E-Pedal olarak karşımıza çıkan tekil pedal sistemi elektrikli araçların sürüş sistemini oluşturmaktadır.
Elektrikli araçların, yüksek seviyeli rejeneratif frenleme üretmek için ayarlanması sayesinde elde edilen tek pedallı sürüş, daha fazla enerji geri kazanımına da olanak tanıyor. Böylece menzil artıyor ve daha sportif bir sürüş sürüş deneyimi sunuluyor.
Elektrikli arabalarda ise durum farklıdır. Elektrikli arabalar, elektrik motorları sebebiyle çok vitesli şanzımana ihtiyaç duymaz. İçten yanmalı motorlar güç çıkışı için farklı oranlarda birden fazla vitese ihtiyaç duyarken, elektrik motorları belirli bir aralıktaki herhangi bir RPM'de istikrarlı miktarda tork üretir.
Her elektrikli arabada en az 1 akü bulunmaktadır.
Elektrikli otomobillerde gaza bastığınız anda araç hareket eder. Debriyaj, vites kolu ve başka herhangi bir şeyi düşünmenize gerek kalmaz. Otomatik vitesten farkı ise her devirde yüksek verimlilik yakalayabilmesidir. Böylece devre göre düşük performans veya zorlanmalar görünmez.
İlgili 15 soru bulundu
Klasik olarak kullanılan içten yanmalı motor bulunan araçlarda aracın hızını belirleyen düzenek vitestir. Vites hareketleri ve yönergesiyle aracın sürüş hızı belirlenir. Elektrikli araçlarda vites ve şanzımanın bulunmamasının sebebi, bu araçların çalışma stilinin farklı olmasıdır.
Elektrikli araçlar aynı tempoda düz bir yolda 100 kilometrede ortalama 17,5 kWh değerinde elektrik tüketir, binek araç ise 100 kilometrede ortalama 6 litre dizel tüketir. Ağustos 2023 fiyatları ile 100 km için elektrikli araç şarj bedeli: Evde şarj etmeniz halinde 17,5×1,50 TL = 26,25 TL.
Akü ile ilgili en merak edilen sorulardan bir diğerinin ise “Akü biterse ne olur?” olduğunu biliyoruz. Akü bitince aracınızın marş motorunu ateşleyemez, yani aracınızı çalıştıramazsınız. Buna ek olarak aracınızın diğer elektronik aksamları da çalışmaz duruma gelir.
100 kilometrelik yol için bir elektrikli araç bataryasının ev tipi prizle 18 kW'lik doldurulması, haneler için düşük tarifeden hesaplanırsa 24,66 TL tutuyor. Yüksek tarifede bu değer 37,8 TL oluyor. Aracın şarjı iş yeri olarak kayıtlı bir yerde ev tipi prizle doldurulduğunda ise tutar 34,02 TL'ye denk düşüyor.
En çok araştırılan konulardan biri de elektrikli araçların batarya ömrü oluyor. Konu ile ilgili merak ettiklerinizi bu sayfada bulabilirsiniz! Bir elektrikli araç bataryasının ömrü çoğunlukla 8 ila 10 yıl arasında oluyor.
Evet. Şarj esnasında yağmur yağsa bile herhangi bir tehlike oluşmamaktadır.
m-şarj aracı, elektrikli aracın yolda kalması veya şarjının bir şarj istasyonuna gidemeyecek kadar azalması durumunda, aracın yanına giderek 20 dakikada 80 kilometre menzil kazandıracak kadar şarj ediyor.
2. Elektrikli Araba Evde Şarj Edilir mi? Evet, edilebilir.
Bunu tıpkı akaryakıt deposuna benzetebilirsiniz. Depo ne kadar büyükse, alabileceği yakıt da o kadar fazla oluyor. Örneğin; 10 kilovat (kW) kapasiteli bir batarya ile yaklaşık 50 kilometre yol gidilebilirken, 70 kW'lık bataryalı bir aracın menzili 500 kilometreyi aşabiliyor.
Aracın sürücü tarafında zeminde 3 adet pedal vardır ve bunlar aracın gücünü ve hızını kontrol etmek için kullanılır: gaz pedalı, ayak freni ve debriyaj.
Yüksek performans: Elektrikli araba vites ve şanzıman sistemi barındırmadığı için, saatte 0 kilometreden maksimum hıza en kısa sürede ve sorunsuz olarak çıkabiliyor. Kolay sürüş: Vites ihtiyacı olmadığı için EV'lerde tahriki sağlamak adına sadece gaz pedalının kullanılması yeterli oluyor.
Comments191. Biz TOGG'u evden şarj ediyoruz. Full şarj 160-170 TL'ye geliyor ve yaklaşık 420 km gidebiliyoruz.
Batarya kapasitesi 52,4 kWh olan 314 kilometre kısa menzilli Togg'un Şarj maliyeti Trugo istasyonlarında 418.6 lira olurken kilometre başına harcadığı enerji de 1,33 lira olacak.
Togg'un 88,5 kWh batarya kapasitesine sahip (523 km menzil) uzun menzilli diğer versiyonu ise evden 195,5 TL'ye, işyerlerinden 334,5 TL'ye ve hızlı şarj istasyonu Trugo'dan 707,1 TL'ye tamamen deposunu dolduruyor.
Dolayısıyla akü bitince enerji de olmaz. Bunu size gösteren iki temel belirti vardır: Marşa bastığınızda araç çalışmaz. Ekran ışıkları yanmaz ya da çok soluk görünür.
Eninde sonunda elektrikli otomobiliniz, kullanmaya başladığınız döneme göre bataryasında düşüş yaşayacak. Ancak, bozulup bozulmayacağı bilinmeyen değişkendir. Şarj alışkanlıklarınızdan tutun hücrenin kimyasal yapısına kadar her şey otomobil bataryanızın uzun vadeli enerji depolamasını etkileyecektir.
Elektrikli Motor Aküsü Ne Kadar Dayanır? Elektrikli motor modellerinin aküsünün kullanıma bağlı olarak dayanıklılık süresi değişiklik gösterir. Elektrikli motor aküleri; genel olarak standart kullanıma göre hesaplanırsa 4 ile 6 yıl gibi bir sürede değişimi yapılabilir.
Ev elektriğinden yapılan şarjlarda kW için 2.6 TL ödeniyor. AC ve DC şarj istasyonlarında ise markaya ve şarj istasyonuna göre kW başına ödenen rakam 10 TL'ye kadar çıkabiliyor.
Şirketten alınan bilgilere göre, Togg her 100 kilometrede 16.7 kwh elektrik tüketiyor. Togg ile 1.000 kilometrelik yol gidildiği varsayıldığında, evden bataryayı doldurup çıkarsanız, ilk 500 kilometreyi 142 TL'ye gidersiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri