Sayılan gruplarda yer alan tüketicilerin elektriği, tek kullanım yerine ait faturaların üç dönem boyunca zamanında ödenmediği durumda kesilebilir. Elektriğin tüketiciye bildirildikten sonra kesilmesi zorunludur. Bu tüketiciler, elektrik faturası borçlarını azami 4 aya kadar taksitlendirerek ödeyebilir.
Elektrik kesildikten sonra 90 gün içinde geçmiş döneme ait borçlar ödenmezse, elektrik dağıtım şirketi tüketicinin sayacını söker. Ayrıca, ödenmemiş tüm faturalar için de icra takibi başlar. Bu durumda geçmiş döneme ait tüm borçlar ve eklenen faizin yanı sıra mahkeme masrafları da tüketiciden tahsil edilir.
Fatura bedeli, bildirimi takip eden beş iş günü (dahil) içerisinde ödenmezse tüketicinin elektriği kesilir. Tüketicinin kullanım yeri adresine gönderilen fatura veya bildirim tüketiciye tebliğ edilmiş sayılır.
İkinci bildirime rağmen fatura bedeliniz bildirimi takip eden beş iş günü (dahil) içerisinde ödenmez ise elektriğiniz kesilir.Elektriğiniz kesilince, borcunuzu ödeyip elektriğinizi açtırırken ayrıca kesme –bağlama bedeli ödemeniz gerekmektedir.
Bu bildirim aynı zamanda tüketicinin kayıtlı cep telefonu ve e-posta adresine yapılır. 5 iş günü sonunda ödeme yapılmaması halinde tüketicinin elektriği kesilir.
İlgili 29 soru bulundu
Elektrik faturası ödenmezse borcunuza gecikme faizi işler. 6183 sayılı kanun, 51. maddesinde gecikme bedeline dair detaylara yer verir. Söz konusu maddeye göre elektrik faturası ödememe cezası, her ay için %2,5'tir. Borcunuzu ödemediğiniz her ay, ilgili tutara faiz işlemeye devam eder.
İki dönem su fatura bedelini belirtilen tarihlerde ödemeyen abonelerin suyu kesilir ayrıca açma kesme ücreti tahsil edilir.
1-Faturanın son ödeme tarihinde ödenmemesi halinde, aboneye kısa mesaj ve mail ile, faturanın son ödeme tarihi + 1. günden sonrave kısıtlama tarihinden de en az 7 gün önce olacak şekilde aboneliğin kısıtlanacağına dair bilgi verilir.
Düzenlemeye göre, 65 yaş üstündekiler, engelliler, şehit aileleri ve gazilerin meskenleri için süre şartı getirildi. Bu kişilerin abone oldukları meskenin elektriği, borcun ödenmemesi halinde de 3 ay boyunca kesilemeyecek.
Fatura bedeli, bildirimi takip eden beş iş günü sonuna kadar ödenmez ise ilgili mevzuat hükümlerince müşterinin enerjisi kesilir. Hem fatura altında bilgilendirme yapılır hem de sms yolu ile fatura borcu bilgilendirmeleri yapılır.
Fatura bedeli ödenmediği takdirde fatura bedelini ödemeyen kişi veya şirkete karşı icra takibi başlatılabilir. Fatura ilamsız icra takibine konu olabilir.
Bu durumda yapmanız gereken bölgenizde sorumlu görevli tedarik şirketine internet, e- devlet veya doğrudan müşteri hizmet merkezlerine giderek yeni abonelik başvurusu yapmaktır. Abonelik başvurusu yaptıktan sonra elektriğiniz imar sınırları içinde ise 24 saat, imar sınırları dışında ise 48 saatte açılacaktır.
Kısıtlama : 3- Kısıtlama öncesinde kısa mesaj ile yapılan bildirime rağmen, fatura borcu ödenmezse, kısa mesajda belirtilen kısıtlama tarihinde borçlu hattın kullanımları kısıtlanır. Borçlu hat, faturanın son ödeme tarihini geçtikten sonraki ilk fatura kesim tarihi öncesinde, kısıtlanmaktadır.
Elektrik Piyasası Bağlantı ve Sistem Kullanım Yönetmeliği 13 üncü maddesi gereğince; perakende satış sözleşmesinin dağıtım şirketine ulaştığı tarihten itibaren; Kentsel ve kentaltı dağıtım bölgelerinde 24 saat içerisinde, Kırsal dağıtım bölgelerinde 48 saat içerisinde, elektriğiniz açılır.
Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği'ne göre, vadesinde ödenmeyen faturalar için 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51'inci maddesine göre belirlenen gecikme zammı oranı uygulanmaktadır. Güncel faiz oranı aylık %3,5'dir.
30 gün içerisinde borcunuzu ödeyerek kapanan hattınızı aktif hale getirebilirsiniz. Bu süreden sonra da faturanızı 3 ay boyunca ödemezseniz borcunuz için yasal takip başlatılır.
Son ödeme tarihinden sonra 5 gün içerisinde ödenmezse kesinti yapılır. Bu tabii ki hizmetten hizmete göre değişmektedir ama genellikle 5 gün süre verilmektedir.
Yasal olarak geriye dönük faturalar 7 gün içinde düzenlenmelidir.
1kW mesken için, 20 TL açma/kesme ücreti ve 37,6 TL güvence bedeli alınır. 5kW mesken için, 100 TL açma/kesme ücreti ve 188 TL güvence bedeli alınır. 1kW ticarethane için, 20 TL açma/kesme ücreti ve 106,9 TL güvence bedeli alınır. 5 kW ticarethane için, 100 TL açma/kesme ücreti ve 534,5 TL güvence bedeli alınır.
Abonelik iptali için gerekli evraklar
Tahliye başvurusu alınır. 2 gün içinde enerji kesilir ve son tüketimler fatura edilip güvence bedelinden mahsup edilerek sözleşme sonlandırılır. Sözleşme sona erdikten sonra 5 iş günü içinde güvence bedeli iadesi gerçekleştirilir.
Mahkeme, "Fiilen elektriği kesilmeyen aboneden kesme-bağlama bedeli talep edilemez" maddesi uyarınca tüketiciyi haklı buldu.
Borçlarını süresi içerisinde ödemeyen abonelere 7 gün zarfında borçlarını ödemelerini bildiren ihbarname verilir. 7 günün sonunda borcunu ödemeyenlerin suyu kapatılır ve borcu yasal takibe alınarak tahsil edilir.
Gecikmiş dönem fatura borçlarınızı ödemediğiniz takdirde suyunuz kapatılacaktır. Suyu kapatılan aboneler borçları ile birlikte su açma bedelini de ödemek zorundadırlar. Geçmiş dönem fatura borçlarınızı tüm TİSKİ Şubeleri, tiski.gov.tr, bankalar ve PTT online veznelerinden ödeyebilirsiniz.
Sözleşme, yönetmelik, kanunlara aykırı davranış veya borcun ödenmediği durumlarda abonenin suyu kesilir. Aykırılığın ortadan kalkması halinde, kapatma-açma ücreti olarak 70,00 TL alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri