Sert - Güç Gösterici Tokalaşma Tokalaşırken karşıdakinin elini güçlü bir şekilde sıkarak yapılan tokalaşmaya verilen isimdir. Nezaketsiz bir tokalaşma biçimidir. Karşıdakini baskı altına almaya çalışma ve güç gösterisi olarak anlaşılabilir. Güven duygusunun zayıf olduğunu gösterebilir.
Özel duyguların yansıtılması, güven ve samimiyet hislerinin belirtilmesi amacıyla bazen karşımızdaki kişinin elini iki elimizle sıkabiliriz. Yine benzer duygularla tokalaşırken karşımızdakinin kolunu veya omzunu sol elimizle tutmak bazen duygusal yakınlaşmayı artırır.
El sıkma, insan ilişkilerinde güven, sevgi ve samimiyet belirtisi olarak bir tür selamlaşma biçimidir. Bu yüzden el sıkma canlı ve içten olmalı; el paralel tutulmalı; sıkılan el avuç içine alınmalı, fakat fazla yumuşak veya sert sıkılmamalı, hafif hissettirilmelidir.
Toka etmek bir sevgi ve samimiyet gösterisi olarak bir tür selamlaşmak biçimidir. Ancak, üst el uzatmadan ast el uzatmamalıdır. Önce ev sahibi elini uzatır, sonra misafir. Bayanla tokalaşmak için önce erkek el uzatmamalı, ancak bayan uzatırsa ona mukabele edilmelidir.
Elinin ucuyla sanki pis bir şey tutar gibi karşısındakinin parmak uçlarını hafifçe tutarak yapılan tokalaşma şeklidir. Bu tokalaşma şekliyle kişi kendi güvensizliğini dile getirmiş olmaktadır.
İlgili 38 soru bulundu
Bir elin diğer bir eli bilekten kavraması (ki genelde sağ el sol eli bilekten kavrar) durumuna “El pençe divan” duruşu denir ve saygı ve çekinme göstergesidir. Elin bileği vücudun arkasında kavraması ise üstünlük ve hâkimiyet göstergesidir.
Bu hareket çeneye bastırma hareketiyle aynı anlama gelmektedir. Bir konuşma esnasında karşınızdaki kişi sizi bu şekilde dinliyorsa, sizin söylediklerinizle kendi bildikleri arasında bir çelişki söz konusudur ve bundan dolayı da kişi iç karşılaştırma yapmaktadır.
Kamusal yaşamda yapılan bir görev sonunda üst astına teşekkür ettiğinde, ast üst'üne “rica ederim” dememeli; “sağ olun efendim” veya “görevim efendim, sağ olun” demelidir. Çalışma hayatında astın da üst'üne teşekkür etmesi saygı ve nezaket gereğidir.
Sıktığınız eli sıkın ama ezmemeye özen gösterin
O nedenle el sıkışırken güçlü olmalısınız ancak çok sert kavramamalısınız. Karşıdaki kişi elinizi gevşek bir şekilde sıkarsa siz de hafifçe sıkın. Bu onun daha sıkı kavraması için bir ipucu olabilir ve eli asla bileğinden kavrayıp sallamayın…
Statü farkının olduğu yerde kadın-erkek kuralı değil ast-üst kuralı geçerli olur. Sosyal ve resmi durumları eşit olan kişileri tanıştırırken herhangi birinin adını ilk önce söylemenin sakıncası yoktur. Yalnız, ev sahibi kişi iki kişiyi birbirine tanıştırırken kendi akrabasının adını ilk önce söylemelidir.
Bir kişi sizinle bu şekilde tokalaşmak istediğinde, siz o kişinin üstünlüğünü kabul etmiyorsanız tokalaşırken hemen elleri düzeltmeniz ve eşit bir şekle getirmeniz gerekmektedir. Tokalaşırken karşının elini düzelterek eşit bir hale getirmezseniz karşı tarafın sizden üstün olduğunu kabul ediyor olursunuz.
El Sıkışmak Deyiminin Anlamı (TDK)
El sıkışmak deyimi Türk Dil Kurumu'na göre pazarlık da anlaşmak şeklinde ifade edilmektedir. Yapılan bir pazarlık ile beraber fiyat ya da herhangi bir durum açısından orta yolu bulmak olarak da değerlendirilebilir.
Her birimiz el sıkışmanın sosyal bir merhabalaşma yolu olduğunu biliriz. Böylece taraflar, birbirlerine içerisinde bulundukları sosyal ortamın geleneklerini anladıklarını iletmiş olurlar. Belki de el sıkışmanın ardında başka sosyal nedenler de vardır? Örneğin el sıkışan iki kişinin birbirini rahatlatma çabası gibi...
“İslam'da kadın eli sıkılmaz” diye bir kural veya yasak yoktur.
İki Müslüman karşılaştıkları zaman önce "Esselâmü Aleyküm" "Ve aleykümüsselam" diyerek selâmlaşırlar, musafaha yaparlar ve "Allahümme salli âlâ seyyidinâ Muhammed" diyerek Peygamberimiz (asm)'in üzerine salavat getirirler. Bunların hepsi de sünnettir. Hiçbir zaman bid'at ve uydurma olamaz.
BASKIN TOKALAŞMA: Güven vereceğim, özgüvenimi karşımdakine göstereceğim, buranın hakimi benim bu görüşmede baskın taraf benim mesajı vereceğim diye elini pistte inen uçak misali uzatan kişilerin tercih ettiği bir modeldir. Böyle yaparak karşı tarafı ezdim, hakladım gibi bir düşünceye kapılırlar.
Kadın, elini erkekten önce uzatır. Erkeğin önce uzatması görgüsüzlük olarak kabul edilir. Bunun nedeni, kadın elini uzatmak zorunda değildir başı ile selam verebilir; böyle bir durumda erkeği eli havada kalacağından, kadın eğer sıkacak ise elini uzatması ve kimsenin zor durumda kalmamasıdır.
Dünyada tokalaşmaların hemen hemen hepsi sağ elle yapılırken; izciler, diğer izciler ile tokalaşmak için sol ellerini kullanırlar ve sağ elleriyle izci selamı verirler. Bütün izciler (başka bir izciyle tokalaşırken) sol elini kullanırlar.
Eşit Statüde Tokalaşma Tarzı
İki el de birbirini kavrar ve avuç dışları tam sağ ve tam sol yönlüdür. Her iki kişinin de kendi varlığını ve statüsünü karşısındakine hissettirme amaçlı bir tarzdır. Dengeli ve güven veren bir tokalaşma türüdür.
Ast, Amir/Üstlerine "Günaydın" demez. Selamlama; her zaman ve her yerde içten, sevgi ve saygıyla yapılır.
Resmi toplantı ve törenlerde devlet ve hükümet adamlarına ve yöneticilere daima unvanlarıyla hitap edilir: Sayın Bakan, Sayın Genel Müdür, Sayın Emniyet Müdürü.
Valinin olmadığı ortamda Vali Yardımcısına, “Sayın Vali” denilmelidir. Kaymakama hitap edilirken kesinlikle ismiyle hitap edilmez. “Kaymakam Bey” veya “Efendim” denilmelidir. Bu hitapların dışında unvan kullanmak sizi küçük düşürür ve sert bir şekilde uyarılırsınız.
Kızgınlık. Sıkı yumruklar, başka yöne bakan gözler, kenetlenmiş çene, kızgınlık İfadesidir. Özellikle çenesinin elmacık kemikleriyle birleştiği noktayı gözlemlemek gerekir. Ağzı, gergin, çenesini sürekli kıpırdatıyorsa çok öfkeli demektir.
Bir konu sırasında gözleriniz kapanmaya başladıysa o konuya olan ilginiz azalıyor demektir. Bu ifade hepimizin kullandığı bir ifadedir. Bir toplantıda gözleriniz kapanmaya başladıysa ilginiz dağılmaya başlamıştır.
BURUNA DOKUNMAK
İnsanlar çekindikleri bir konu hakkında konuşurken veya yalan söylerken burunlarına dokunurlar. Bu hareket söylenen yalanı ağızı kapatarak gizleme hareketidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri