Elazığ'ın Maden ilçesinde bulunan yeni bakır rezervlerinin işletilmesi için yapılan ihaleyi
Elazığ-Adıyaman illeri dahilinde bulunan "ER:3419460" sayılı Türkiye'nin en büyük bakır madeni sahasında uç ve yan uç ürün üretimine yönelik tesis kurulması şartı ile yapılan ihalede açık artırma yöntemiyle en yüksek teklifi 2 milyar 205 milyon lira ile Port Madencilik Ticaret AŞ verdi.
Üretim Kapasitesi 82 Bin Ton
550.000 mt/yıl boksit cevheri işleyerek, 160.000 mt/ yıl döküm ürünlerine ek olarak 400.000 mt/yıl alüminyum hidroksit ve kendi üretimi olan alüminyum hidroksiti kullanarak 260.000 mt/yıl alüminyum oksit (alümina) üretimi yapabiliyor.
İstanbul'da bulunan Port Madencilik A.Ş. firması, 'Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi' bilgilerine göre Halil İbrahim Bacacı ve Şeref Cengiz'e ait. Port Madencilik A.Ş. 16 Nisan 2021 tarihinde Halil İbrahim Bacacı tarafından kuruldu.
1889 yılına kadar Diyarbakır`a bağlı Kaymakamlık halinde yönetimini sürdüren Maden, 1889-1924 yılları arasında Mutasarrıflık, 1924-1927 yılları arasında Valilik ile yönetilmiş, 1927'den sonra Elazığ İline bağlı Kaymakamlık haline getirilmiştir.
İlgili 37 soru bulundu
İhalenin kazananı, Cengiz Holding'e ait Port Madencilik A.Ş. oldu.
Yeni kurulan şehir önceleri eyalet ve bilahare vilayet merkezi olmuş, bir ara Diyarbakır Vilayeti'ne bağlı bir sancak haline gelmiştir. 1875'te müstakil mutasarrıflık, 1879'da tekrar vilayet olmuştur.
Madenler, kimin arazisinde bulu nursa bulunsun, Devlete ait sayılır. Devlete, madenleri topluma en ya rarlı şekilde işletilmesini sağlamak amacıyla bir takım yetkiler tanın mıştır. Devlet, bu yetkisine dayana rak madenlerin işletilmesi için özel kişilere imtiyaz verebileceği gibi, madenleri kendi de işletebilir.
En büyük işçi çıkarma ise Demir Madencilik'te yaşandı. Şirket bin 400 işçiyi çıkararak faaliyetlerini durdurdu. Şirketin sahibi Erdoğan Demir, “Bizim için sorun olan işçi ücretleri değil; kamunun getirdiği ek yük” dedi. 100 bin nüfuslu Zonguldak'ta 25 bin kadar maden işçisi bulunuyor.
Günümüzde dünyada yaklaşık 90 çeşit madenin üretimi yapılmaktayken ülkemizde 60 civarında maden türünde üretim yapılmaktadır.
DW Türkçe'nin haberine göre, bireysel bağışların yanında kurumsal bağışlar da alındı ancak TEMA tarafından bazı şirketlerin bağışları geri çevrildi. Bunların içinde çok sayıda kamu ihalesi alan ve çevreye zarar verdiği gerekçesiyle eleştirilen Cengiz Holding de bulunduğu öğrenildi.
Mehmet Cengiz (4 Temmuz 1958, Kalkandere, Rize) Türk iş insanı ve müteahhit. Cengiz Holding'in kurucusu ve yönetim kurulu başkanı. 1998-2002 arasında Çaykur Rizespor'un başkanlığını yaptı; 2002'de yeniden başkan seçildiğinde görevi kardeşine devretti ve "onursal başkan" sıfatını aldı.
Mustafa Cengiz (25 Aralık 1949, Gaziantep – 28 Kasım 2021, İstanbul), Türk bürokrat, iş insanı ve spor yöneticisi. 37. Galatasaray başkanıdır.
Türkiye'nin en büyük bakır madeni sahasında kurulacak tesis, yer altı arama galerisi, kuyu, kule, fabrikalar, yönetim ve sosyal tesislerden oluşacak. 350 milyon dolarlık yatırımla kurulacak olan Elazığ'daki tesisimizi üç yıl içinde faaliyete geçirerek yılda 1 milyon tonluk bakır cevherini işleyeceğiz.
Elazığ-Adıyaman il sınırları içinde bulunan Türkiye'nin en büyük bakır madeni sahasında uç ve yan uç ürün üretimine yönelik tesis kurulması ihalesinde açık artırma yöntemiyle en yüksek teklifi 2 milyar 205 milyon lira ile Port Madencilik Ticaret AŞ verdi.
Bugün yılda 1000'den fazla konut işyeri ve organiza sanayi sitesi inşa eden Demir Grup; yatırımlarına Yenilenebilir Enerji Kaynakları, Mimarlık, Gayrimenkul Satış Pazarlama ve Sigorta Aracılık Hizmetleriyle devam etmektedir.
Türkiye'nin en büyük sanayi ve ticaret kuruluşu olan Koç Topluluğu'nun madencilik faaliyetlerini 1957'den beri yürüten şirketiyiz.
Demir özellikle; Sivas (Divriği-Gürün), Malatya (Hekimhan-Hasan Çelebi), Balıkesir (Edremit-Havran-Eymir-Ayvalık-Ayazmant), İzmir (Torbalı), Kütahya (Simav), Hatay (Kırıkhan-Payas), Sakarya (Çam Dağı) Bingöl, Kahramanmaraş, Düzce, Kayseri gibi merkezlerde çıkarılmaktadır.
Devlete ait Türkiye Taşkömürü Kurumu'na bağlı Amasra Müessese Müdürlüğü tarafından işletilmektedir.
Önce Eti Holding A.Ş. olarak, sonra da Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü bugün, artık yalnızca Türkiye'deki Bor madenlerinin işletmesini yürüten bir maden-kimya sektörü kurumudur. Bütün hisseleri T.C. Hazinesine aittir. 2 tane yurt dışı iştiraki vardır, bunlarda Ab Etiproducts Oy ve Etimine SA. şirketleridir.
Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Türkiye'de başta bor mineralleri ve türevlerini çıkaran, kamuya ait bir madencilik ve kimya devlet kurumudur. Dünyanın bilinen bor mevduatının %72'sine sahip olan Türkiye'de, bor mineralleri madenciliğini devlet tekelinde tutmaktadır.
Etimoloji. Elazığ ili, MÖ 4000'li yıllarda kurulan, Harput kentinin ovadaki devamıdır. Bu nedenle yıllarca Harput olarak anılmıştır. Büyük Selçuklu İmparatorluğu'nun hâkimiyetinin Anadolu'ya kayması ile Harput'un Türk yurdu olmasında en önemli savaşın Malazgirt Meydan Muharebesi olduğunda şüphe yoktur.
Elâzığ Karakoçan ilçesinde Ohi Deresi'ni batıya doğru takip eden sırasıyla Tekar- dıç, Demirdelen, Akçiçek, Çamardı, Çayırgülü, Üçbudak ve Yoğunağaç Köyle- rinden 3 tanesi Sünni, 4 tanesi de Alevi nüfusu yoğunlukludur.
Nüfusun %53.7'si Türkçe (75.358), %44.9'u Kürtçe (63.047), %1.3 (1.845)'i Ermenice, %0.8'i diğer diller (94), %0.01'i Arnavutça (21), %0.01'i Arapça (15), %0.01'i Çerkezce (8), %0.01'i Rumca (8) ve 1 kişi de Fransızca konuşmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri