Emaye ürünler tel veya sert fırçalar ile yıkanmamalıdır. Bu şekilde ürünlere zarar verilebilir. O nedenle yumuşak sünger ile temizlenen emaye tencereler sonrasında nemli bir bez ile durulanabilir. Bu şekilde emaye ürünler temiz bir şekilde bir sonraki yemek için hazırlanıp kaldırılır.
Emaye ürünlerin temizliği oldukça basittir. Genellikle sıcak su ve nazik bir bulaşık deterjanı kullanarak yüzeyleri temizleyebilirsiniz. Sert temizlik malzemeleri veya aşındırıcı süngerler kullanmaktan kaçının, çünkü bu emaye kaplamayı zararlı şekilde etkileyebilir.
Uzun süre kullanıma bağlı olarak emayelerinizde kireç oluşmuş ise limon tuzu kullanmanız yeterli olacaktır. Bir yemek kaşığı limon tuzu atıp bir miktar su ile kaynatmanız ve emaye yüzeyinde bu sıvıyı bekletmeniz kireçleri çok kısa sürede çözecektir.
Çizildiğinde ve fazla yıprandığında içindeki bileşenler gıdaya temas edeceği için zararlı hale gelebilir. Emaye tencere çizilirse ya da çatlak oluşursa tamiri ne yazık ki pek mümkün olmadığından kullanımda dikkatli olmakta fayda vardır.
Emaye ürünler, çizilmediği sürece sağlık açısından zararlı değildir.
İlgili 38 soru bulundu
Emaye, metalle kaynaşmış bir cam türüdür ve çizilmelere, ufalanmaya ve lekelenmeye karşı oldukça dirençlidir. Ayrıca, herhangi bir mutfak dekoruna uyacak şekilde çeşitli renk ve tasarımlarda gelir. Emaye tencere ve tavalar, ısıyı eşit şekilde dağıttıkları ve yapışmayı önledikleri için yemek pişirmek için de harikadır.
Emaye ürünlerini bulaşık makinesinde yıkadığınız takdirde ürünlerin dış yüzeyinde deterjandan kaynaklanan çeşitli matlık veya çizilmelerine sebep olabilmektedir. Aynı şekilde sürekli bulaşık makinesinde yıkanan ürünlerin, tazyikli su yüzünden kaplama ömürleri azalmaktadır.
ilk kullanımda yağlamak ya da kullandıktan sonra yağlayıp kaldırmak emayesiz yani ham demir döküm tencere ve tavalar için geçerlidir. tencereyi yağlayıp kaldırmanın hiç bir etkisi yoktur. emaye kaplı tava ve tencerelere normal tava ve tencerelerden farklı davranmak gerekmez.
Herkese merhaba, bu videomda yemek pişirirken kullandığımız tencerelerden bahsedeceğim. En sık kullanılan kaplardan birisi de teflon olanlar. Titanyum kaplı teflonları seçmekte büyük fayda vardır. En sağlıklı ürünler ise, paslanmaz çelik ve döküm tencerelerdir.
Canan Karatay tencere seçimi ile ilgili şu öneride bulunmaktadır; Yemeklerinizi pişirmek için emaye, çelik veya cam kaplı dökme demir tencereler kullanın. Tepsi olarak da bunların dışında bir şey tercih etmeyin. Teflon ve alüminyumlardan uzak durun, mikro dalga fırınlar kullanmayın.
Emaye kaplamanın dayanıklılığı aynı zamanda mutfak araç ve gereçlerinin indüksiyon (elektrikli) ocaklar dâhil olmak üzere tüm ocaklarda kullanılmasını ve bulaşık makinesinde yıkandığında zarar görmemesini sağlar.
O nedenle emaye temizlenirken de bakımı yapılırken de çok dikkat edilmelidir. Özellikle de emaye tencereler temizlenirken klasik bulaşık deterjanları yerine karbonat kullanılabilir. Karbonat sayesinde emaye ürünlerin yüzeyi daha parlak ve beyaz olacaktır.
Dibi tutan tencereleri temizlemek için gönül rahatlığıyla karbonata başvurabilirsiniz. Dibi tutan ya da yanmış tencerenizi hemen ocaktan alın ve henüz sıcakken tahta bir kaşık kullanarak yanmış kalıntıları iyice temizleyin. Tahta bir kaşık kullanmanız, tencerenizi çizmemeniz açısından önem arz etmektedir.
Ayrıca emaye tencerede yemek yaparken tencerenin çizilmemesi için metal kaşık yerine tahta kaşık kullanılması gerekmektedir.
Özellikle granit kızartma tenceresi sağlıklı kullanım konusunda, sıkça tercih edilen türler arasındadır. Emaye kızartma tenceresi de, içerisinde ısıyı eşit olarak dağıttığından lezzetli yemekler açığa çıkarmanıza yardımcı olmaktadır.
Emaye tencereler, mutfaklarda çok yönlü bir şekilde kullanılabilir. Örneğin, tavada pişirme, haşlama, kaynatma ve düdüklü tencerede pişirme gibi çeşitli yöntemlerle kullanılabilirler. Ayrıca emaye tencereler, servis etmek için de idealdir, çünkü yiyecekleri ısısını uzun süre koruyabilirler.
Porselen emaye ile kaplanır. Granit veya alüminyum tencere zararlı mı sorusu göz önünde bulundurulduğunda bu tencerenin sağlıklı olduğu yanıtı ortaya çıkmaktadır. Paslanmaz çelik, dökme demir ve seramik malzemeden yapılmış olan tencereler sağlıklı tencere çeşitleridir.
Sağlıklı yapışmaz tava denilince ilk akla gelenler arasında bulunan granit tavalar hem kullanışlı hem de sağlıklı olmaları sebebi ile kullanıcıların beğenisini toplamaktadır. Isıyı eşit şekilde dağıtabilen ve yapışmaz yüzeye sahip granit tavalar çizilmelere karşı da son derece dayanıklı ürünlerdir.
Teflon tencerelerin, teflon kaplaması hassastır. Ancak granit tencerenin iç yüzeyi darbelere ve çizilmelere karşı dayanıklıdır. Granit tencere ısıyı iyi bir şekilde tutar. Teflon ve seramik tencereler düşük ve yavaş ısılar için uygundur.
Ürünlerimizin hepsi emaye kaplamalıdır. Yasaların vermiş olduğu yetkiler sebebi ile ham demir döküm satışımız bulunmamaktadır.
Bazı emaye tencereler hem kapaklı hem de plastik kapaklıdır ki bunu hem pişirmede hem de saklamada kullanabilirsiniz. Emaye tencere ve kaplarda yemek pişirmek en sağlıklı çözümdür. Aynı şekilde yemeklerinizi de gönül rahatlığı ile bu emaye kaplarda ısıtabilirsiniz.
Yemek pişirmede demir döküm emaye tencereler çok iyi sonuçlar verir. Bunların dibi ve kendisi kalın döküm olduğu için yemeğin dibinin tutması ve çatlaması çok zordur. Bu tür tencerelerde yemekler çok iyi pişer çünkü demir ısıyı, ısı kaybı olmadan iletir. Kısacası emaye tencereler kullanışlıdır.
Emaye Paslanır mı? Emaye, doğru kullanım ve bakım koşullarında paslanmaz. Ancak, çatlak veya çizikler oluştuğunda altındaki metal paslanabilir.
O yüzden her zaman tahta veya silikon kaşıkla kullanmalı, çizilmeyecek şekilde temizlemelisiniz. İyi baktığınız takdirde yıllarca beraber olabilirsiniz. Ayrıca belirtmekte fayda var, emaye kaplamalı ürünler (özellikle fırın yemekleri için söylüyorum) 220-250 dereceye kadar dayanıklıdırlar.
Yıkama İşlemi: Tencere, sıcak su ve bulaşık deterjanı kullanılarak temizlenmelidir. Bu süreçte, non-abrazyon özelliğe sahip sünger veya yumuşak bristle fırçalar tercih edilerek, tüm yüzeyler nazikçe ancak etkin bir şekilde temizlenmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri