Özetle, elektronik sigara tütün ürünü(sigara, nargile, puro) sayıldığı için, e-sigara tütün ürünleri(sigara, nargile, puro) reklam yasağı kapsamında olup, 4207 Sayılı Kanun gereği internet gibi elektronik ortamlarda satılıp, kargo ile taşınamıyor.
Daha az zararlı olduğu iddiasıyla 2000'li yılların başında ortaya çıkan elektronik sigara, pazarlama stratejisi olarak 'masum' gibi gösterilse de zararlı olduğu artık dünyada kabul görüyor. E-sigaraların satışı Türkiye'de yasak olsa da hala kolaylıkla satılabiliyor.
Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunca bugüne kadar kartuşu nikotin içeren herhangi bir elektronik sigara markası için ithalat izni verilmemiş ve ruhsatlandırılmamıştır. Dolayısıyla ülkemize sokulması ve her türlü ticaretinin yapılması yasaktır.
Elif Dağlı, Türkiye'deki e-sigara pazarını şöyle özetliyor: ''Ülkemizde e-sigara üretimi ve ithalatı yasak. Fakat 18 yaş üstü yolcu şahsi kullanım için bir adet yurt dışından getirilebiliyor.
Ülkemizde elektronik sigara ve e likit üzerine henüz herhangi bir kanun yoktur. Bu sebeple kişilerin ülke sınırları içerisinde elektronik sigara satın alma veya kullanması üzerine herhangi bir kısıtlama yoktur. Kişiler rahatlıkla açık alanlarda veya sigara içilebilen mekanlarda elektronik sigaralarını kullanabilir.
İlgili 34 soru bulundu
E-Sigara Acemi
Ancak kullanımıyla ilgili herhangi bir düzenleme yoktur. Yurtiçinde kullanım yasağı, ateşli gibi kamuya açık, kapalı alanları kapsamaktadır. Kişi günlük yaşantısında dilediği gibi kullanabilir. Emniyetin elinizdeki ürüne kesinlikle el koyma ve ceza yazma yetkisi yoktur.
Yine yasal düzenlemelerle tütün içersin ya da içermesin, tütün mamulünü taklit eder tarzda kullanılan her türlü ürünün (elektronik sigara, bitkisel nargile, vs.) 4207 sayılı Kanun hükümleri kapsamında değerlendirilerek kamuya açık kapalı alanlarda kullanımı yasaklanmıştır.
Elektronik sigaranın ve türevlerinin yasal olarak herhangi bir mağaza veya bayii üzerinden satışı mümkün değildir. Bu nedenle, bu tarz cihaz ve likit türleri genellikle online alışveriş websiteleri üzerinden satılmaktadır.
İngiltere'deki doktorlar, kamu sağlığı uzmanları ve kanser vakıfları, mevcut kanıtlar ışığında elektronik sigaralarını, normal sigaraya kıyasla daha az risk taşıdığında hemfikir. Bir bağımsız araştırmada, elektronik sigaraların, normal sigaraya göre yüzde 95 daha az zararlı olduğu sonucuna varılmıştı.
Evet, elektronik sigara sağlığa zararlıdır. Elektronik sigara 2006 yılında piyasaya çıktığı için uzun dönem kullanım etkileri hala bilinmemektedir. Yavaş yavaş akciğer hasarı veya kanseriyle olan ilişkisi gözler önüne serilse de klinik olarak bu kadar uzun süreli bir çalışma henüz yapılmamıştır.
Elektronik sigara ve benzer yeni nesil ürünler, ergen ve gençlerin beyin gelişmesini olumsuz etkilemekte, kullanıcıların hepsinde solunum hücrelerinde hasar oluşturmaktadır. Bu ürünlerin yasal veya el altından satışı kabul edilemez.
Peki bu suçun cezası ne? Bir yıldan beş yıla kadar hapis ve onbin güne kadar adlî para cezası...
Kullanımı yasaldır. Reklamı ve Türkiye'de e-sigara ürünlerinin satışı ve ithalatı yasaktır .
Yakın dönem araştırmaları, nikotinli ve nikotinsiz elektronik sigaraların damarları döşeyen ve damar sağlığı ve işlevlerinde ana rol oynayan endotel tabakasına zarar verdiğini gösteriyor."
E-Sigara Tecrübeli
Bazı değil ortalama %80'ninde etil alkol kullanılmaktadır, özellikle VG oranı yüksek likitlerde boğaz vurumu ve akışkanlık için etil alkol ekleniyor.
Yasalarla getirilen sınırlandırmalara rağmen elektronik sigara giderek daha da yaygınlaşmaktadır. Sonuç olarak, bir çok restoran ve otelde kullanımı serbest olmasına rağmen, kamu kurum ve kuruluşlarının kapalı alanlarında elektronik sigara kullanımı yasaktır.
Nikotin reseptörleri ortalama 45 dakikada duyarlı hale geliyor. Günde bir paket sigara kullanan kişi, ortalama 16 saat uyanık kaldığı var sayıldığında 45 dakikada bir dal sigara kullanırsa toplam 20 dal sigaraya ihtiyaç duyacaktır. Muhtemelen sigara paketlerinde 20 dal sigara olmasının nedeni de budur.
Elektronik sigaranın dumanı akciğer içerisinde bulunan ve hava keseciklerini koruyan makrofajların işleyişini bozarak onların zarar görmesine neden olabilir. Bu durum da nefes darlığına ve öksürmeye neden olarak patlamış mısır olarak adlandırılan bir akciğer hastalığına yol açabilir.
Elektronik sigara, sigara gibi dumanı içe çekilerek kullanılan ve nikotin almaya aracılık eden ticari bir üründür. Isıtılabilir bir bölmesinde veya kartuşunda sıvı olarak nikotin ve nikotin alımını kolaylaştıran, onun “hoşa gidici (pekiştirici)” özelliğini artıran diğer bazı maddeler bulunur.
Sigara bırakma yöntemi olarak elektronik sigara doğru ve sağlıklı bir sigara bırakma yöntemi değildir. Sigara içme ritüeli neredeyse birebir yerine koyulabildiği için bireyler tarafından sigaradan kurtulmak için hızlı ve etkili bir çözüm olarak görülebilir.
Elektronik sigaralarda koku veren aromalar aldehit yapıda oluyor. Bunların bir kısmına karşı vücutta tepki oluşabiliyor. Yapılan çeşitli çalışmalar elektronik sigaraların dumanı ile klasik sigaraların dumanında, vücuttaki küçük hava yolları ve akciğerlere zararlı partiküllere aynı oranda rastlandığını gösteriyor.
Likit yerine su kullanılarak çalıştırılan elektronik sigara, neredeyse hiçbir şekilde buhar üretemeyecek ve buhar keyfinin önüne geçecektir. Dolayısıyla arzu edilen buhar bulutları da elde edilemeyecektir. Eğer yüksek miktarda bir buhar deneyimi elde etmek istiyorsanız su yerine VG ve PG kullanmanızı tavsiye ederiz.
Almanya'da da hükümet, aromalı e-sigaraları yasakladı. Avustralya'da ise e-sigaralar reçeteye tabii kılındı. Elektronik sigaraların satışı Türkiye'de yasak ama yurtdışından bireysel kullanım için getirilmesine izin veriliyor. Özellikle internet üzerinden elektronik sigara satın almak oldukça kolay.
ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), Juul marka elektronik sigaraları, genç yaştaki içiciliği artırması ve halk sağlığına uygun bulmamasından ötürü yasakladı.
Eğer elektronik sigaranızın içerisinde yer alan piller bir şekilde zarar gördüyse cihazınız yavaş yavaş ısınır ve bu esnada pilin içinde bulunan zararlı kimyasallar gaz salınımı gerçekleştirir. Bu salınım sırasında ise piller kısa devre yaparak yangına ya da patlamaya sebebiyet verebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri