Ortalama 300 – 600 volt arasında değişkenlik gösterir. Bu sebeple, şarj çıkış gücü de ortalama 120 ile 240 kWh arasında bir akış sağlar. DC tipi şarj istasyonlarında tüm bu pozitif yönlerden dolayı elektrikli arabaların şarj süresi 30 dakika ile 45 dakika arasında değişkenlik gösterir.
Elektrikli arabalar, benzinli veya dizel motorların aksine çoğunlukla lityum-iyon pillerden oluşan motorlardan güç almaktadır. Genellikle 60 volt enerji ile çalışan elektrik motorları, elektrikli arabaların güç üretmesini sağlamaktadır.
Elektrikli araçlar nedir ve nasıl çalışır? Elektrikli araçlarda konvensiyonel(içten yanmalı) motorlardan farklı olarak yakıt deposu yerine aracın altına konumlandırılmış bataryalar bulunur. 400 volt enerji ile çalışan elektrikli motora gereken güç bu bataryalar ile sağlanır.
Akünün araca montajından önce mutlaka yüzey voltajı ölçülmelidir. Akünün kabul kriteri minimum 12.6 volt değerinde olmalıdır. Akü voltajı 12,4 ve altında ise bu akünün kullanıma uygun değildir.
Evet, edilebilir. Elektrikli arabaların evde şarj edilip edilmeceği konusu aracın marka ve modeline göre değişiklik gösterse de hemen her araç evde şarj edilebiliyor. Elektrikli otomobilde şarj hızını belirleyen iki etmen bulunuyor: Arabaya verilen elektriğin gücü (kW) ve arabanın ekipmanlarıyla sahip olabileceği güç.
İlgili 36 soru bulundu
İster garajınızda ister evinizdeki elektrikli araba park ünitesinde, sadece kabloyu belirlenen elektrik prizine takarak şarj edebilirsiniz. Seviye 1 şarj, bir ucunda prize takılan standart üç ayaklı ev tipi fiş, diğer ucunda araç için standart J1722 konektör bulunan Seviye 1 EVSE kablosu ile yapılabilir.
Ortalama 300 – 600 volt arasında değişkenlik gösterir. Bu sebeple, şarj çıkış gücü de ortalama 120 ile 240 kWh arasında bir akış sağlar. DC tipi şarj istasyonlarında tüm bu pozitif yönlerden dolayı elektrikli arabaların şarj süresi 30 dakika ile 45 dakika arasında değişkenlik gösterir.
Ortalama 300 - 600 volt arasında değişkenlik gösterir. Bu sebeple, şarj çıkış gücü de ortalama 120 ile 240 kWh arasında bir akış sağlar.
AGM tip akülerde akü şarj cihazının voltajı 14,4V'a sabitlenmeli ve şarj esnasında 14,4V değerini geçmemelidir. EFB ve SFB tip akülerde ise akü şarj cihazının voltaj değeri 15,8V'a sabitlenerek şarj esnasında 15,8V'luk değerin geçilmemesi gerekir.
Yeni aldığınız akü %100 dolu değildir. Bu nedenle boşta veya hafif yükte 13 volt civarı bir gerilime sahiptir. Şarj edilmiş ve yeni şarjdan çekilmiş bir aküde 14-14.4 volt görebilirsiniz ancak bu uzun süre devam etmez. Akülerin gerçek voltajı 13,6 volttur.
Bir elektrikli aracı şarj etmek, şarj etmeye başladığınızda pilinizin ne kadar dolu olduğuna ve şarj etme hızınıza bağlı olarak 30 dakika ile 10 saat arasında değişebilir. Elektrikli araçlar, genel olarak gazdan daha ucuz olan elektrikle çalıştıkları için gazla çalışan arabalardan daha yakıt verimlidir.
+ - Elektrikli otomobilimi yağmurlu veya karlı havalarda şarj edersem elektrik çarpma ihtimali var mı? Otomobile takılan bölgede bulunan soket ne kadar ıslanırsa ıslansın otomobile taktığınızda sizi elektrik çarpma ihtimali yoktur. Yağmur altında veya karda şarj yapmanızdan size bir zarar gelmeyecektir.
Dinamik şarj teknolojisi, şarj donanımının yolun üzerine yerleştirilmesini gerektiriyor. Elektrikli araçların yolda giderken şarj olabilmesi için yolda tren raylarına benzer şeritler oluşturulması gerekiyor.
Hiç problem olmayacak. Zaten evde de şarj edilebilecek. Hem evde hem yolda şarj edilebilecek." Buna göre TOGG'un evde şarj edilebilir olduğu, TOGG ile evlerdeki elektriğin dönüşümlü olarak uyumlu olabileceği düşünülmektedir.
Gücü 3,7 kW ile 22 kW arasında değişebilir. Her şarj cihazı, kurulumdan araca aktarılabilecek maksimum güce sahiptir. Duvar tipi şarj cihazları 7,4 kW ile 22 kW arasında şarj edebilir.
Gerçek Tesla Batarya Kapasiteleri
Tesla'nın batarya mimarisini bildiğimiz için sağlama da zaten bize aynı sonucu veriyor; 85'te kullanılan orijinal piller 3100mAh kapasiteye sahip, 3.75V nominallik Panasonic piller. Her grupta 74 pil paralel bağlanıyor. 3.75V, 229.4Ah kapasiteli bir grup oluşuyor.
Bundan dolayı aküleri şarja bırakmak gerekir. Bu işlem evde adaptör yardımı ile şarj (charge) edilebilir. 12 volt adaptör (adapter) bu şarj işlem için yeterlidir. Ancak adaptörün çıkış voltajı 13Volt' un üzerinde olmalı, maksimum 14.4 Volt' u aşmamalıdır.
Şarj durumu tablosuna bakıldığında, akü 12,80V'un üzerindeyse ve başlangıç elektrolit yoğunluk değeri de 1,280 gr/cm3 ise tam doludur. Ancak voltaj değeri 12,4V'un altındaysa, aküde sülfatlaşma başlamıştır ve redresör yardımıyla tekrar 12,80V'a yükseltilmesi gerekir.
Cihazları çalıştırmak için 24v > 12v DC down converter cihazı (ihtiyaç duyulan güçte) ve aküyü şarj etmek için de 24v > 12v akü şarj cihazı kullanacaksınız.
Comments191. Biz TOGG'u evden şarj ediyoruz. Full şarj 160-170 TL'ye geliyor ve yaklaşık 420 km gidebiliyoruz.
Batarya kapasitesi 52,4 kWh olan 314 kilometre kısa menzilli Togg'un Şarj maliyeti Trugo istasyonlarında 418.6 lira olurken kilometre başına harcadığı enerji de 1,33 lira olacak.
Togg'un 88,5 kWh batarya kapasitesine sahip (523 km menzil) uzun menzilli diğer versiyonu ise evden 195,5 TL'ye, işyerlerinden 334,5 TL'ye ve hızlı şarj istasyonu Trugo'dan 707,1 TL'ye tamamen deposunu dolduruyor.
Aracın tamamen şarj olması modele göre 2 ila 10 saat arasında değişiklik gösteriyor. Şarj etme işleminde herhangi bir güç dönüştürücüsüne ihtiyaç duyulmuyor. Taşınabilir 240 V fişler sayesinde şarj işlemi kolayca gerçekleştirilebiliyor.
Elektrikli aracın direkt olarak AC bir prize bağlanarak şarj edilmesini tanımlar (Figür 1). Akım 16 A, Gerilim ise tek fazda 250V ve üç fazda 480V ile sınırlandırılmıştır. Topraklama gerekmektedir.
Elektrikli araçlar aynı tempoda düz bir yolda 100 kilometrede ortalama 17,5 kWh değerinde elektrik tüketir, binek araç ise 100 kilometrede ortalama 6 litre dizel tüketir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri