▶ Eldiven, iş elbisesi (tulumu), iş ayakkabısı gibi kişisel koruyucu donanımlarınızı kullanmayı unutmayın. Bu donanımlar hem yükün kaymasını, takılmasını ve düş- mesini engelleyecek hem de yükün düşmesi gibi olası bir kaza durumunda el ve ayak yaralanmalarının önüne geçecektir.
Elle yük taşıma yaparken yükleri kaldırma yöntemine dikkat edilmelidir. Yükler kesinlikle dizlerden destek alarak kaldırılmalıdır. Belinizden destek alarak kaldırdığınız yükler vücudunuza çok daha fazla yük bindirecektir. Yükü kaldırırken yüke mümkün olduğu kadar yakın durmalısınız.
Omuz seviyesini koruyun ve kalçanızla aynı yönde tutun. koruyacak şekilde tutun. En iyi kaldırma pozisyonu ve çeşidi o anki durum ve kişisel tercihe dayanır. * Cisimleri bedeninizle değil de önce beyninizle kaldırdığınızı unutmayınız.
Ağır yükler sallanmamalı ve taşınacağı noktaya indirilirken fırlatılarak bırakılmamalıdır. Yerdeki yükü kaldırırken yere belden eğilerek kaldırılırsa çalışanın beline yük biner ve bel rahatsızlığına sebep olur. Doğru taşıma şekli; baş yukarıda, dizlerin üzerine çökerek ağırlık yerden kaldırılır.
Tek başına ya da başka bir işin bir parçası olarak yükün, bir veya daha fazla kişi tarafından elle veya beden gücü kullanılarak kaldırılması, indirilmesi, çekilmesi, itilmesi, taşınması veya hareket ettirilmesi gibi taşıma işleridir.
İlgili 18 soru bulundu
Her iki ayağınız arasındaki mesafe yaklaşık omuz genişliğinde olmalı ve ayak uçlarınız dışa bakmalıdır. *Ağır bir cismi bir yerden bir yere çekerek veya iterek tek başınıza götürmeyiniz. *Yükü bedeninize mümkün olduğunca yakın tutun. Yükün en ağır köşesini bedeninize yakın tutun.
Madde 1 - Bu Yönetmeliğin amacı, elle yapılan taşıma işlerinde iş sağlığı ve güvenliği yönünden ortaya çıkabilecek risklerden, özellikle sırt ve bel incinmelerinden işçilerin korunmasını sağlamak için, alınması gerekli önlemleri belirlemektir.
Bacak omuz genişliğinde açılmalı, yük araya alınmalı ve sıkıca kavranmalıdır. Kollar ve dirsekler vücuda olabildiğince yakın tutulmalı, dizler ve kalça beli düz tutabilecek şekilde bükülmelidir. Yük taşınırken asla belden dönüş yapılmamalı, yön değiştirilecekse ayaklar üzerinde tüm vücut birlikte dönmelidir.
Elle Kaldırma ve Taşıma Nedir? Bir yükün kaldırılması, indirilmesi, itilmesi, çekilmesi, taşınması veya desteklenmesi sırasında kol veya beden gücünün kullanılmasıdır.
Cevap : - Yüklerin elle taşınmasına gerek duyulmayacak şekilde mühendislik çalışması ve iş organizasyonu yapmalıdır. - Elle yük taşıyan çalışanların sağlık muayenelerini tekrarlatmalıdır. - Elle yük taşıyan çalışan sayısını artırmalıdır. - Elle taşınan yükün ağırlığını azaltmalıdır.
▶ Yükleri taşırken mümkünse el arabası, forklift gibi araç- ları kullanın. ▶ Belden dönme hareketinden kaçının. Örneğin yük önü- nüzde ise ve sağa-sola dönmeniz gerekiyorsa, dönme hareketini ayaklarınız sabit olarak belden dönerek değil, ayaklarınız ve tüm vücudunuzla dönerek gerçekleştirin.
- Yapılacak işi yürütmeye fiziki yapılarının uygun olmaması, - Uygun olmayan giysi, ayakkabı veya diğer kişisel eşyaları kullanmaları, - Yeterli ve uygun bilgi ve eğitime sahip olmamaları, durumunda risk altında olabilirler.
İşçiler tarafından bilinmesi gereken en önemli husus Elle Taşımanın anlık sırt ve bel ağrılarına sebep olmasının yanında, sırt ve bel ağrılarının meslek hastalığına dönüşmesi riskidir. Sürekli hale gelen yük taşıma ve kaldırma işleri; kas ve iskelet sistemini aşamalı olarak rahatsız eder.
Vinçler, caraskallar, forkliftler, transpaletler, yük asansörleri, platformlar, iskeleler, sapanlar vb. ekipmanlar bu kapsama girmektedir.
MADDE 5 – (1) İşveren; a) İşyerinde yüklerin elle taşınmasına gerek duyulmayacak şekilde iş organizasyonu yapmak ve yükün uygun yöntemlerle, özellikle mekanik sistemler kullanılarak taşınmasını sağlamak için gerekli tedbirleri almakla yükümlüdür.
Aşırı kaldırma, indirme veya taşıma mesafeleri, Yetersiz ara ve dinlenme süresi, Bedensel çalışmalar, Özellikle vücudun belden dönmesini gerektiren aşırı sık veya aşırı uzun süreli Aşağıda belirtilen çalışma şekillerinden bir veya daha fazlasını gerektiren işler sırt ve bel incinmesi riski oluşturabilir.
Sırtınızı dik tutun ancak kasmayın – dimdik ve rahatsız bir şekilde olmasın. Yükü güçlü olan bacak kaslarınız ile kaldırın, zayıf olan sırt kaslarınızla değil. Yükü mümkün olduğunda vücudunuza yakın tutun. Yükü yukarı rahat bir şekilde kaldırın, sürüklemeyin; sürüklediğinizde yük ağırlaşacaktır.
Yükle ilgili risk faktörleri;
İşçinin yetersiz dinlenme süresi elle taşıma işlerinde bireysel risk faktörlerinden sayılmaz. Yetersiz ara ve dinlenme süresi bireysel risk faktörleri kapsamına girmez.
Üye. ILO'nun 128 sayılı Tek İşçinin Taşıyabileceği En Çok Ağırlıkla İlgili Tavsiye Kararına göre ; bir erkek işçinin tek başına kaldırabileceği maksimum yük miktarı 55 kg'dır.
Uluslararası taşımacılıkta kullanılan 4 temel yöntem; karayolu taşımacılığı, denizyolu taşımacılığı, havayolu taşımacılığı ve trenyolu taşımacılığıdır.
Ulaştırma faaliyetinin yerine getirilmesinde farklı ulaştırma sistemlerinden yararlanılmaktadır. Bu sistemler, karayolu taşımacılığı, havayolu taşımacılığı, denizyolu taşımacılığı, demiryolu taşımacılığı ve boru hattı taşımacılığıdır.
Yük taşıma araçları, yük olarak tanımlanmış tüm ürünlerin sevkiyatında kullanılan araçlardır. Bu araçların en sık kullanılanları ise şu şekilde sıralanmaktadır: Transpaletler: Üç farklı çeşide ayrılan transpaletler, özellikle yatay yüklerin taşınmasında kullanışlı ve popüler bulunmaktadır.
Tercihen, zemin seviyesinde ya da omuz hizasının üstünde bulunan yüklerin taşınma işinden kaçınılmalı ya da azaltılmalı ve çok ağır yükler için ise bel hizasında işlem yapılması sağlanmalıdır.
(4) İşveren, iş sağlığı ve güvenliği yönünden çalışma ortamına ve çalışanların bu ortamda maruz kaldığı risklerin belirlenmesine yönelik gerekli kontrol, ölçüm, inceleme ve araştırmaların yapılmasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri