlenmesi ve tahriş edilmeden kurutulması gerekir. Kurutma için tuvalet kağıdı tahriş etmeden kullanılmalıdır. Makat bölgesi temizliği sonrası bu bölge ıslak bırakılmamalıdır. Nemli ortamlarda mikroplar ve mantar kolay ürer.
Hijyenik El Yıkama
Kanlı atıklarla temas ve mikrobik kontaminasyonu düşündürebilecek du- rumlarla karşılaşıldıktan sonra yapılmalıdır. Hijyenik el yıkamada öncelikle musluk kağıt havlu ile açılarak eller ılık su ile ıslandıktan sonra 3-5 mL tercih edilen sabun alınarak en az 15 saniye uygun tek- nikle yıkanmalıdır.
Elde yıkama programı, genellikle 40 derece veya altındaki düşük sıcaklıkları kullanıyor. Çamaşırlarda daha az sıkma kullanarak giysilerin tambura takılma veya yırtılma olasılığını azaltıyor. Bir giysinin elde yıkama gerektirip gerektirmediğinden emin olunmadığı durumlarda etiketi kontrol etmek gerekiyor.
Ancak aşırı sabun ya da dezenfektan kullanımı ya da elleri sık yıkamak el cildinin kurumasına ve el egzamalarının oluşmasına yol açabiliyor.
Mikrop veya kirden dolayı korku ve elleri tekrar tekrar yıkama zorlantısı, obsesif kompulsif bozukluğun (OKB) en yaygın belirtilerinden biridir.
Takıntılar ilaç tedavisiyle ve bilişsel davranışçı terapilerle iyileştirilebilir. İlaç tedavisi büyük oranda belirtilerin gerilemesini sağlar. Ancak, kalıcı bir etki için mutlaka davranışçı alıştırmalar da yapılmalıdır. En doğru yöntem ilaç tedavisi ve psikoterapinin birlikte kullanımıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri