Eski Türkçe sözcüklerden biri olan emek kelimesi, çaba sarf etmek ve gayret göstermek anlamına gelir. Eski metinlerde ''emgek'' şeklinde geçen bu sözcük, zahmet ve sıkıntı anlamında da kullanılmıştır.
Anlamı: Özene bezene yapmak, gayret göstermek.
Emek; mal veya hizmet üretimi sırasında ortaya konan insan kaynağıdır. Üretimi gerçekleştirenlerin fiziksel ve düşünsel katkılarıdır. Kavram, kol emekçilerinin verdiği hizmetlerin yanı sıra, başka birçok hizmet türünü de kapsar.
İnsanın da bireyselliği, doğası ve toplumsal varlığı “yaptığı, eylediği” emek sürecidir. Emek ki, üretendir, yaratandır, yürütendir; yıkan ve yapandır. Tarihsellik içinde insanın, insan olma sürecinin ilk koşuludur. “Ayinesi iştir kişinin”, tarihin ise emektir; üreterek kendin olursun, eyleyerek tarihte yer bulursun.
Bir malın değeri emek miktarı ile belirlenir ve emek gücü ise sadece bir malın üretimi için harcanan zaman olmayıp zihinsel, fiziksel, entelektüel yeteneklerin bütününü de ifade etmektedir. Marx'in teorisinde emek, üretilen malların değerini belirlemektedir. Çünkü üretim sürecinde en temel üretim faktörü emektir.
İlgili 20 soru bulundu
İslam'ın emeğe verdiği değer ve önemin amacı, insanları birbirine eşit yapmak değildir. Emek, insanların özgünlüklerini ve özgürlüklerini ortaya koydukları dinamik insani faaliyettir. Kişi, emeğini ortaya koydukça özgünlüğünü gerçekleştirmekte, çeşitlenmekte ve yaratıcı olmaktadır.
Prof.Dr.Tuncer Gülensoy, Cumhuriyet Türkiyesinin ilk ciddi Etimoloji sözlüğü olan 'Türkiye Türkçesindeki Türkçe Sözcüklerin Köken Bilgisi Söz- lüğü'nde 'Emek' sözcüğünün eski Türkçede 'emgek; ızdırap, acı, zahmet' olarak kullanıldığını ve Uygur lehçesinde de; 'emgeklig, emgeksiz, emgenmek, emgetmek, emgetmeksiz' olarak ...
emek - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe emgek “zorluk, zahmet, eziyet” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Eski Türkçe emge- “zorluk çekmek, göğüslemek” fiilinden Eski Türkçe +Uk ekiyle türetilmiştir.
Emekçi, el emeği türlerinde çalışan bir işçidir. Özellikle inşaat, fabrika ve kamu hizmeti endüstrilerinde bulunur. Emekçi çalıştıran endüstriler arasında yollar, binalar, köprüler, tüneller ve demiryolu rayları gibi inşaat işleri yer alır.
1. (Çocuk için) Ellerini de ayak gibi kullanarak eller ve dizler üzerinde yürümeye çalışmak: Emekle süt çocuğu / Hayâtı yerde sürü (Orhan S. Orhon). 2. mec. İlerlemek için çabalamak, yeni yeni gelişmek.
Emek kelimesinin eş anlamlısı olan sözcükler hangileridir? Zahmet, mesai, güç, çalışma kelimeleri emek yerine cümle içinde kullanılabilir.
kız - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe kız “1. kıt, nadir, 2. cimri, 3. yetişkin olmayan dişi, bakire” sözcüğünden evrilmiştir. Eski Türkçe sözcük "cömert, bol" kavramının zıddı ve kıs- fiilinin eşdeğer sıfatıdır. "Evlenmemiş dişi, bakire" anlamı muhtemelen "bereketsiz" fikrinden türemiştir.
Eski Türkçe dönemine ait olan er kelimesi “adam, kişi” sözcüğünden evrilmiştir. "Rütbesiz asker" anlamı 1. Dünya Savaşı dolayında belirmiştir.
Eski Türkçe kamaġ veya kamuġ “tüm, bütün, hepsi” sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Orta Farsça aynı anlama gelen hamag fiili ile eş kökenli olabilir; ancak bu kesin değildir. Moğolca kamug "hep, bütün, tüm" sıfatının yanısıra kamu- "toplamak, biriktirmek, yığmak" fiilinin varlığı düşündürücüdür.
Bilindiği üzere kazancın meşru yollarla kazanılanı olduğu gibi gayrimeşru yol- lardan kazanılanı da vardır. İslam meşru yollarla, emek vererek elde edilen kazancı helal, diğerlerini haram kılmıştır. Bu durum genel olarak Kur'an-ı Kerim'deki yasak- lardan (haramlardan) da anlaşılmaktadır.
“Yeryüzünde hareket eden her canlının rızkı Allah'a aittir.” İnsanın, Allah'ın bahşettiği bütün nimetleri elde etmesinin tek yolu çalışmaktır. İnsan, barınma, beslenme, korunma gibi ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için çalışmak zorundadır. Dolayısıyla insanlar Allah'ın sunduğu rızkı kendileri arayıp bulmalıdırlar.
Erkek kelimesi, Eski Türkçe "hayvan ve insanın eril cinsiyeti" anlamına gelen érkek sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük ise Eski Türkçe ér- "olmak, tam ve bütün olmak, yetişmek" fiilinden Eski Türkçe +ak ekiyle türetilmiştir.
Arapça kökenli bir sözcük olan mevzi, ''vaz'' kelimesinden türetilmiştir. Vaz, bir şeyi yerine koymak anlamına gelirken mevzi de yer ve konum demektir. Bu kelimenin içinde yer aldığı birçok tamlama da edebi eserlerde sıklıkla kullanılır. Örneğin Mevzi-i Müsait, uygun yer manasına gelir.
Bir dava, yargı yerinden aleyhine hukuki koruma istenen kişi ya da kişilere yöneltilir. Kendilerine dava (husumet) yöneltilen kişilere davalı (hasım) denilmektedir. İdari yargıda husumet yöneltilecek tarafın belirlenmesinde, idari yargı düzeninin kendine özgü kuralları mevcuttur.
manita - Nişanyan Sözlük. İtalyanca mantenuta “besleme (kadın), metres” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük İtalyanca mantenere “bakmak, beslemek, korumak, elinde tutmak” fiilinin geçmiş zaman fiil sıfatı dişilidir. Bu fiil Geç Latince yazılı örneği bulunmayan *manutenēre fiilinden evrilmiştir.
edebildiğimiz kenç “genç, yavru, çocuk” kelimesinin kökeni üzerinde durulacaktır. “genç, yavru, çocuk” anlamlarını karşılamaya başlamıştır.
Cömert ve eli açık insanlara kerime denmektedir. Aynı zamanda böylesi güzel anlamı ile beraber kerime sözcüğü isim olarak da kullanılır.
Evren kelimesinin yaygın olarak kullanımı tercih edilen eş anlamlıları cihan ve kainat kelimeleridir. Evren kelimesinin yaygın olarak kullanılsın ya da kullanılmasın 6 farklı eş anlamlısı bulunur. Bu sözcükler ise kainat, cihan, kozmos, herkes, alem ve dünya şeklindedir.
Sesli Sözlük - iş arkadaşı, ortak.
Gayretin eş anlamlısı Çaba kelimesidir ve bu nedenle de birbirleri yerine kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri