Elyaflar pamuk, keten, sisal, alfa gibi ham maddelerin işlenmesiyle ortaya çıkıyor. Bunun dışında deve tüyü, lama, ipek ve kaşmir gibi hayvan kaynaklı da elde edilebiliyor. Elyaf çeşitlerinin hepsi ne yazık ki doğal yollarla sağlanmıyor.
ISO (Uluslararası Standartlar Organizasyonu ) ve BISFA ( Uluslararası Sentetik Elyaf Standardizasyon Bürosu ) tanımlarına göre kimyasal yapısında en az % 85 oranında akrilonitril içeren elyaflar Akrilik elyaf olarak adlandırılırlar. Akrilik elyaf akrilonitril ve bir komonomerin oluşturduğu polimerden elde edilir.
Boncuk Silikon Elyaf, Silikonize elyaf'ın 5mm çapında ince elyaf toplarından oluştuğu bir elyaf çeşididir. Silikonize elyafın tüm avantajlarını bünyesinde barındırır. Bu ince elyaftan 5mm toplar oluşturulmasının sebebi; Boncuk Silikon Elyaf'ın dolgu olarak kullanıldığında, yastıkta oluşan toplanmayı önlemesidir.
Yetişkin gruplarında da önemli avantaj sağlayan boncuk elyaf silikon malzemelerin en sağlıklı hammaddelerinden elde edilir.
Tekstilde kullanılan ham maddeye elyaf adı verilir. Elyaf; lif kelimesinin çoğulu olup gerilebilme ve kopma mukavemeti ile bükülebilme (eğrilebilme), birbiri üzerine yapışabilme yeteneği olan ve boyu enine göre çok uzun olan renkli veya renksiz lif topluluğudur.
İlgili 39 soru bulundu
Karbon elyaf ya da karbon fiber, günümüz koşullarında pek çok sektörde kullanılan malzemelerden biridir. Özellikle inşaat sektörünün vazgeçilmezleri hâline gelen bu malzeme karbon atomlarından elde edilir.
Elyafların doğal elyaf ve yapay elyaf olmak üzere iki çeşidi bulunur. Doğal elyaf; bitki hayvan ve madeni kaynaklardan elde edilen elyaf çeşididir. Yapay elyaflar ise polyamid, akrilik elyaf, rayon, polyester, cam yünü, asetat gibi maddelerden oluşur.
Silikon elyaflar, hem hafif ve az yer kaplayan hem kışın sizi terletmeden sıcacık ısıtan yapıda elyaflardır. Aldığınız yorganı farklı nevresim takımları ile değiştirerek kullanmak istiyorsanız klasik elyaf yorganları tercih edebilirsiniz.
Son olarak terletmeyen yorganlar arasındaki önerimiz tencel yorganlar. Okaliptüs ağacından elde edilen tencel elyafı, doğal selülozik yapısıyla dikkat çeken ürünlerden biri. Doğal olması sebebiyle son derece nefes alabilen bir özelliğe kavuşan tencel elyafı, yüksek emiciliğe de sahip.
Boyanma kabiliyetini gösteren gözeneklilik ve eğirme kabiliyeti mükemmel elyaf için aranan diğer özelliklerdendir. Elyafın inceliği, yüzey yapısı ve uzunluğu, elyafların birbirine iyi yapışarak eğirme kabiliyetini etkileyen önemli hususlardandır.
Boncuk silikon elyaf genel olarak yastık ve yorganlarda sıklıkla kullanılır. Elyafın makinede yıkanabilir özellikte olması kolay ve pratik temizlik için önemlidir. Boncuk silikon elyaf 10 kg, 5 kg, 20 kg gibi farklı gramaj değerlerinde satılır.
Bir yastık için gerekli olan elyaf malzemesi ortalama 600- 700 gramdır. Ancak kalın ve daha dolgun bir yastık isteyenler 1 kilo elyaf kullanabilir.
Elyaf sunidir ve petrol artığından yapılır. İçeriğinde bulunan kimyasallar insan sağlığı için de zararlıdır. Elyaf yorgan ve yastıkta yatan kişilerin akciğer kanseri, guatr, cilt kanseri olma ihtimali çok fazladır. Bunun için elinizden geldiği kadar yastık ve yorganlarda elyaftan kaçının.
Elyaf sunidir ve petrol artığından yapılır. İçeriğinde bulunan kimyasallar insan sağlığı için de zararlıdır. Elyaf yorgan ve yastıkta yatan kişilerin akciğer kanseri, guatr, cilt kanseri olma ihtimali çok fazladır.
Keten, Alfa, Pamuk, Sisal gibi bitkilerden, Rami, Yün, Deve Tüyü, Manila, Kaşmir, Lama, Angora, Tavşan Tüyü, İpek gibi hayvansal kaynaklılardan yapılmış elyaflar, doğal kaynaklardan elde edildiği haliyle kumaş halinde dokunabilen hammaddelere doğal elyaf denir.
Akrilik bileşikler, sentez yoluyla elde edilen plastik, reçine ve yağların genel adı. Kullanılan akrilik, bileşiğin türüne ve prosesin şartlarına bağlı olarak, sert ve saydam, yumuşak ve esnek katılar veya yapışkan, koyu kıvamlı sıvı ürünler elde edilebilir.
Elyaflar pamuk, keten, sisal, alfa gibi ham maddelerin işlenmesiyle ortaya çıkıyor. Bunun dışında deve tüyü, lama, ipek ve kaşmir gibi hayvan kaynaklı da elde edilebiliyor. Elyaf çeşitlerinin hepsi ne yazık ki doğal yollarla sağlanmıyor.
Rayon, polyester, akrilik, asetat ve naylon gibi sentetik yapıdaki kumaşlar sağlığa zararlıdır. Polyester Kumaş: Kimyasal yöntemlerle naylon ve petrol artığı olan plastikten elde edilen en tehlikeli kumaş türüdür. Kısırlık, düşük, kadın hastalıkları, gribal enfeksiyon, davranış değişiklikleri ve kansere sebep olabilir.
Pamuk liflerden elde edilen yorganlar, en sağlıklı yorgan seçimi için idealdir. Bambu yorgan nem oranını dengelediği için gece terlediğiniz anlarda bile kesintisiz bir uyku deneyimi yaşamanıza imkan tanır.
İçi boş elyaf ve mikro elyaf yastıklar genellikle köpük yastıklardan daha uygundur çünkü ikincisi genellikle oldukça kalındır. Bununla birlikte, köpük yastıklar, horlamaya eğilimli olanlara da yardımcı olabilir. Yan uyuyanlar yüksek, sert veya orta sertlikte yastıklar kullanmalıdır.
Hatta birçok kişi üşüdüğü için sık sık uykusundan uyanır. Kaliteli uyku uyuyamadığınız için de pek çok rahatsızlığa açık hale gelirsiniz. Oysaki bunun harika bir çözümü var; kaz tüyü yorganlar! En sıcak tutan yorgan türü, kaz tüyünden yapılan yorgandır.
Pamuk doğal bitkilerden oluşan bir elyaf çeşidi ve doğal bitkinin kozalarından elde edilmektedir.. Pamuk kimyasal olarak pamuk mumu, yağı ve pamuk elyafından meydana gelen selülozdan oluşur. Pamuklar bu şekilde elde edilir.
Doğal bitki ve hayvanlardan elde edilen liflerden üretilen kumaş çeşididir. Pamuk, keten, ipek, yün, deri kumaş, kaşmir, rami kumaş, jüt, kenevir doğal kumaş gruplarındandır.
Keten kumaşı; doğal bir kumaş türü olduğundan oldukça dayanıklı bir kumaş çeşididir. Bunun yanı sıra keten kumaş, doğal elyaf olarak tanımlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri