Ele geçirmek deyimi başkasının varlığını haksız yöntemler kullanarak sahip olmak anlamına gelmektedir. Karşısındakinin isteklerini göz ardı ederek kendi amaçları doğrultusunda işler yapmak için kullanılmaktadır.
[1] Eksiklik veya bozukluklarını gidermek veya denetlemek için incelemek.
Türk Dil Kurumu Sözlüğü'ne göre ilhak; katma, baglama, ekleme, egemenliği altına alma anlamına geliyor. İşgal ise bir yeri geçici süre ele geçirmek anlamına geliyor.
El Almak Deyiminin Anlamı Nedir? El almak deyimi yapılan işte ustalaşmak başkasından aldığı eğitimle işi başarmak anlamına gelmektedir. El almak deyimi yapılan işi öğreten kişiden almak ve yapmaya devam etmek demektir. Çiçekçilikte annemden el aldım onun kadar güzel çiçek ekerim.
Elinde kalmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: birinin bakımında, yönetiminde olmak. bir şey satılamayıp sahibinde kalmak.
İlgili 15 soru bulundu
Eline kalmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: ondan başka yardım edeni olmamak, yalnız ona muhtaç olmak.
[1] Çok aranan, istenen şey. [2] Ancak açıkgözlerin ve çabuk davrananların yararlanması.
- Herhangi bir işin sorumluluğunu almak. Birçok farklı anlamı üzerinden kullanılan el koymak deyimi TDK açısından genel olarak herhangi bir şirket veya bir eşyayı yasal yükümlülükler doğrultusunda zorla almak şekilde ifade edilir.
TDK açısından bakıldığı zaman el ele deyimi bir konuda güçlerini birleştirmek veya işbirliği yapmak şeklinde ifade edilmektedir. İnsanların bir araya geldiği zaman işleri çok daha kaliteli ve kolay, ayrıca hızlı biçimde yapacağını anlatır.
[1] Yönetimi eline geçirmek. [2] İdareyi kendisi üstlenmek.
Savaş tutsağı veya savaş esiri, silahlı bir çatışma sırasında veya sonrasında, rakip taraf tarafından canlı şekilde ele geçirilen ve gözaltında tutulan asker veya askerlerdir. "Savaş esiri" kavramının kullanıldığı en eski kaynak 1610'a kadar uzanmaktadır.
Ülke sınırları başka bir devlet tarafından tanınmaz ve sınırları ihlal edilirse, işgal edilmiş olur. Tıpkı ülkeler gibi insanların da kişisel sınırları vardır. Bu kendimize özgü kişisel sınırlarımız diğerleri tarafından tanınmaz ise ruhumuz işgal altında demektir.
Elden ele dolaşmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Pek çok kişi tarafından kullanılmak, bir çok sahip eline geçmek.
Elden ayaktan düşmek (veya kesilmek) DEYİMİ AÇIKLAMASI
Yaşlılık, hastalık sebebiyle iş yapamaz, yürüyemez, kendi işini göremez duruma gelmek. “Allah kimseyi elden ayaktan düşürmesin.”
[1] Dedikodu konusu olmak, dile düşmek, kendinden çokça bahsedilir olmak.
[1] Dalkavukluk etmek. [2] (argo) Yağcılık yapmak. İşini yaptırmak için şuna buna yalvarmak, yüzsuyu dökmek.
Kara gün dostu DEYİMİ AÇIKLAMASI
Yalnız iyi günlerde değil sıkıntılı, üzücü, düşkünlük günlerinde de insanın yardımına koşan, dostunu yalnız bırakmayan kimse.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Gözden geçirmek deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
gücenmek, alınmak, darılmak. Âşık olmak.
Ele vermek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bulunduğu yeri haber vererek suçluyu yakalatmak.“Katili ele vermeyi kafasına koyarak sokağa çıktı.”
El koymak 1. deyimi de Türkçede yaygın olarak kullanılan deyimlerden birisi durumundadır.
[1] Sıkışık, zor şartlar altında (kalmak).
Deyim. [1] Hiçbir işle uğraşmamak.
Punduna getirmek DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir şeyi yapmak için uygun şartları elde etmek, fırsat kollamak. “Punduna getirir getirmez patlattı yumruğunu.”
Eli yatmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir işe eli alışkın olmak, bir işi yapabilecek el becerisi bulunmak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri