Bu elektrotlar, elektrotun içinde demir tozu veya ferro-alaşım içerir. Bu çeşitlerin dışında birçok farklı kaynak elektrodu çeşidi de vardır ve elektrotların seçimi, kullanılacak malzemeye ve uygulama türüne bağlı olarak değişebilir. Doğru elektrotun seçilmesi, kaynak işleminin başarısı için önemlidir.
Genel olarak ince malzemelerde kullanılır. Bu elektrotların örtüleri ana olarak selüloz ve ( Mn ve Si içeren ) demir alaşımı içerir. Örtü büyük ölçüde gaz haline geçer ve dikey eksende kaynak yapma olanağı sağlar.
EDM işleminde elektrot olarak kullanılan herhangi bir malzemenin amacı, iş parçası erozyonunun çok az veya hiç kendinden erozyon olmadan gerçekleşmesine izin vererek, elektrikli işleme darbelerini iletmektir.
Kaynak ağzını doldurmak için ilave metal (kaynak teli veya çubuğu) kullanılır. Bu tip elektrotlar karbon, grafit veya tungstenden imal edilir. Karbon ve grafit elektrotlar sadece doğru akım kaynağında, tungsten elekrotlar ise hem alternatif akım hem de doğru akım kaynağında kullanılırlar.
Özellikle boruların, tankların ve kazanların, kök paso ve pozisyon kaynakları için rutil-bazik örtülü kaynak elektrodudur.
İlgili 29 soru bulundu
Rutil – selülozik karakterli bir örtüye sahiptir. Bu sayede özellikle yukarıdan aşağıya kaynak pozisyonu başta olmak üzere her pozisyonda kullanılır. Elektrod örtüsü bükülmeye elverişli olduğundan erişilmesi güç yerlerin kaynağında kullanıcıya büyük kolaylık sağlar , nüfüziyeti iyidir. Cüruf kolay kalkar.
Elektrod örtüleri erimiş metali atmosferden bir gaz ve cüruf örtüsü meydana getirmek suretiyle korurlar. Selülozik ve bazik elektrodlarda gaz örtüsü daha etkin cüruf ise diğer elektrod tiplerine nazaran daha incedir. Rutil tip elektrodlarda ise daha kalınca bir cüruf örtüsü, az miktarda da gaz koruyuculuğu mevcuttur.
TIG Kaynağında erimeyen bir tungsten elektrot kullanılır. Kaynak bölgesine hiç ilave metal verilmeden yapılabileceği gibi, ilave metal verilerek de bu kaynak yapılabilir. TIG kaynağında adından da anlaşılacağı üzere INERT gaz yani asal gazlar kullanılır.
Yüksek akma dayanımlı karbon çeliklerinin, karbon manganez çeliklerinin ve ince taneli karbon manganez çeliklerinin manuel elektrod kaynağı için güvenilir, genel amaçlı kullanıma uygun elektrotudur. Bazik karakterli örtüye sahiptir. OK 48.00, tok ve çatlamaya dayanıklı bir kaynak metali oluşturur.
Elektrodun tel kısmının her bir milimetresi için 40 amperlik değer herkes tarafından kabul görmüştür. Buna göre 3,25 mm çapındaki bir elektrodun kaynaklı birleştirmede kullanılması sırasında akım ayarının, 40x3,25=130 amper olması önerilir.
Alttan kök paso çekilmesi halinde 4 mm. çapında 450 mm.'lik bir elektrod kullanılırsa 1 m. kaynak dikişinin ağırlığı 0.12 kg. olur.
Boru ve plakaların düşük akım değerlerinde, her pozisyonda kaynağı için geliştirilmiş orta kalınlıkta örtülü selülozik elektrodtur. Yüksek nüfuziyet sağladığı için, özellikle kök ve dolgu pasolarının yukarıdan aşağı pozisyonda yapılması için çok uygundur.
Metal sanayi sektöründe ise kaynak yapma uygulamalarında işlemin yapılabilmesi için mutlaka elektrot kullanılması gerekir. 1.5, 2.5, 3.25 mm elektrot şeklinde farklı çaplara sahip silindir veya ince çubuk formunda olur.
Elektrot genel olarak bir elektrik akımı imkanı sağlamaktadır. Özellikle elektrik enerjisini ısı enerjisine dönüştürmek suretiyle, metali eritme konusunda oldukça etkilidir. Aynı zamanda devirler arasındaki potansiyel farkı ölçebilmek için kullanılan bir yapı olarak da öne çıkıyor.
Membran elektrotlar, cam elektrotlar, sıvı membran elektrotlar olmak üzere iki gruba ayrılır.
Farklı Amaçlarla Kullanılabilen Kaynak Elektrodu Çeşitleri
2.5 ve 3.25 elektrot, yaygın kullanılan çap ölçüleridir. Elektrot çeşitleri arasında; bazik elektrot, rutil elektrot, selülozik elektrot, döküm elektrot, alüminyum elektrot, paslanmaz elektrot, krom elektrot, sert dolgu elektrotlar gibi türler mevcuttur.
Kullanıldığı Yerler ve Özellikleri. 20m su derinliğine kadar genel kaynak uygulamaları için tasarlanmış rutil örtülü kaynak elektrotudur. Geçici bakım ve onarım işlerinde tercih edilir.
Rutil elektrotlar
Bunlar örtülerinde esas madde olarak çoğunlukla rutil seklinde bulunan titandioksit veya ilmenit(demir ve titan oksidi) içerirler. Bu elektrotlar ile, doğru(genellikle eksi kutupta) ve dalgalı akımla ve her pozisyonda kaynak yapılır.
%13 Cr'li feritik paslanmaz çelikler, yüksek karbonlu 304 veya stabilize edilmiş 347 kaliteler vb. çeliklerin kaynağında kullanılır. Kimya ve gıda endüstrisinde kullanılan depolama tankları, kazanlar, boru ve donanımları, buhar vanaları, su ve süt depolama tankları ve boruları gibi alanlarda kullanılır.
Kaynak Elektrodu Nasıl Kurutulur? Bazik karakterli GeKa Kaynak Elektrotları kullanılmadan önce 300°C-350°C ' de 2 saat kurutulmalıdır. Önerilen sıcaklığın üzerinde yapılan kurutma işlemleri elektrot örtüsünün gevrekleşip kırılganlaşmasına neden olur.
Bir thoriated tungsten elektrot yaygın olarak kullanılan, birlikte bir saf argon koruyucu gaz.
Özellikle 5 mm'den ince çeliklerde, galvanizli sac ve borularda, tanker ve kazan imalatında, boru tesisatlarında, astar boyalı ve hafif paslı çeliklerin kaynağı için uygundur. Yukarıdan aşağı da dahil her türlü pozisyonda çok kolay kullanılır.
Selülozik elektrot (C), dikey dikiş kaynağına (poz. PG) çok uygun olması nedeniyle, büyük çaplı boruların dairesel kaynaklarında kullanılırlar. Burada tercih edilen uygulama alanı, boru hattı döşeme işleridir.
Elektorod ile Boru Kaynağı,
Saha da daha çok selülozik elektrod seçilir. Açık hava koşullarından kaynaklı oluşabilecek zararlı durumları ortadan kaldırır. Selülozik elektrod ile kök ve paso uygulamaları birbirinden farklıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri