El yordamı, belli başlı şeylerin sık aralıklarla tekrarlanması sonucu el alışkanlığı kazanmak anlamına gelir. Kişinin alışkanlık kazanıp en zor şeyleri bile hızlı ve kolay bir şekilde yapmasına el yordamı denir. Belli bir ölçüsü ya da kuralı olmadan, tahminen yapılan şeyler için de aynı deyim kullanılır.
Yol yordam DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir şey, davranış ya da yapışın usul ve kuralları. “Madem yol yordam bilmezsin neden kalkışırsın böyle bir işe.”
Görünme işi. 2. Gözün ilk bakışta veya zihnin dolaysız olarak algıladığı şey. 3. Gerçeğe uymayan dış görüntü, zevahir: Görünüşe aldanmamalı.
16. yüzyılda literatüre giren zevahirin sözlük anlamı görünümdür. Bu kelimenin içinde yer aldığı birçok deyim günlük hayatta sıklıkla kullanılıyor. Örneğin zevahiri kurtarmak, içeriği değil sadece imajı önemsemek manasına gelir.
Cimri, açgözlü. mıkrıs, 6 karakter ile yazılır.
İlgili 17 soru bulundu
Kişinin alışkanlık kazanıp en zor şeyleri bile hızlı ve kolay bir şekilde yapmasına el yordamı denir. Belli bir ölçüsü ya da kuralı olmadan, tahminen yapılan şeyler için de aynı deyim kullanılır. Daha önce hiç deneyimlenmemiş, tamamen akıl yürütülerek yapılan tüm işler ''el yordamıyla'' yapılır.
(-i) Bilinen veya gözlenen durumlardan yola çıkarak bilinmeyen veya gözlenmeyen durumlar hakkında tahminde bulunmak.
Elektriğin Türkçe eş anlamlısı çıngı sözcüğüdür. Ayrıca Anadolu ağızlarında elektrik anlamında yaldırayık sözcüğü tespit edilmiştir.
12. yüzyılda literatüre giren ve günümüzde de sıklıkla kullanılan yavuklu kelimesi, sözlü anlamına gelir. Bunun dışında, kelimenin bir diğer anlamı nişanlıdır. Yavuk kelimesinin sözlük anlamı ise yakın ve hısımdır.
Sertliği az olan, karanlık bölümleriyle aydınlık bölümleri arasında kesin ayırım bulunmayan (görüntü).
Eski Türklerde peygamber kelimesi yerine yalvaç sözcüğü kullanılırdı. Yalvaç, Allah katından inen vahiyleri insanlara tebliğ eden peygamber demektir.
Örneğin; bir öğretmen derste aktif olan, soru soran, sorulara cevap veren, zeki olan bir öğrenci için sınavlarda başarılı olacağının tahminini yapması veya YGS'de ilk 1000'e giren bir öğrencinin üniversite öğreniminde ve gelecekteki yaşamında başarılı olacak denmesi birer yordamadır.
Yordama becerisi, bir dizi olay ya da durumdan yola çıkarak ilgili olay ya da durumun geçmiş ya da geleceğini tahmin etme ile ilgilidir. Bir takım ilke ya da ilişkilere dayalı olarak bir kestirimde bulunma işidir.
Yordamak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: -i Bilinen veya gözlenen durumlardan yola çıkarak bilinmeyen veya gözlenmeyen durumlar hakkında tahminde bulunmak.
Bir durumun, bir olgunun bir olayın değerlendirilmesi ve durumun tespiti anlamını ifade eder.
Eli dizginde yürümek deyimi kontrolü kendisinde tutarak davranmak anlamındadır. Ata bindiğinizde atın hızını ve ne zaman duracağını dizginle kontrol edersiniz. Elinizde dizginde ise temkinlisiniz demektir. Çünkü kontrol sizdedir.
Yermek kelimesi, kötülüklerini söylemek anlamında tercih edilen bir sözcüktür.
Sayı-Uzay İlişkileri Kurma:
Önceden kestirme, verilere dayanarak gelecekteki olaylar veya var olması beklenen şartlar hakkında tahmin yapmaktır. Burada delillerin ve geçmişteki tecrübelerin kullanılmasıyla yapılan önceden kestirmeyi rasyonel olmayan bir tahminden ayırt etmek gerekir.
Problem karşılaşılan bir olayın mevcut bilgi birikimiyle o anda açıklanamaması olarak tanımlanabilir. Problem çözme sürecinde öğrenci bir güçlüğün farkına varır, tanımlar, çözüm için öneriler geliştirir, bunları sınar ve sonuçlara ulaşır.
Temel bilimsel süreçler, gözlem yapma, sınıflama, verileri kaydetme, ölçüm yapma, uzay/zaman ilişkilerini kullanma, sayıları kullanma, sonuç çıkarma ve tahmin yapmadır.
Pozitif Yordayıcı Değer (PYD), hasta olup- ta testten pozitif sonuç olan kişilerin oranı olarak tanımlanmaktadır ve aşağıdaki for- mülle hesaplanmaktadır.
Yordanabilir ifadesinin kaynağı yordamak olacaktır. - Yordamak kelimesinin anlamı ise: Bilinen ve gözlenen durumlardan başlayarak, bu durumlardan yola çıkarak tahminler yapmak olacaktır. Yani, yordanabilir demek ise, bir olayın bu şekilde olması tahmin edilebilir şekilde olması demektir.
Psikolojinin hedefi, zihinsel süreçleri ve davranışları tanımlamak, neden ve nasıl oluştuklarını açıklamak, ileride nasıl bir değişim-gelişim göstereceklerini öngörmek ve bu süreçleri kontrol etmektir. Bu hedefler doğrultusunda görgül yöntemlerle –örneğin deneysel ya da korelasyonel yöntemler- araştırmalar yürütülür.
Boyun omurlarının çeşitli nedenlerle omuriliğe basınç yapması ve zedelemesi sonucu oluşan, kronik eş güdüm bozukluğuyla belirgin hastalık.
Beceriksiz (kimse). 1. Üvez. 2. Muşmula.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri