Ürün AB ülkelerinden geliyorsa %18, Diğer ülkelerden geliyorsa %20 gümrük vergisi ödemek zorunda kalmaktaydınız. 15 Mart 2022 tarih ve 5303 tarihli Cumhurbaşkanı Kararı ile AB ülkeleri dışından yapılan alışverişte bu oran %30 olarak yeniden belirlenmiştir.
Mobilya, beyaz eşya, elektronik ürünler, otomobil, sigara ve alkol gibi pek çok kategoride ise KDV yüzde 18 olarak uygulanıyordu. Bugünden itibaren bu oran yüzde 20 olacak. Temel gıda ürünlerindeki KDV'yse geçen yıl yüzde 8'den yüzde 1'e düşürülmüştü. Bu ürünlerde vergi artışı olmayacak.
Yolcu beraberinde yurt dışına çıkışı yasak olan nakit para ve ziynet eşyası nelerdir? Türk parasında 25.000 TL, dövizde ise 10.000 Avro ve eşiti efektif üzeri miktarı yurtdışına çıkarmak isteyen yolcuların gümrük memuruna beyanda bulunması zorunludur. Bu miktarlar altındaki nakitlerin beyan edilmesi zorunlu değildir.
Eşyanın ÖTV Kanununa ekli olan IV sayılı liste kapsamında olması durumunda, ilave olarak %20 oranında tek ve maktu vergi uygulanmaktadır. 2. Bedeli 150-1500 Avro arasında olan kişisel kullanıma mahsus olan eşyaya yürürlükte olan ithalat vergilerine ilişkin oranlar uygulanır.
Gümrük Vergisi Oranları 2023
Eşya bedeli 1.500 euroyu geçmiyorsa ve kişisel kullanım amacıyla satın alındıysa sabit vergiler uygulanır. Kitap gibi basılı yayın eşyalarının vergisi %0'dır, yani bedelsizdir. AB Ülkelerinden gelen ürünlerde %18, ABD ve Çin dahil diğer ülkelerden gelen ürünlerde ise %30 vergi uygulanır.
İlgili 15 soru bulundu
https://uygulama.gtb.gov.tr/Tara linkinden Gümrük Vergisi ve Tarife (GTİP) Arama işlemini yapabilirsiniz.
Tüm eşya ve tarım ürünleri ülkeye girerken gümrük vergisi ödenmesi zorunludur. Gümrük vergisi düzenlemeleri 4458 sayılı Gümrük Kanunu kapsamında ortaya konulmuştur. Yurt dışından ürün satın alan kişiler ve şirketler gümrük vergisi ödemekle yükümlüdür.
Yolcunun yanında getiremediği ve kargo veya posta ile gönderdiği (tüketim maddeleri hariç) giyim ve yolculuk eşyası, spor ve oyun aleti, elektronik/dijital eşya, sağlık cihazı, müzik aleti, mutfak eşyası gibi kişisel eşyasında 30 kg ağırlık limiti bulunmamakta olup herhangi bir vergi tahsil edilmemektedir.
Satın aldığınız ürünün fiyatı ve vergiler toplamı 150 EUR üstündeyse, Eğer satın aldığınız ürün kitapsa ve ürünün fiyatı ve vergiler toplamı 1500 EUR üstündeyse ürünleriniz gümrükte takılabilir.
Yiyecek ve içecekler, kozmetik ürünleri, yüksek fiyatlı marka ayakkabı ve çantalar, cep telefonu, bilgisayar ve tabletler gümrüğe takılan eşyalar arasında yer alır. Bu eşyaların dışında herhangi bir sorun ya da zarar teşkil etmeyen tüm mallar vergisi ödendiği takdirde ülkeye sorunsuz bir şekilde girmektedir.
1 Mayıs İtibariyle Oranlar ve Limitler Değişiyor. Peki, 1 Mayıs'tan sonra yurt dışından alışveriş yaparken nasıl bir düzenlemeyle karşılaşacağız? 1 Mayıs itibariyle 150 Euro'ya kadar yapılan bireysel ithalatlarda (ilaç hariç), eşyanın AB dışından gelmesi durumunda yüzde 30 oranında tek ve maktu vergi tahsil edilecek.
Gümrük vergisi ticari faturada beyan edilen gönderi içeriği değerinin yanı sıra her türlü sigorta maliyeti ve taşıma maliyetinin bir yüzdesine dayalı olarak hesaplanır.Bu, Gümrük Değeri olarak bilinir. Ardından bu değer, gümrük tarife kodunun (GTIP) gümrük vergisi yüzdesiyle çarpılır.
Bu yeni düzenleme ile %8 KDV uygulanan giyim, ayakkabı, çanta, kitap gibi ürünlerdeki KDV %10 oldu. Daha önce %18 KDV uygulanan beyaz eşya, otomotiv, akaryakıt, elektronik kategorisinde yer alan ürünler için ise KDV oranı %20 olarak belirlendi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından konuya yönelik açıklama geldi. Peki cep telefonu ve tabletlerden ÖTV kaldırılacak mı? Yapılan açıklamada Bakanlık gündeminde böyle bir çalışma ye almadığı ifade edildi. Yani ÖTV indirimi ya da ÖTV'nin kaldırılması gibi bir durum söz konusu değil.
Vergi indirimli telefon ve bilgisayar fiyatları ne kadar olacak? Öncelikle laptop, notebook veya diğer adıyla dizüstü bilgisayardan bahsedelim. Bu cihazlardan yüzde 18 oranında KDV alınıyor.
Gümrük Kanunu değişti: 150 euro altı alışveriş AB'den geliyorsa yüzde 18.3, diğer ülkelerden geliyorsa yüzde 30 vergi ödenecek.
Cevap: Transit yolcular hariç olmak üzere, yolcu beraberinde getirilip serbest dolaşıma sokulan gayri ticari nitelikteki, kişisel ve ailevi kullanıma mahsus veya hediye edilmek üzere getirilen eşyaya muafiyet tanınır. Muafiyet, her bir yolcu için toplam gerçek kıymeti 430 Avro'yu geçmeyen eşya için uygulanır.
Yurt dışından gelen Kargo gümrük vergisi nasıl ödenir? Gümrük vergisi ödemeleri aynı zamanda gümrük saymanlık veznelerindeki ortak POS uygulamasında bulunan kamu bankalarının DEBIT kartları ile de yapılabilir.
Ticari ithalat maksadı dışında yurt dışından getirilecek televizyon, radyo, cep telefonu gibi görsel veya işitsel yayınları alabilen cihazlar için 2023 yılında tahsil edilecek bandrol ücreti aynı miktarda uygulanmaya devam edilecek. Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.
Yine faturası olmayan ürünler gümrüğe takılır. Gümrük vergisi çıkmış ancak ödenmemiş ise gümrükten bu ürün geçmez.
Artık 150 Euro'ya kadar yapılan alışverişlerde Avrupa Birliği dışından satın aldıysanız yüzde 30 oranında bir vergi uygulanacak. Avrupa Birliği içerisinden verilen siparişlerde ise yüzde 18 anlaşması devam ediyor.
Buna göre yukarıdaki oranlar; hızlı kargo veya posta ile gerçek kişilere gelen, ticari mahiyeti bulunmayan, satış bedeli 150 euroyu geçmeyen ürünler ve 1500 euroyu geçmeyen ilaçlar için geçerlidir. Buna ek olarak kişisel kullanıma mahsus kitap ve basılı yayınlar için vergi oranı %0 olarak belirtilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri