Elma sirkesini, bal ve zencefil ile karıştırarak 1 tatlı kaşığını geçmeyecek şekilde tüketebilirsiniz. Elma sirkesini salata, çorba gibi yemeklerinize ekleyebilirsiniz. Elma sirkesini suyla seyreltip boğaz ve sinüs bölgelerine sürebilirsiniz. Elma sirkesini suyla karıştırıp, temiz bir bezi bu suya batırabilirsiniz.
- Sirke özellikle mevsim geçişlerinde yaşanan grip, kuru öksürük ve soğuk algınlığı gibi hastalıkların yaşanmasını da önler. Haftada iki defa ılık bir bardak suyun içerisine bir tatlı kaşığı elma sirkesi ve su katıp karıştırınız.
Elma sirkesinin etken maddesi bakterilere karşı antiseptik etki gösteren asetik asittir. Tıbbın babası olarak bilinen Hipokrat, “oksimel” olarak adlandırılan elma sirkesi ve bal karışımını, öksürük, yutak iltihabı, soğuk algınlığı tedavisinde kullanmıştır.
Cildi temizleyen ve gözenekleri açan sirke, su ile karıştırılarak pamuk yardımıyla cilde sürülür. Cilt üzerindeki bakterileri öldürerek mikrobiyal sorunları azaltır. Akne gibi bakteri üremesi ile artan cilt sorunlarının tedavisinde destek olarak kullanılabilir. Cilt lekeleri için elma sirkesi kullanılabilir.
Elma sirkesi ve bal karışımı bu kürün zayıflamanın yanı sıra sağlık açısından da bir çok faydası vardır. * Kilo verme, göbek eritme ve yağları yakma üzerinde etkisi oldukça fazladır. * Kabızlığa karşı iyi gelir. Kabızlığı giderir.
İlgili 21 soru bulundu
Alerji Belirtilerini Azaltmak: Elma sirkesi, bağışıklık sistemini güçlendirmeye, balgamı temizlemeye ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olan ve bazı alerji semptomlarını hafifletmeye yardımcı olan özelliklere sahiptir. >>
Kan Şekeri Seviyesini Düşürmeye Yardımcı Olabilir
Yapılan başka bir çalışma ise uyumadan önce içilen iki kaşık elma sirkesinin ertesi sabah ölçülen açlık şekerini %4 azalttığını belirtmektedir. Dolayısıyla gece yatarken sirkeli su içmek açlık şekeri seviyesini düşürmeye yardımcı olabilir6.
Elma sirkesi soğuk algınlığı, öksürük ve boğaz ağrıları için iyi gelir. Bu tür sorunlar yaşadığınızda bir bardak ılık su ile bir kaşık elma sirkesi ve balı karıştırın. Bu karışıma aynı zamanda bir miktar zencefil katın ve gargara yapın. Bu karışım boğaz ağrısı, öksürük ve göğüs tıkanıklığına iyi gelir.
Elma sirkesinin faydaları arasında; kilo vermeyi hızlandırma, kolesterolü düşürme, enfeksiyonlarla savaşma, kan şekeri kontrolü ve şeker hastalığının diğer belirtilerini yatıştırma gibi önemli yararlar sayılabilir. Elma sirkesi, çorba kaşığı başına sadece üç kalori içerir. İçinde çok fazla vitamin veya mineral yoktur.
1) Elma Sirkesi
Elma sirkesi ile iltihapları temizlemek adına; her sabah 1 su bardağı suyun içine 1 kaşık elma sirkesi ekleyerek tüketebilirsiniz. Ayrıca elma sirkesi ile salata da hazırlayıp vücudun iltihaplara karşı daha güçlü olmasını sağlayabilirsiniz.
Gribi geçirmek ve semptomlarını azaltmak için grip ilaçları, antiviral ilaçlar, ateş düşürücüler, öksürük şurupları ve burun spreyleriyle birlikte kas ağrılarını yatıştırmak için sıcak su kompresi uygulanır.
Elma Sirkesinin Soğuk Algınlığına Faydaları
Elma sirkesi, soğuk algınlığı semptomlarını azaltabilecek, antioksidan içeren polifenoller bakımından da zengindir. Geçmeyen öksürükleri tedavi etmek için elma sirkesi, bal, öğütülmüş zencefil ve kırmızı biber kullanımı oldukça yaygındır.
Nezle, grip gibi soğuk algınlığında ortaya çıkan hastalıklara öksürüğe ve boğaz ağrısına doğal şifadır. 1 tatlı kaşığı elma sirkesine biraz bal ve su katın karışımın içine biraz zencefil, ekleyin. Burun tıkanıklığı ve öksürükten kurtulmak için günde üç kez 1 tatlı kaşığı bu karışım hazırlanıp tüketilir.
Elma sirkesi burun akıntısını kesmede büyük destek sağlar.
Başka bir yöntem ise bir bardak ılık suya 2 tatlı kaşığı elma sirkesini ekleyip, bu karışımı burnunuzdan çekip burnunuzutemizlemenizdir. Zencefil, içeriği sayesinde mukoza akışkanlığını arttırarak geniz kanallarının açılmasını sağlar. Hem burun tıkanıklığına hem de boğaz enfeksiyonuna iyi gelir.
Gelin, bu sorulara yanıt bulalım. Elma sirkesini içmek isterseniz 1 bardak suyun içine 1 tatlı kaşığı eklemeniz ve karıştırmanız yeterli olacaktır. Elma sirkesini tek başına içmeniz önerilmez. Eğer saf halde içerseniz midenizde ekşimeye neden olur.
Elma sirkesi sabah kahvaltıdan önce ve akşam yatmadan tüketilmesi tavsiye ediliyor. İçilmeden önce mutlaka seyreltilmelidir. Aç karnına alınan elma sirkesi uzun süre boyunca tokluk hissi verecek ve vücuttaki yağ yakımını hızlandıracaktır. Bu sebeple kahvaltıdan ortalama 30 dakika kadar önce içebilirsiniz.
Bakteri Düşmanı: Elma Sirkesi
Böylece boğazda ağrıya sebep olan mukusun parçalanmasına etki edebiliyor. Bakterilerin yayılmasını da engelliyor. Yutkunurken boğaz ağrısı çekiyorsan iki yemek kaşığı elma sirkesini azıcık su ile seyreltip ve gargara yapabilirsin.
Tek yapmanız gereken bir bardak suya önce elma sirkesini, ardından tuzu eklemek. Acıdan hoşlanıyorsanız dilerseniz yarım çay kaşığı acı biber de ekleyebilirsiniz. Ardından bardağı bir çay kaşığı yardımıyla iyice karıştırın. Bu karışımla ağzınızı gargara yaparak 3-4 dakika boyunca çalkalayın ve lavaboya tükürün.
Tüketilen suyun oda sıcaklığında olması boğazı ıslak tutar ve kuruyarak öksürüğe sebep olmasını engeller. Ayrıca bitkisel çaylar ve kürler ile de evde tedavi desteklenebilir. Bal ve tarçın karışımı tüketmek, zencefil ve bal tüketmek, adaçayı içmek ya da gargara yapmak boğazda oluşan gıcık için etkili olabilir.
- Düzenli sirkeli su içildiği takdirde bağırsak hareketleri de düzenlenir. - Sirkeli su kolesterolü de düşürmeye etki eder. - Sirkeli su tok tuttuğu için diyet listelerine de mutlaka eklenmelidir. - Sirkeli suyu düzenli bir şekilde içmek kan şekerinin dengelenmesini sağlıyor.
Temizlik malzemesi olarak da kullanılabilen elma sirkesi, yüzeylerdeki mikropları öldürmeye yönelik de etken maddeleri içerir. Öte yandan iyi yıkanmamış meyve ve sebzeler ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Meyve ve sebzeleri sirkeyle yıkamak da çok önemlidir.
Elma sirkesi tüketimi, sağlığa faydaları açısından tüketilmesi oldukça tercih edilen bir ürün olarak ifade edilebilir. Sabahları kahvaltıdan önce ve geceleri yatmadan önce olmak üzere günde iki kere elma sirkesi tüketilmesi önerilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri