Uygulamaya göre, şiddet uygulayan kişiler, mahkemeden alınan kararla ayak bileğine elektronik kelepçe takılarak izlenebiliyor. Denetimli Serbestlik Müdürlüğü ekiplerince takılan elektronik kelepçeler, Elektronik İzleme Merkezinden 7 gün 24 saat esasına göre takip ediliyor.
Elektronik kelepçenin kırılarak atılması, kamu malına zarar verme suçunu oluşturur. Mala zarar verme, malvarlığına karşı suçlar arasında bulunmakta ve başkasına ait bir malın yıkılması, tahrip edilmesi, yok edilmesi veya kirletilmesi olup Türk Ceza Kanunumuzun 151.
Elektronik Kelepçe Kararı, ilgili tedbir kararları olmaksızın tek başına uygulanamaz. Aile Mahkemesi tarafından verilen elektronik kelepçe uygulanması yönündeki kararların 7/24 kesintisiz takibinin yapılabilmesi amacıyla Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi'nde (GAMER) Elektronik İzleme Merkezi bulunmaktadır.
Tedbir kararlarına karşı yapılan itirazı inceleyecek merci, itiraz talebinin kabulüne veya reddine, verilen tedbir kararının kaldırılmasına, uygun görülecek başka bir tedbirle değiştirilmesine veya aynen devamına karar verebilir. Elektronik kelepçe uygulanması kararı en fazla 6 ay için verilebilir.
Ülkemiz mevzuatlarına göre “yakalanan veya tutuklanarak bir yerden diğer bir yere nakledilen kişilere, kaçacaklarına ya da kendisi veya başkalarının hayat ve beden bütünlükleri bakımından tehlike arz ettiğine ilişkin belirtilerin varlığı hâllerinde kelepçe takılabilir” hükmü yer almaktadır (2).
İlgili 22 soru bulundu
Denetimli Serbestlik Müdürlüğü ekiplerince takılan elektronik kelepçeler, Elektronik İzleme Merkezinden 7 gün 24 saat esasına göre takip ediliyor.
* Daha önce mide delinmesi benzeri ameliyatlar geçirmiş olan kişilere. * Kronik pankreatit (pankreas dokusu iltihabı) olan ya da geçirmiş kişilere. * Hamilelere. * Alkol ve ilaç bağımlısı olan kişilere.
Uygulamaya göre, şiddet uygulayan kişiler, mahkemeden alınan kararla ayak bileğine elektronik kelepçe takılarak izlenebiliyor. Denetimli Serbestlik Müdürlüğü ekiplerince takılan elektronik kelepçeler, Elektronik İzleme Merkezinden 7 gün 24 saat esasına göre takip ediliyor.
Adli kontrol tedbiri, bir ceza mahkumiyeti kararı veya kesinleşmiş bir mahkeme kararı ile hükmedilen başka bir hüküm çeşidi de değildir. Bu nedenle adli kontrol tedbiri adli sicil kaydına işlemez.
Eklemeler ile artık konutunu terk etmeme şeklinde uygulanan ve halk arasında ev hapsi olarak bilinen adli kontrol tedbirinin uygulanması ile geçen süreler verilecek mahkûmiyet hükmünden mahsup edilebilecektir. Ancak ev hapsinde geçecek olan her iki gün cezanın mahsubunda bir gün olarak dikkate alınacaktır.
Yükümlülüğün sona ermesi durumunda elektronik kelepçe sökülür. Ancak ihlal söz konusu olduğunda ya da cihaza müdahale edilmesi halinde kişinin tutuklanması söz konusu olacaktır.
Elektronik izleme sistemi olarak kullanılmak üzere tasarlanan elektronik kelepçe, kişinin toplum içinde takibinin ve denetiminin sağlanması sağlar. Bu durum, kişilerin elektronik haberleşme yöntemleri ile toplum içinde izlenmesi ve gözetim altında tutulmasını ifade ediyor.
Terör suçları, örgütlü suçlar, cinsel suçlar hariç olmak üzere kadın, çocuk veya 65 yaşını bitirmişlerin mahkûm oldukları toplam 1 yıl ve daha az hapis cezasının infazında ev hapsi uygulanabilecektir.
Hükümlü sosyal yaşamın içinde denetim altında tutulurken bu şekilde cezasının infazı sağlanır. Bu süreçte hükümlü yükümlülükleri de yerine getirmekle sorumlu olur. Kural olarak denetimli serbestlik süresi 1 yıl olarak belirlenmiştir. Bazı suçlar için geçerli olan süre 3 yıldır.
4 Yıl 2 Ay Ceza Aldım Ne Kadar Yatarım 2023
Bu ceza infaz edilirken 1/2 indirim oranı uygulanır. (1520/2=760 gün) Hükümlü 3 yıl denetimli serbestlikten 3 yıl faydalanır ise cezaevinde 2-3 gün kaldıktan sonra tahliye edilir. Ancak denetimli serbestlikten 1 yıl faydalanır ise 1 yıl 1 ay cezaevinde kalmak zorundadır.
2 yıl 6 aylık cezanın yatarı bulunmamaktadır.
Konut dokunulmazlığının ihlali suçu, kişinin konutuna veya konutunun eklentisine (balkon, bahçe gibi) rızası olmadan girmesi ya da rızası ile girdikten sonra rızasına aykırı olarak çıkmamasıdır.
Ev hapsi; kişinin kaçması veya saklanması ya da delilleri yok etmesi, gizlemesi veya değiştirmesi ya da tanık, mağdur veya başkaları üzerinde baskı yapma girişiminde bulunmasını engellemek amacıyla uygulanmaktadır.
Adli kontrol şartıyla serbest bırakılan şüpheli veya sanık , adli kontrol gereği uyması gereken (imza atma, belli bir yerde ikamet etme, elektronik kelepçe takma vs.) yükümlülüklere uymadığı takdirde de tutuklanabilir (CMK md.112/1). Ancak, adli kontrol yükümlülüklerini yerine getiren şüpheli veya sanık tutuklanamaz.
Gözaltındayken adliyeye veya başka bir yere nakledilen şüphelilere şu hallerde kelepçe takılır: Kaçacaklarına ilişkin belirti olması, Kendisi veya başkalarının hayat ve beden bütünlükleri bakımından tehlike arz ettiğine ilişkin belirtilerin varlığı hâllerinde kelepçe takılabilir. (CMK m.93).
Mevzuatta ters kelepçe diye bir düzenleme olmamakla birlikte sadece kelepçe hususu düzenlenmiştir. Kelepçenin nasıl takılacağına dair bir kanun bulunmamaktadır. Türkiye'deki mevzuata göre, ters kelepçe uygulaması Anayasa, Ceza Muhakemesi Kanunu ve İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi ile düzenlenmiştir.
Polis veya diğer yetkililer, bir kişinin kaçma olasılığının yüksek olduğunu veya bu kişinin kendisi veya başkalarına zarar verebileceğini düşündüklerinde, kelepçe takma işlemine başvurabilirler. Kelepçeler, kişinin hareketlerini sınırlayarak kaçma girişimlerini veya saldırıları engelleyebilir.
Kelepçeyi taktıktan sonra, iyi oturup oturmadığı kontrol edilir. Yakalanan şahısların üst araması mutlaka yapılmalıdır. Kelepçelenen kişi taşıma esnasında sabit bir yere bağlanmaz, arka kemerinden faydalanılır. Kelepçeli şahıs konuşularak dikkati dağıtılmalı zor en son çare olarak kullanılmalıdır.
Mevzuata göre 18 yaşından küçük çocuklara hiçbir koşulda kelepçe takılmasına izin verilmiyor. Kadınlar için ise böylesi bir istisna söz konusu değil. Başar Yaltı; Polis Vazife ve Salahiyetleri Kanunu'nun 16. Maddesine de dikkat çekiyor.
“Türkiye'de yasalara göre 18 yaşından küçük hiç kimseye çocuklara ters kelepçe, kelepçe ve bağ takamazsınız. Bu konuda polisleri uyardım fakat dinlemediler. Polisin mevzuata dair bilgisi olmadığı da ortada.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri