Uyarmaktır. İlaçla zehirlenmiş ise hemen bol su verilerek kusturulur. Asit – baz (çamaşır suyu , tuz ruhu gibi) zehirlenmelerinde kesinlikle kusturulmaz yine bol su verilir. 2 saatten daha uzun süre geçmişse kusturulmaz, bol su ve zeytinyağı verilir.
Hastalığın şiddeti zehirlenmeye neden olan mikroorganizmanın cinsine göre değişmektedir ve her bir gıda zehirlenmesi sebebinde kuluçka süreleri farklıdır. Bazı zehirlenmelerde belirtiler 30 dakika ile 1 saat içinde görülürken, gıda zehirlenmelerinin çoğunda belirtiler 6-12 saat içinde meydana gelir.
Hafif Yiyecekler: Sindirimi kolay yiyecekler (pirinç lapası, muz, kraker) tüketmek sindirim sistemini rahatlatır. Probiyotikler: Yoğurt gibi probiyotik içeren besinler, bağırsak florasını dengeleyebilir. Tuzlu su: Tuzlu su ile gargara yapmak ya da bir miktarını içmek, kusma isteğini hafifletebilir.
Gıda zehirlenmesi kaç saat sonra belli olur? Gıda zehirlenmeleri kontamine yiyecek ve içeceklerin tüketiminden sonra 30 dakika ile 72 saat arasında geçen sürede ortaya çıkmaktadır.
İlgili 19 soru bulundu
Mide bulantısı ve kusma, zehirlenmenin en yaygın belirtileridir. Zehirlenme vakalarında acil müdahale kritik önem taşıdığından, kişi zehirlendiğini düşünüyorsa vakit kaybetmeden mutlaka hastaneye başvurmalıdır.
Gıda zehirlenmesi, mikroorganizmalar ya da bakteri toksinleri nedeniyle bozulmuş yiyeceklerin tüketilmesi sonucu ortaya çıkar. Besin zehirlenmesi için tipik belirtiler mide ağrısı, ishal ve kusmadır. Hafif zehirlenmeler genellikle birkaç gün içinde kendi kendine iyileşir.
Kustuktan sonra ne yenir ne içilir sorusunun ilk cevabı şüphesiz su. Kusmak başlı başına vücutta yoğun miktarda su kaybına sebep olacağından oda sıcaklığında bol su içmek kaybedilen suyu geri kazandıracaktır. Bol su içmek demişken, birden tüm şişeyi içip bitirmenizi kast etmiyoruz.
Gıda zehirlenmesi durumunda rahatlamak için uygulanabilecek yöntemler şunlardır: Bol su başta olmak üzere yağsız sıvı alımı Muz, pirinç, elma püresi ve tost gibi hafif yiyecekler. Probiyotik takviyesi.
Zehirlenme yaşayan hastalara bol su ve sıvı gıdalar verilmelidir. Ayrıca tuzlu ayran, tuzlu krakerler, bol yoğurt, muz, haşlanmış patates, yağsız pirinç lapası yedirilir. Hasta acile kaldırılırsa elektrolit replasmanı yapılabilir.
Sindirim yoluyla: En sık rastlanan zehirlenme yoludur. Sindirim yoluyla alınan zehirler genellikle ev ya da bahçede kullanılan kimyasal maddeler, zehirli mantarlar, bozuk besinler, ilaç ve aşırı alkoldür.
Tavuk zehirlenmesi, bazı bakteriler ve mikroorganizmalar sebebiyle bozulan tavuk etinin tüketilmesi ile gerçekleşir. Mide ağrısı, ishal ve kusma tavuk zehirlenmesinin en sık görülen belirtileridir.
Yiyecekler yanlış şekilde saklanır veya pişirilirse evde de kontaminasyon meydana gelebilir. Kontamine yiyecekleri yedikten sonraki saatler içinde başlayabilen gıda zehirlenmesi semptomları arasında genellikle mide bulantısı, kusma veya ishal bulunur. Çoğu zaman, gıda zehirlenmesi hafiftir ve tedavi olmaksızın düzelir.
Potasyum açısından zengin olan muz, gıda zehirlenmesinin neden olduğu bulantı, kusma ve ishal belirtilerinin azalmasına yardımcı olur. Yoğurt, sarımsak ve limon gibi antibakteriyel özelliğe sahip besinler gıda zehirlenmesine neden olan bakteriler ile savaşmaktadır.
Zehirlenmelerde Hangi Durumda Kusturulmaz ? Özellikle yakıcı maddenin alındığı ve hasta ne yiyip içtiğinin bilinmediği durumlarda asla kusturulmaz. Bilinç kaybı varsa hastaya koma pozisyonu verilir. Hastanın üstü örtülerek bekletilir.
Mide Bulantısı ve Kusma: Genellikle birkaç saat içinde başlar, bazen ani ve şiddetli olabilir. Gıda zehirlenmesi ilk belirtileri arasındadır. İshal: Sık ve sulu dışkılama, karın kramplarıyla birlikte görülebilir. Ateş ve Titreme: Vücut ısısında yükselme, titreme hissi ve halsizlik belirtileri olabilir.
– Akut ishalin kontrol altına alınabilmesi için ilk gün haşlanmış patates, pirinç haşlaması, yoğurt ve bol su tüketilmelidir. – Et, kızarmalar ve yağlı besinlerden uzak durulmalıdır. Bu besinler hem bulantıyı ve ishali tetikler hem de düzelmeyi engeller.
Ciddi kimyasal zehirlenmeler dışında genellikle mide yıkanması zorunlu değildir. Toksin bir etken varsa mide yıkanması gerekebilir. Bu da genellikle besin zehirlenmelerinde karşılaşılan bir durum değildir.
Tedavide ise temel amaç su ve mineral kaybını karşılamaktır. Etken olarak bakteri tespit edilmişse uygun antibiyotik tedavisine başlanır. Doktora danışmadan ishal kesici ilaçların kullanımı sakıncalıdır.
Mide bulantısıyla birlikte ortaya çıkan kusma, hemen herkesin günlük hayatında yaşadığı ve olumsuz etkileri olan bir durumdur. Mide bulantısıyla benzerlik gösteren ama aslında farklı etkileri bulunan kusma, midenin istemsiz bir şekilde boşalmasıdır. Mide bulantısı ise her zaman kusmayla sonuçlanmaz.
Kusmaya İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir? Kusma sonrasında hafif yiyecekler tercih edilmelidir. Beyaz pirinç, muz, elma püresi, ekmek veya kraker gibi hafif yiyecekler sindirimi kolaylaştırabilir. Ayrıca, zencefil çayı veya tuzlu krakerler gibi midenizi sakinleştirebilecek şeyleri denemek de faydalı olabilir.
Reflü, mide asidinin mideden yemek borusuna (özefagusa) geri gelerek midede yanma hissi oluşturmasıdır. Hastalar göğüs kafesinin arkasında yanma (heartburn) yanı sıra yemek borusunun arkasındaki yanma ve ağza gıdaların ve acı suyun gelmesi gibi şikayetler yaşarlar. Reflü, sıklıkla yemeklerden sonra olur.
Kontamine yiyecekleri yedikten sonra bir kaç saat içinde başlayabilen gıda zehirlenmesi belirtileri arasında genellikle mide bulantısı, kusma veya ishal bulunur. Gıda zehirlenmesi bir çok vakada hafif seyreder ve tedavi olmaksızın düzelir. Ancak bazı vakalarda tıbbi yardım için hastaneye gidilmesi gerekli olabilir.
Gıda zehirlenmesi, yaz aylarında çok sık karşılaşılan ve nadiren de olsa ciddi komplikasyonlara yol açabilen bir rahatsızlıktır. Mide bulantısı, kusma, karın ağrısı, ishal, yüksek ateş gıda zehirlenmesinin belirtilerindendir.
Potasyum permanganat solüsyonu Striknin, fizostigmin, nikotin ve diğer bazı alkaloitlerle olan zehirlenmelerde içirilmesi veya mide yıkama suyu olarak kullanılması bunları oksitleyerek inaktive eder. Bu solüsyon 1 : 10.000 konsantrasyonda kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri