Elhamdülillah veya Elhamdulillah (Arapça: الحَمْد لله) kısaca Tahmid olarak bilinen ve Şükür Allah'adır, Allah'a şükürler olsun anlamında kullanılan Arapça söz.
Elhamdülillah kelimesi, "Hamd Allah'a mahsustur; Allah'a hamdolsun, şükürler olsun." anlamına gelmektedir. " Şükür Allah'adır.” anlamını ifade eden bir sözcüktür.
TDK açısından bakıldığı zaman Elhamdülillah kelimesi, 'Tanrıya şükürler olsun ya da Allah'a şükürler olsun' biçiminde ifade edilmektedir. Özellikle güzel ya da iyi bir şey olduğu zaman Allah'a müteşekkir olmak şeklinde anlatılabilir.
Elhamdülillah, Allah'a (C.C) hamd olsun anlamını taşımaktadır. Her Müslümanın sıkça söylemesi gereken zikir ve dua cümlesidir. Bir hadise göre, Peygamber Efendimiz, hamd ile başlamayan her işin eksik ve bereketsiz olduğunu bildirmiştir. Bu nedenle de İslam dinine inanalar açısında bu zikir cümlesi oldukça önem taşır.
YAZI BOYUTU. Müslüman bir kişinin sıklıkla kullanması gereken bir kelime olan Elhamdülillah sözcüğü Allah'a hamd etmek ve şükretmek niyetiyle söylenir. Arapça kökenli olan bu kelime TDK'ya göre hamdolsun anlamı taşımaktadır.
İlgili 16 soru bulundu
Hamd, bize ve bütün mahlukata yapılan ikram ve izetleri Allah'a takdim etmektir. Şükür ise daha hususi olarak bize yapılan ikramlara karşılık gelir. Bu nedenle şükür kelimesi hamdin yerini tutamaz. Hamd daha geniş ve şumüllüdür.
Elhamdülillah veya Elhamdulillah (Arapça: الحَمْد لله) kısaca Tahmid olarak bilinen ve Şükür Allah'adır, Allah'a şükürler olsun anlamında kullanılan Arapça söz.
Namazlardan sonra çekilen tesbih zikirlerinden sonra da dua okunmaktadır. Tesbih çekmeden önce Allahümme entesselam ve minkesselam Tebarekte ya Zel Celali Vel İkram okunur ve arkasından da Subhanallahi Velhamdülillahi Vela İlahe İllallahu Vallahu Ekber Vela Havle Vela Kuvvete İlla Billahil Aliyyül Azim denilmektedir.
Zikirler içerisinde en faziletli sözün 'Lâ ilâhe illallah' olduğunu belirten Peygamberimiz, bir hadis-i şerifinde, Câbir (r.a), naklettiklerine göre: "En faziletli zikir 'Lâ ilâhe illallah', en faziletli dua da 'el-Hamdülillâh'tır." (Tirmizî, Daavât 9) ifade edilmektedir.
Tesbih Duası Türkçe Okunuşu
Sonrasında, subhanallahi vel hamdu lillahi ve la ilahe illellahu vallahu ekber. Ve la havle ve la kuvvete illa billahil aliyyil azim. Ayetel Kürsi okunduktan sonra ve tesbih bitince Lâ ilâhe illâllahu vahdehû lâ şerike leh. Lehu`l-mulku ve lehu`l-hamdu ve huve alâ kulli şey`in kadîr.
Şükür, daha çok verilen nimetlere, yapılan iyiliklere karşı bir teşekkür ifadesi olurken hamd, her zaman ve her durumda en güzel övgülere lâyık olan Yüce Allah'ı tazim ile yâd etmek, O'nun yüceliğini, Rab oluşunu, verenin de alanın da O olduğunu itiraf etmektir.
SÜBHANALLAH DEMENİN FAZİLETİ NEDİR? Rasulullah Sallallahu Aleyhi Vesellem şöyle buyurmuştur: "Her kim sabah ve akşam yüz defa Subhanallahi ve bihemdihi derse, bundan daha fazlasını okumayan hiçbir kimse, o adamınkinden daha faziletli bir amel işleyemez.
Hadis'lerde ise Subhanallah ifadesi; "Allah'ın tüm olumsuz sıfatlardan uzak bilinmesi" şeklinde açıklanmaktadır. Eski Türk meallerinde, örneğin Karahanlılar Türkçesi ile yapılan meallerde Subhanallah ifadesi; Arıg Allah olarak çevrilmiştir. Kazakça'da ise "Pak Allah" ifadesi ile çevrilmektedir.
Allah'ın noksan sıfatlardan münezzeh ve yüce olduğuna inanıp bunu sözleri ve davranışlarıyla belirtme anlamında terim.
mevcut , geçmiş veya gelecek durumun ile ilgili olumlu veya olumsuz(sana göre) reaksiyonlar için şükür,kendin ile beraber bütün varlıklar(ihtiyaca binaen veya olmayan) için hamdolsun. olumsuzlaklar sıkıntılar afetler için hamd edilir.
- Arı duru, temiz, - Uzak tutulan, uzak, Genel açıklaması olarak ise herhangi bir durumdan ayrı tutulmuş veya uzak tutulmuş duruluk şeklinde tabir edilmektedir. Arapça kökenli bir kelime olarak münezzeh dini anlamı itibariyle Türkçede önemli bir sözcüktür.
Yatarak dua etmekte bir sakınca var mıdır? Ayakta, oturarak veya yatarak Allah'ı anmakta, dua edilmesinde bir sakınca yoktur.
En kıymetli tesbih, namazlardan sonra çekilen Sübhanallah, Elhamdülillah ve Allahü ekber'dir.
Her gece yatarken yüz defa, (Sübhânallahi velhamdülillâhi ve lâ ilâhe illallahü vallâhü ekber) okuyan kimse, kendini hesaba çekerek günahlarını affettirmiş olur.
Tesbih çekilirken namazlardan sonra 33 kez subhanallah, 33 kez elhamdülillah ve 33 kez Allahu Ekber denilir. Tüm namazlardan sonra bu şekilde sayılara uyarak tesbih yapılmaktadır.
Sabah namazının kılınışının ardından tesbihat yapılması da önemlidir. Sabah namazı tesbihatı şöyle; "Allahumme entesselamu ve minkesselam, tebarekte ya zel celali vel ikram."denilir.
Tıpkı namaz kılarken olduğu gibi abdest almanın zorunluluk olduğu durumların haricinde yani dua ederken ya da tesbih çekerken abdestli olunmak zorunlu değildir. Daha faziletli bir ibadet gerçekleştirmek istiyor ve edebe uygun davranmak istiyorsanız abdestli olarak tesbih çekmek daha uygundur.
Aksırırken ağzı elle veya mendille kapatmak sünnettir. Aksıran kişinin “elhamdülillâh” demesi halinde yanında bulunanlardan birinin ona “yerhamükellah” (يرحمك الله) (Allah sana rahmetiyle muamele etsin) diye dua etmesi, İslâm'ın muaşeret kurallarından sayılmıştır.
Peygamber Efendimiz (S.A.V.), yanında hapşıran diğer kişiye herhangi bir karşılık vermemiştir. Neden diğerine de "Yerhamükellah" demediği sorulduğunda Efendimiz: "O kişi hapşırdığında Elhamdulillah demedi, diğeri ise Elhamdulillah demişti" karşılığını vermiştir.
Gerek yalnızca “elhamdülillâh” vb. şeklinde ifade edilen hamdin ve gerekse bütünüyle Fâtiha sûresinin değeri ve müminin dinî hayatındaki yeri hakkında birçok sahih hadis bulunmaktadır: “Zikrin en üstünü 'lâ ilâhe illallah', duanın en yücesi 'elhamdülillâh'tır” (Tirmîzî, “Duâ”, 9).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri