Elazığ İlimiz 1 merkez İlçe ve 10 İlçe olmak üzere 11 İlçe' ye sahiptir.
Elazığ'a bağlı 11 ilçe, 9 belde ve 550 köy bulunmaktadır.
6 Şubat 2023 TÜİK verilerine göre merkez ilçeyle beraber 10 ilçe, 20 belediye, bu belediyelerde 152 mahalle ve ayrıca 550 köy vardır.
Sultan Abdulaziz'in tahta çıkışının 5.yılında Hacı Ahmed İzzet Paşa devrinde buraya tayin edilen, Vali İsmail Paşanın teklifi ile 1867 yılında "Mamurat al-aziz" adı verilmiştir. Fakat telaffuzu güç olduğundan halk arasında kısaca "Elaziz" olarak söylene gelmiştir.
Nüfus bakımından en büyük ilçeleri sırasıyla Merkez, Kovancılar ve Karakoçan'dır. Yüzölçümü bakımından en büyük ilçesi Merkez, nüfus ve yüzölçümü bakımından en küçük ilçesi Ağın'dır. Elazığ'da ilçe sayısı 11, belediye sayısı 26 ve köy sayısı 546'dır.
İlgili 43 soru bulundu
Yeni Kurulan şehir önceleri eyalet ve bilahare vilayet merkezi olmuş, bir ara Diyarbakır vilayetine bağlı bir sancak haline gelmiştir. 1875'te müstakil mutasarrıflık, 1879'da da tekrar vilayet olmuştur.
Etimoloji. Elazığ ili, MÖ 4000'li yıllarda kurulan, Harput kentinin ovadaki devamıdır. Bu nedenle yıllarca Harput olarak anılmıştır. Büyük Selçuklu İmparatorluğu'nun hâkimiyetinin Anadolu'ya kayması ile Harput'un Türk yurdu olmasında en önemli savaşın Malazgirt Meydan Muharebesi olduğunda şüphe yoktur.
Türkiye'deki Şehirlerin Lakapları
Türkiye'deki şehir lakapları, daha çok o şehre özgü kelimeler üzerinden o şehirlilere atfediliyor. Örneğin Elazığlılara “gakkoş” ya da Erzurumlulara “dadaş” denebiliyor.
Nüfusun %53.7'si Türkçe (75.358), %44.9'u Kürtçe (63.047), %1.3 (1.845)'i Ermenice, %0.8'i diğer diller (94), %0.01'i Arnavutça (21), %0.01'i Arapça (15), %0.01'i Çerkezce (8), %0.01'i Rumca (8) ve 1 kişi de Fransızca konuşmaktadır.
Elazığ denildiğinde akla; orcik, pestil, üzüm ve dut gelir. Orcik, diğer birçok yörede cevizli sucuk olarak bilinen lezzettir. Dünyada şarap üretiminin merkezlerinden biri olan Elazığ'ın Boğazkere ve Öküzgözü üzümleri ile yapılan yerel şarapları da sevdikleriniz için değerli birer hediyelik eşya seçeneği olabilir.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2022 yılı nüfus verilerini açıkladı. 2022 TÜİK verilerine göre Elazığ'ın Nüfusu 591 bin 497 olarak açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu, 2022 yılı nüfus verilerini açıkladı. Açıklanan verilere göre, Türkiye nüfusu 85 milyon 279 bin 553 kişi oldu.
İli, doğudan Bingöl, kuzeyden Tunceli, batı ve güneybatıdan Malatya, güneyden ise Diyarbakır ilinin arazileri çevrelemektedir.
Elâzığ Karakoçan ilçesinde Ohi Deresi'ni batıya doğru takip eden sırasıyla Tekar- dıç, Demirdelen, Akçiçek, Çamardı, Çayırgülü, Üçbudak ve Yoğunağaç Köyle- rinden 3 tanesi Sünni, 4 tanesi de Alevi nüfusu yoğunlukludur.
"Gakgoş" ya da "gakgo", halk arasında Elâzığlı olanlara hitâben kullanılmakta; Elâzığ ağzında "kardeş" ve "ağabey" anlamlarına gelmektedir. Kelimenin aslı "garındaş" zamanla farklılaşarak "gakgo" ve günümüzdeki kullanılış biçimiyle "gakgoş" hâlini almıştır.
İlçenin %100' ü Müslüman olup, Şafii mezhebine tabidir. İlçemiz, Doğu Anadolu bölgesinin güneyinde, Doğu Anadolu ile Güneydoğu Anadolu Bölgesinin geçiş bölgesinde yer almaktadır.
Büyük çoğunluk Şafii olsa da Kürtlerin arasında Hanefiler (Elazığ, Urfa, Antep dolaylarında mesela) ve Dersim dolaylarında yaşayan Aleviler de vardır.
Elazığ ağzı (veya Harput ağzı), Türkiye Türkçesi ağızlarının doğu grubunda yer almaktadır.
Tarihi belgelerden anlaşıldığına göre Harput ve çevresine Alpagut, Bayındır, Çepni, Kıbır, Avşar, Kayı, Salur, Arapgirli boyları yerleşmiştir. Ayrıca Anadolu'daki karışıklıklardan etkilenen ve İç Anadolu'da yaşayan bazı Türk boyları da bu bölgeyi yurt edinmişlerdir.
Atatürk'ün 1937 yılında şehre teşrifleri sırasında "Azık İli" anlamına gelen "Elazık" adı verilmiş, bu isim daha sonra "Elazığ" a dönüşmüştür. Elazığ, Doğu Anadolu'da tarihi Harput Kalesinin bulunduğu tepenin eteğinde kurulmuş bir şehirdir.
Ülkedeki en fazla nüfusu barındıran il İstanbul, en az nüfusu barındıran il Bayburt'tur. Ayrıca en büyük yüzölçümüne sahip il Konya, en küçük yüzölçümüne sahip il Yalova'dır.
Türkiye Cumhuriyeti kurulduğunda ülkedeki il sayısı 71'di. Aradan geçen 92 yılda bu sayı 81'e çıktı. İl olarak ilan edilen son yer, 81 il plaka koduyla Düzce oldu.
Türkiye nüfusunun yüzde 18,71'inin ikamet ettiği İstanbul'u 5 milyon 747 bin 325 ile Ankara, 4 milyon 425 bin 789 ile İzmir, 3 milyon 147 bin 818 ile Bursa ve 2 milyon 619 bin 832 ile Antalya izledi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri