İlçenin yetiştirdiği ünlü tarihçi Ord. Prof. Dr. Mükrimin Halil Yinanç'ın yaptığı araştırmalarında ise Elbistan adının ünlü pehlivanların çok oluşu anlamına gelen Alp-stan olarak isimlendirildiği bunun sonradan Albistan veya Elbistan şekline dönüştüğü ifade edilmektedir.
Bundan dolayı adı AL-BOSTAN, sonra da ELBİSTAN olmuş!.." İkincisi; "ALP" yiğit demekmiş ve burada yiğit çokmuş, "SİTAN" da "yurt, vatan" anlamına gelirmiş; ikisi birleşmiş "Yiğitler yurdu" anlamında "Alp-sitan" doğmuş, sonra Elbistan"a dönüşmüş!.." Tamamen cahilce ve uydurmadır.
İşte bu şehir (ABLASTA), kendi özelliğine uygun olarak elbette isimlendirilecekti. Ceyhan ve Söğütlü gibi önemli iki akarsuyun arasında oluşuna uygun olarak, “Su memleketi” veya “Suyu bol memleket” belki de “Su beldesi, su şehri…” anlamında bir isim vermiş olmaları da doğaldır.
TARİHİ: Eski tarihçiler tarafından, Elbistan adının Abbasta, Ablastany, Ablastin, Abulastyn olarak değişikliklere uğradığı ifade edilmektedir. Selçuklu devri Türk tarih yazarlarının yazdıklarına göre de Elbistan'ın, Ablistan ve Albıstan olarak adlandırıldıgı anlaşılmaktadır.
Ablastan, Albıstan gibi farklı dönemlerde değişik isimlendirmeler yapılmış olup Arap tarihçiler tarafından ise Ablustayn olarak bahsedilmiştir. XVI. yüzyıldan itibaren Arap tarihçisi İbni İlyas dışındaki tüm tarihçiler tarafından Albistan veya Elbistan olarak bahsedilmiştir.
İlgili 41 soru bulundu
1258 yılında Kilikya Ermenileri Maraş'ı işgal ettiler. Moğollarla işbirliği yapan Ermeniler Türklere karşı bölgede birçok saldırılar yaptılar. Mısır'da kurulan Memluk Devleti, Moğollar ve Ermenilere karşı Anadolu'ya birçok seferler yaptı. Memluk Ordusu 1277'de Elbistan'da Moğol ordusunu hezimete uğrattı.
Daha çok tarihi camileri, höyükleri ve çarşıları ile dikkat çeken ilçede gezip görebileceğiniz birçok yer bulunmaktadır. Elbistan gezisinde mutlaka görmeniz gereken başlıca yerler; Pınarbaşı, Ulu Cami, Elbistan Uzun Çarşı, Elbistan Kapalı Çarşı, Kız Kalesi, Çarşı Camii, Himmet Baba Cami ve Türbesi ve Karahöyük'tür.
Elbistan Türkiye'nin Akdeniz Bölgesinde yer alan ve Kahramanmaraş iline bağlı olan bir ilçedir. Son verilere göre 142.778 bin nüfusa sahip olan Elbistan Türkiye'nin en büyük 22. ilçesidir. Bu bakımdan önemli ilçeler arasında yer almaktadır. Aynı zamanda Kahramanmaraş ilinin şehir merkezine 158 km uzaklıktadır.
Maraş Alevîleri genellikle Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde ve köylerinde çoktur. 82 köyü olan Pazarcık'ın 56 Alevi köyü ve 1 tane Alevî kasabası bulunmaktadır. Elbistan'da da 41 Alevî köyü vardır. Yine Kahramanmaraş'ın diğer ilçelerinde birçok Alevî köyleri vardır.
Bir başka ifade ile Elbistan'daki Ermeni vatandaşların bir kısmı mezhep değiştirerek Gregoryenlikten Protestanlığa geçmiştir.
1337 yılında Haşan Dulkadır Bey'in oğlu Zeyneddin Ahmet Karaca Bey tarafından Dulkadır Beyliği kuruldu. Bu devlet 185 yıl hüküm sürdü. Elbistan bu devlete 130 yıl başkentlik yaptı.
Elbistan Ovası, Türkiye'nin 4.büyük ovası. Tahıl ürünlerinde, mısır, şekerpancarı ve ayçekirdeği üretiminde Türkiye'de sayılı yerlerden birisi.
TOPALLI HAN ( KURTPİ HAN )
İsminden de anlaşılacağı gibi, Elbistan'ın Yazıtopallı mevkiindedir. Yapısı diğer hanlarda olduğu gibi kum ve kireç karşımı kist ve taştan yapılmış olup, dikdörtgen biçimindedir.
İlçede 69 köy ve 50 mezra vardır. Ovadaki köyler toplu yerleşim, dağlık bölgedekiler ise dağınık ve mezralardan oluşmaktadır. Elektriksiz ve Telefonsuz köy bulunmamaktadır. 45 köye ulaşım tamamen asfalt yol ile(233 km) 24 köye ise kısmen asfalt, kısmen stabilize(410 km+118,7 km tesviye) yol ile sağlanmaktadır.
Maraş'ın adının Hititlerden geldiğini doğrulayan Asur kaynaklarında bu şehrin adı Markaji şeklinde geçer. Asur krallarından Sargon'un zamanından kalan Boğazköy yazıtlarında Maraş'ın adı geçmektedir. Hitit Devleti'nin merkezlerinden biri olan Maraş'ın adı bu dönemde Gurgum şeklinde belirtilmektedir.
Maraş olan adı, 7 Şubat 1973 tarihinde Türk Kurtuluş Savaşı'nın başarı ile sonuçlanmasında dolayı adı Kahramanmaraş olarak değiştirilmiştir. Sloganlar: "Maraş Bize Mezar Olmadan, Düşmana Gülzar Olamaz!" Geç Hitit şehri olan Gurgum'un bulunduğu yerde kurulmuştur.
"Elbistan'da depremde 924 kişi hayatını kaybetti. 924 kişinin de defin işlemleri tamamlandı.
Zaten “Kara” demek 'Eski, viran, terk edilmiş...' demektir. Karaelbistan kelimesi de Eski Elbistan, Yıkık Elbistan, Köhne Elbistan demektir…
Köklü tarihi ile dikkat çeken ilçede; Ulu Cami, Kız Kalesi, Çarşı Atik Cami, Selçuk Hamamı, Himmet Baba Cami ve Türbesi, Elbistan Höyükleri, Kızılcaoba Cami, Şerefli Kalesi ve Topallı Hanı gibi birçok tarihi yapı yer almaktadır. Tarihi yapıların tamamı ilçe merkezinde yer aldığı için ulaşım da son derece kolaydır.
Elbistan, Kahramanmaraş iline bağlı en büyük ilçedir. Akdeniz, İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinin kesiştiği noktada yer alır. Şehir merkezinin nüfusu 90.000 kadardır.
28 bin 877 bina bulunan Elbistan'da, depremler sonucunda 1377 bina yıkıldı. Rapora göre 2773 bina da ağır hasar aldı. Orta hasarlı bina sayısı 353 olurken, az hasarlı bina sayısı da 5 bin 783 olarak tespit edildi.
Elbistan nüfusu 2022 yılına göre 141.307. Bu nüfus, 71.921 erkek ve 69.386 kadından oluşmaktadır. Yüzde olarak ise: %50,90 erkek, %49,10 kadındır.
Buna göre Elbistan Havzası'nda yazları sıcak ve kurak, kış ve ilkbahar aylarında yağışlı Akdeniz iklimi ile karasal iklim tipi arasında yer alan “geçiş tipi iklim” görülmektedir.
Dulkadiroğulları Oğuzlar'ın Bozok kolundan, Yıldız Han soyundan, Avşar, Beydilli, Kargın boyundandır.
1- Saltuklu Beyliği:
1072 yılında kurulan Saltuklu Beyliğinin en önemli özelliği Anadolu'da kurulan ilk beylik olmasıdır. Başkenti Erzurum olan Saltukluların kurucusu Malazgirt Savaşının zaferle sonuçlanmasında önemli rol oynayan Emir Kasım Saltul Bey'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri