Peki Elazığ'da en çok nereli var? TÜİK verilerine bakıldığında Elazığ kütüğüne kayıtlı nüfusun haricinde, kentte en çok Bingöl nüfusuna kayıtlı 26 Bin 273 kişi yaşıyor. Bunu sırasıyla 20 bin 907 kişiyle Tunceli, 17 Bin 974 kişiyle Diyarbakır, 9 Bin 546 kişiyle Malatya izliyor.
Elazığ'da yaşayan Adanalı sayısı 2 bin 156 kişi iken, Adana da yaşayan Elazığlı sayısı ise 32 bin 849 kişi yaşıyor.
Bunlardan 454.905'i Elazığ'da ikamet ederken, 394.406 kişi ise Elazığ dışında Türkiye'nin diğer illerinde yaşıyor. Elazığ nüfusuna kayıtlıların en yoğun olarak yaşadığı iller İstanbul, Adana, Malatya ve İzmir. İstanbul'da 128.211 Elazığlı yaşarken, Adana'da 31.421, Malatya'da ise 30.488 Elazığlı yaşıyor.
Elazığ'da en fazla konuşulan dil Türkçedir. İkinci sırada Kürtçe yer almaktadır. Nüfusun %53.7'si Türkçe (75.358), %44.9'u Kürtçe (63.047), %1.3 (1.845)'i Ermenice, %0.8'i diğer diller (94), %0.01'i Arnavutça (21), %0.01'i Arapça (15), %0.01'i Çerkezce (8), %0.01'i Rumca (8) ve 1 kişi de Fransızca konuşmaktadır.
Etimoloji. Elazığ ili, MÖ 4000'li yıllarda kurulan, Harput kentinin ovadaki devamıdır. Bu nedenle yıllarca Harput olarak anılmıştır. Büyük Selçuklu İmparatorluğu'nun hâkimiyetinin Anadolu'ya kayması ile Harput'un Türk yurdu olmasında en önemli savaşın Malazgirt Meydan Muharebesi olduğunda şüphe yoktur.
İlgili 38 soru bulundu
Ancak 1927 yılında tekrar Sivas'a bağlı bir sancağa dönüştürülmüş ve 4 Temmuz 1950 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilen bir yasa ile Malatya, Elazığ'dan ayrılarak tekrar il statüsüne kavuşmuştur.
Tarihi belgelerden anlaşıldığına göre Harput ve çevresine Alpagut, Bayındır, Çepni, Kıbır, Avşar, Kayı, Salur, Arapgirli boyları yerleşmiştir. Ayrıca Anadolu'daki karışıklıklardan etkilenen ve İç Anadolu'da yaşayan bazı Türk boyları da bu bölgeyi yurt edinmişlerdir.
Büyük çoğunluk Şafii olsa da Kürtlerin arasında Hanefiler (Elazığ, Urfa, Antep dolaylarında mesela) ve Dersim dolaylarında yaşayan Aleviler de vardır.
Elazığ, tarihi süreçte 1920 yılında Bingöl iline bağlı bir sancak olarak kuruldu. Daha sonra, 1926 yılında Tunceli'ye bağlı bir ilçe haline getirildi. Ancak, 4 Temmuz 1950 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilen bir yasa ile Elazığ, Bingöl ve Tunceli'den ayrılarak tekrar il statüsüne kavuştu.
"Gakgoş" ya da "gakgo", halk arasında Elâzığlı olanlara hitâben kullanılmakta; Elâzığ ağzında "kardeş" ve "ağabey" anlamlarına gelmektedir. Kelimenin aslı "garındaş" zamanla farklılaşarak "gakgo" ve günümüzdeki kullanılış biçimiyle "gakgoş" hâlini almıştır.
Gakkoş sözcüğünün anlamı nedir? İşte sorularınızın cevabını sizler için derledik... "Gakgoş" ya da "gakgo" terimi, Elâzığlı olanlar arasında kullanılan özel bir hitap şeklidir.
Peki Elazığ'da en çok nereli var? TÜİK verilerine bakıldığında Elazığ kütüğüne kayıtlı nüfusun haricinde, kentte en çok Bingöl nüfusuna kayıtlı 26 Bin 273 kişi yaşıyor. Bunu sırasıyla 20 bin 907 kişiyle Tunceli, 17 Bin 974 kişiyle Diyarbakır, 9 Bin 546 kişiyle Malatya izliyor.
2000 yılına dayanan 4000 yıllık tarihiyle, Elazığ'ın ilk yerleşim bölgesi. Tarihi kaynaklarda, Harput'a ilk yerleşenlerin “Hurriler” olduğu belirtiliyor.
Elazığlılar en çok birinci sırada; 154 bin 649 ile İstanbul'da, ikinci sırada; 41 bin 33 ile Malatya'da, üçüncü sırada; 33 bin 495 ile Ankara'da, dördüncü sırada; 33 bin 356 ile Adana'da, beşinci sırada ise 31 bin 524 ile İzmir şehirlerinde yaşıyor.
Yani İstanbul'da ikamet edenlerin yüzde 85'i başka illerden gelmiş. YSK'dan Seçmen Kaydı Sorgulama Çağrısı! TÜİK'in son açıkladığı verilere göre, 2023 yılında İstanbul'da 153 bin 023 Elazığlı yaşıyor. İSTANBUL'DA EN ÇOK NERELİ VAR?
Nüfus bakımından en büyük ilçeleri sırasıyla Merkez, Kovancılar ve Karakoçan'dır. Yüzölçümü bakımından en büyük ilçesi Merkez, nüfus ve yüzölçümü bakımından en küçük ilçesi Ağın'dır. Elazığ'da ilçe sayısı 11, belediye sayısı 26 ve köy sayısı 546'dır.
Elazığ, Doğu Anadolu bölgesi içerisinde, Yukarı Fırat havzası bölümünde yer alan bir ilimizdir. Deniz seviyesinden yüksekliği 1067 metredir. Elazığ, Tarihi Harput şehrinin, yerleşime elverişli olmayışı, tabiat şartlarının zorluğu nedeniyle, 1834 yılında, Reşid Mehmet Paşa tarafından bugünkü yerinde kurulmuştur.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, son açıklamasında 37'si Elazığ, 4'ü Malatya'da olmak üzere 41 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Depremin ardından ilk açıklamaları yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun açıklamalarına göre, 41 kişi öldü ve 1.466 kişi hafif ve orta derecede yaralandı.
Nebi Harun-i Asefi, Nebi Hallak, Nebi Harut, Nebi Zünnun, Nebi Hürmüz, Nebi Ömer ve Danyal ile Kur'an-ı Kerim'de isimleri geçen Zülkifl ve Elyesa peygamberlerin kabirlerinin bulunduğuna inanılan bölgenin incisi Eğil, taşıdığı manevi atmosferiyle ziyaretçilerinin kalbine dokunuyor.
Çubukoğulları ve onlarla birlikte gelen Türkmenlerin Harput halkının ecdadını teşkil ettiğine şüphe kalmamıştır. Harput'un Türkler tarafından alınmasına kadar sadece müstahkem bir kale hüviyetinde kalan bu yer, Türklerle beraber büyüyen bir şehir haline gelmiştir.
Elâzığ Karakoçan ilçesinde Ohi Deresi'ni batıya doğru takip eden sırasıyla Tekar- dıç, Demirdelen, Akçiçek, Çamardı, Çayırgülü, Üçbudak ve Yoğunağaç Köyle- rinden 3 tanesi Sünni, 4 tanesi de Alevi nüfusu yoğunlukludur.
Oğuzlar, Türkiye, Azerbaycan, Türkmenistan, İran, Irak, Suriye, Mısır, Moldova ve Balkanlarda (Bulgaristan, Romanya, Yunanistan, Makedonya, Kosova, Sırbistan) yaşayan Türklerin atası sayılmaktadırlar. Bu boyların Bozoklar ve Üçoklar olarak ikiye bölünmesi ise daha sonradır.
İlçemiz Bayat, Oğuzların 24 boyundan birisi olan Oğuz-Han'ın büyük oğlu Gün Han'ın Kayı'dan sonra ikinci oğlu olan Bayat'tan almaktadır. Bayat; Hüdavend ve Tanrı anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri