Elmanın ilk olarak Kuzey Anadolu'da, Güney Kafkaslar 1, Rusya'nın güneybatısında kalan bölgeler ve Orta Asya (Kazakistan'nın doğusu) dolaylarında ortaya çıktığı sanılmaktadır. 2 Tür, bütün dünyaya Orta Asya'dan yayılmıştır. Besin değeri çok yüksek olan bir meyvesi vardır.
Elmanın ilk olarak Kuzey Anadolu'da, Güney Kafkaslar, Rusya'nın güneybatısında kalan bölgeler ve Orta Asya (Kazakistan'ın doğusu) dolaylarında ortaya çıktığı sanılmaktadır. Tür, bütün dünyaya Orta Asya'dan yayılmıştır. Besin değeri çok yüksek olan bir meyvesi vardır.
Rusların sınır kalesi olarak kurduğu kent, 1998'de Çin'in etkisinden uzaklaşmak için başkent olma unvanını, ülkenin ortasındaki daha korunaklı Astana'ya kaptırmış. Başkent Astana olsa da kültürel ve ticari başkent halen Almatı. Elma'nın Orta Asya'daki anavatanı olan Almatı ismi, Alma Ata'dan geliyor.
Elma, Türkiye'de yetişen bir bitkidir. Batı Asya kökenlidir ve Avrupa ülkelerine de oradan yayılmıştır.
Elma ılıman, özellikle soğuk ılıman iklim meyvesidir. Genellikle dünyada 30o-50o enlemlerde yetişmektedir. Türkiye de Türkiye de Ege bölgesinde 500m Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgesinin sıcak ve kurak yerlerindeki 80m'den daha yukarı yerlerde yetişmektedir. Yüksek ışık yoğunluğu elmada çok iyi renk oluşumunu sağlar.
İlgili 26 soru bulundu
Elma nerede yetişir diyecek olursanız; Türkiye'nin her bölgesini görebilirsiniz. Ancak elmanın en çok yetiştiği bölge Akdeniz Bölgesi'dir. Ayrıca İç Anadolu, Marmara, Ege ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi de elma yetiştiriciliği için elverişlidir. Elma, ılıman ve soğuk ılıman iklimlerde yetişir.
✓ İştahsızlığın ve tembel bağırsakların en iyi dostudur. ✓ Sindirim sistemini düzenler ✓ Böbrek taşlarını düşürmede yardımcı olur. ✓ Tansiyonu düşürmede yardımcı olur. ✓ Nefes darlığına iyi gelir. ✓ Sabah, aç karnına yenilen elma; kanı temizler, vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlar.
Elmanın çeşitleri arasında en dikkat çeken elma çeşidi, istisnasız Amasya elmasıdır. Fakat golden elması, elma çeşitleri arasında en çok tercih edilen elmadır. Sarı renge ve hoş kokusuyla dikkat çeken bir elma türüdür. Fuji elması, sulu ve kırmızı benekli olmasıyla tanınıyor.
Ülkemizde elma yetiştiriciliği ile öne çıkan ilimiz Isparta ilidir. Elma Türkiye'de Isparta dışında Akdeniz kuşağında bulunan bütün illerimizde yetiştirilebilir. Ayrıca Ege Bölgesi ile Batı ve Doğu Marmara bölgelerinde de elma yetiştiriciliği yaygındır.
Günlük kullanımında "meyve" normalde; elma, muz, üzüm, limon, portakal ve çilek gibi tatlı veya ekşi olan ve çiğ durumda yenebilen bir bitkinin etli, tohumla ilişkili yapıları anlamına gelir.
Soğuğa dayanıklı bir meyve olduğu için, yetişme alanı oldukça geniştir. Elmanın en çok yetiştiği iller ise Amasya, Niğde, Nevşehir, Isparta, Burdur, Bursa ve Tokat'tır. Elma üretiminde ilk sırada yer alan ülke ise Çin'dir. 2010 verilerine göre elma üretiminde 2. sırada ABD, 3 sırada ise Türkiye vardır.
Dünya elma üretiminin yaklaşık %95'i Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarında yapılmaktadır. Türkiye elma üretiminde Çin, ABD ve İran'dan sonra dördüncü sırada, ihracatında ise oldukça gerilerde yer almaktadır.
Elma üretimi;
Türkiye'de 2019 yılında 3,6 milyon ton olan elma üretiminde geçen sezona göre %0,2 oranında azalma olmuştur.732 bin ton ile en fazla üretim Isparta ilinde gerçekleşmiştir. Isparta'yı 486 bin ton ile Karaman ve 438 bin ton ile de Niğde illeri takip etmektedir.
Alma daha doğrudur. Açıklama: '' Elma'' sözcüğü aslında ''Alma'' sözcüğünden gelir.
Ancak Yapılan araştırmalar yeşil elmaların kırmızı elmalardan biraz daha sağlıklı olduğunu gösteriyor. Yüksek oranda lif içeren yeşil elma, kan şekerini dengeleme konusunda daha başarılı. Ayrıca kırmızıya göre şeker ve karbonhidrat seviyesi daha düşük.
Her gün uzmanlar tarafından en fazla 3 elma yenmesi önerilmektedir.
Aç karnına tüketildiği takdirde atardamarlarda plak olmasını engeller, kalp kasını güçlendirir, kalpte iltihap oluşumunu engeller. Beyin sağlığına iyi gelir. Dişte plak oluşumunun önüne geçer. pH seviyesi yüksek olan bu meyve ağız kokusuna karşı da savaşır.
Elma ağaçları, yerel koşullara uyum sağlaması ile popülerdirler ve elma çeşidinin seçimi rasyonel bir şekilde yapılması şartıyla, zorluklara rağmen meyve verir. Dünya elma üretiminin yaklaşık olarak yarısı Çin'e aittir, ancak elma ağaçları Avustralya, Kuzey ve Güney Amerika, Kuzey Afrika ve Japonya'da üretilmektedir.
Ekşi ve Sağlıklı. Avustralya'nın dünyaya kazandırdığı en kayda değer şey nedir diye sorsak kimi kanguru, kimi Hugh Jackman diyecektir. Bize sorarsanız cevap Granny Smith elma! 1800'lerde tesadüfen bulunan bu cins, bize sorarsanız ekşi elmaların en lezzetli, en sulu olanı.
Türkiye 2020 yılında elma ithalatı yaklaşık 473 tondur. Elma ithalatının 170 tonunu KKTC'den (%36), 119 tonunu ikinci sıradaki Şili'den (%25,2) ve 59 tonunu Hindistan'dan (%12,4) gerçekleştirmiştir.2021 yılı beş aylık ithalat miktarı 86 ton olarak gerçekleşmiştir.
Ardahan'ın Posof ilçesinde endemik bir tür olarak yetiştirilen 'içi dışı kırmızı elma', Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işaret alarak tescillendi.
Gümüşhane'de yetişen bu elmanın çok önemli bir özelliği var. Geçmişi de uzun yıllara dayanan bu elma çeşidi için 100'ün üzerinde tez hazırlandığı da biliniyor.
Albinizm, canlılara renk veren melanin pigmentinin üretimini kısmen veya tamamen engelleyen, genetik değişimlerin sonucu olarak ortaya çıkan bir durum.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri