Afşin-Elbistan civarındaki zengin linyit potansiyeli, il sanayisinde önemli rol oynayan Afşin-Elbistan Termik santralinin linyit ihtiyacını karşılamaktadır. Rezerv: 172 000 ton görünür, 290 000 ton mümkün rezerv.
İl madencilik yönünden de oldukça zengin bir konumda yer almaktadır. Linyit, kiremit, kireçtaşı, barit, demir, krom ve manganez madenleri öne çıkmaktadır. Kahramanmaraş ilinin Afşin ve Elbistan ilçeleri sınırlan içerisinde yer alan havzada toplam 3,25 milyar ton linyit bulunmaktadır.
Kükürt Isparta'da, cıva İzmir'de, fosfat Mardin'de, zımpara taşı Ege Bölgesi'nde, çinko ve kurşun Giresun ile Rize ve Balıkesir'de, antimon Kütahya'da, uranyum Aydın ve Giresun'da, mermer ise Afyonkarahisar'da çıkarılır.
Halen işletilen yataklarda seramik ve refrakter kalitede toplam 20.221.700 ton görünür+muhtemel rezerv ortaya konmuştur. Ayrıca ilimizde dolomit, florit, vermikülit, tras, mermer ve çimento hammaddeleri bulunmaktadır. Türkiye'nin en önemli demir yataklarından bazıları bu bölgede bulunmaktadır.
Yatağan ve Milas ilçelerinde önemli linyit potansiyelleri bulunmakta olup, ildeki Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerinin kömür ihtiyaçları buralardan karşılanmaktadır.
İlgili 21 soru bulundu
Afşin-Elbistan civarındaki zengin linyit potansiyeli, il sanayisinde önemli rol oynayan Afşin-Elbistan Termik santralinin linyit ihtiyacını karşılamaktadır. Rezerv: 172 000 ton görünür, 290 000 ton mümkün rezerv.
Ülkemizde en çok bulunan maden çeşidi, kireç taşının bir türü olan dolomittir. Sonrasında ülkemizde en çok bulunan madenler; mermer, linyit kömürü, taş kömürü, kaya tuzu, bor, ponza ve bakırdır.
Elazığ'da çalışma yapan Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü önemli maden rezervlerine ulaştı. 3 ayrı bölgedeki rezerv sahalarında, bakırın yanı sıra altın, gümüş, çinko, kobalt ve kurşun madenlerinin de olduğu tespit edildi.
Gaziantep ilinin başlıca metalik madenleri manganez, demir, krom ve aluminyumdur. Manganez ve demir cevherleşmeleri genellikle Şahinbey ilçesinde yer alırken, krom cevherleşmelerine İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde rastlanmaktadır.
Bakır madeni ilk kez, Maden ilçesinde bulunmuştur. 1924-1927 yılları arasında il olan Maden, Türkiye'nin ilk illerinden biri olmuştur. Bölgede Polis Teşkilatı ilk kez 1887 yılında Maden'de kurulmuştur.
Hadi gel, Türkiye'de altın madeni nerelerde çıkarılır görelim! Uşak: Uşak'ta bulunan Kışladağ Altın Madeni'nde yılda yaklaşık 13 ton altın çıkarılıyor. Buna göre Uşak, Türkiye'de en çok altın çıkarılan il olma özelliği taşıyor.
Altın, dünya genelinde en değerli madenlerin başında geliyor. Hem teknoloji alanında hem de takı ve mücevher üretiminde kullanılan altın, küçük ve büyük yatırımcılar tarafından da güvenli bir liman olarak görülüyor.
Çanakkale ili başta kaolen olmak üzere kaolenitik kil, kuvars, çimento hammaddeleri, mermer, barit, bentonit ve tuğla-kiremit hammaddesi gibi endüstriyel hammaddeler bakımından dikkate değer zenginliklere sahiptir. Kaolen yataklarının Çan ve Bayramiç ilçelerinde yoğunlaştığı gözlenmektedir.
Türkiye'nin kesinleşmiş linyit rezervinin yaklaşık %24' üne sahip olan Afşin-Elbistan Linyit Havzası'nda EÜAŞ'a ait toplam linyit kaynağı 4,7 milyar ton'dur.
Elbistan, tarihi çok eski dönemlere kadar uzanan bir şehir olup Osmanlı Devleti'ne son katılan beylik olan Dulkadiroğlu Beyliği'ne başkentlik yapmıştır. Beyliğin başkenti ancak 1507'de Elbistan'ın savaşta tamamen yakılmasından sonra Maraş'a taşınmıştır.
Kahramanmaraş'ta üretim, istihdam ve ihracat konusunda ön plana çıkan sanayi sektörlerini tekstil ürünleri imalatı, metal mutfak eşyaları imalatı, gıda ürünleri imalatı, altın takı imalatı, ayakkabıcılık olarak sıralamak mümkün.
Hatay'da çeşitli madenler bulunmaktadır. Bunları şöyle sıralayabiliriz.Dörtyol'da demir ve alüminyum, İskenderun'da krom ve demir, Hassa'da bakır,çinko, kurşun ve alüminyum, Kırıkhan'da demir, Altınözü'nde kükürt,Yayladağı'nda fosfat, Antakya merkezde asbest ve altın yatakları bulunmaktadır.
Adana ilinin Aladağ ilçesi madenler yönünden zengin olup, yörede bulunan madenler krom, kurşun ve demirdir. İlçede krom rezervinin fazla olması nedeniyle yörede birçok maden firması faaliyetini sürdürmektedir. Bu maden firmalarına istihdam genellikle Aladağ merkez ve köylerinden sağlanmaktadır.
Türkiye'deki maden zengini 4. bölge olan Adana; krom, demir, manganez, kurşun ve çinko yatakları açısından önem taşımaktadır.
Konya ili, maden kaynakları açısından Orta Anadolu Bölgesi'nin önemli illerinden birisidir. Türkiye'nin en büyük alüminyum (boksit) ve manyezit yataklarının yanı sıra kömür, kil, çimento hammaddeleri, kurşun, çinko, barit madenleri ile önemli oranda yeraltı suyu rezervleri bulunmaktadır.
Dünya endüstriyel ham madde rezervlerinin % 2,5'i; kömür rezervlerinin % 1'i; jeotermal potansiyelinin % 0,8'i ve metalik maden rezervlerinin % 0,4'ü ülkemizde bulunmaktadır. Ülkemizin zengin olduğu madenler arasında ise ilk sırayı dünya rezervlerinin % 72'sini oluşturan bor mineralleri almaktadır.
Zonguldak, yeraltı kaynakları açısından zengin illerden biridir. Zonguldak' ta taşkömüründen başka, alüminyum (boksit), demir, manganez, barit, dolamit, kalker, kuvarsit, şiferton yatakları bulunmaktadır. Bunlardan manganez, kalker ve şiferton yatakları işletilmektedir.
Batman ili şu ana kadar yapılan çalışmaların ışığı altında petrol haricinde diğer maden yatakları bakımından fakir bir ilimizdir. İlde sınırlı sayıda metalik ve endüstriyel hammadde yatak ve zuhurları bulunmaktadır. Mevcut maden çeşitleri barit, demir ve tuğla-kiremit hammaddeleri olarak sayılabilir.
Endüstriyel hammadde bakımından ildeki en önemli madenler başta kuvars kumu ve kuvarsit olmak üzere şiferton ve dolomittir. Şiferton yatakları Amasra ilçesinde yer alırken, Kurucaşile ilçesi kuvars kumu, kuvarsit ve dolomit bakımından önem arz etmektedir.
Afyon ili endüstriyel hammadde bakımından başta mermer olmak üzere kuvarsit, kireçtaşı, kum-çakıl, tuğla-kiremit, diyatomit, kalsit ve grafit bakımından önem arz etmektedir. Afyon, mermer kalitesi ve çeşitliliği itibariyle dünya ölçeğinde öneme sahip bir ilimizdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri