Buna göre, Brüt Toplam Aylık x Her tam hizmet yılı toplamı = Emeklilik ikramiyesi tutarı olacaktır.
Emekli Aylığı tutarının hesaplanmasında sonuç olarak çıkan Brüt Toplam Aylık x Her tam hizmet yılı toplamı = Emeklilik ikramiyesi tutarı olacaktır. Yani 25 hizmet yılı olan için bulunan brüt tutar örneğin 100000 lira ise emekli ikramiyesi 250 bin lira olacaktır.
Çalışma süresi toplamı ve brüt maaşa göre emekli ikramiyesi değişiklik gösterebilir. 30 yıl üstü çalışan bir işçinin emekli ikramiyesinde son 10 yıl ve alınan maaş baz alınarak hesaplanır.
Emekli ikramiyesinin hesaplanmasında sadece yıl dikkate alınmakta yıldan artan aylar ise hesaplamaya dahil edilmemektedir. Yani örneğin 30 yıl 3 ay 20 gün memuriyet hizmeti olan bir memura 30 yıl üzerinden ikramiye ödenecektir.
3. İkramiye hesabında hangi süreler dikkate alınır? Memurların emekli ikramiyesine esas süre hesaplanırken, fiilen görev yaptıkları süreler ve varsa fiili hizmet süresi zammı toplamı dikkate alınır. Ancak itibari hizmet süreleri ikramiye hesabında dikkate alınmaz.
İlgili 44 soru bulundu
http://e.sgk.gov.tr adresine giriş yaptıktan sonra sayfada 'vatandaş' sekmesine tıklamalısınız. Açılan sayfada "Emekli Aylığı ve İkramiye Hesaplama" kısmını bularak hangi sigorta koluna bağlı çalışıyorsanız ilgili ekrandan sorgulama yapabilirsiniz.
ÖZEL SEKTÖRDE EMEKLİ İKRAMİYESİ
Memurlardan farklı olarak İş Kanununa tabi çalışan işçilerde emekli ikramiyesi uygulaması yoktur. Bunun yerine işçilerin yine toplu ödeme alabilecekleri kıdem tazminatı uygulaması vardır.
Emekli ikramiyeleri, 2018'de 1.000 TL olarak belirlenmesinin ardından bir kez zamlanarak 1.100 TL'ye çıkarıldı.
Kamu işçilerine, taşerondan kadroya geçirilenler dahil, 6772 Kanun kapsamında yılda 2 kez yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararı her yıl 4 kez (13 günlük ücret tutarı) ilave tediye (ikramiye) ödenmektedir. İlave tediye ödemeleri her yılın Ocak ve Aralık ayları ile Ramazan ve Kurban Bayramı arifesinde yapılmaktadır.
30 günlük tutar, brüt maaşın 1/30'u ile hesaplanır. Bu nedenle, 5.000 TL / 30 = 166,67 TL/gün şeklinde hesaplanabilir. İşçinin kıdem tazminatı hesabı şu şekilde yapılabilir: 5 yıl x 30 günlük oran x 166,67 TL/gün = 25.000 TL.
En Düşük Emekli Maaşı 7 bin 500 TL'ye Bayram İkramiyesi ise 2 Bin TL'ye Yükseliyor.
Kıdem tazminatı, çalışanın işyerinde çalıştığı her bir yıl süresi için, brüt ücretin 30 günlük tutarıdır. 30 günlük ücret; normal ücret ve çalışanın aldığı diğer menfaatlerden oluşur. Kaç yıl çalışmış ise en son aldığı brüt ücret ile çalıştığı yıl çarpılır.
29 yıllık hizmet süresi olanların emekli ikramiyesi 115.350TL 30 yıl hizmet vermiş olanlar için ise emekli ikramiyesi 119.328 TL olarak belirlenmiş bulunmaktadır. Hizmet süresi otuz yılı aşanlar için ise emekli ikramiyesi oranı değişmemektedir.
Düz memurlar, 30 yıldan sonra çalışacakları her yıl için ilave bin 600 lira emekli ikramiyesi alacak.
Buna göre, memurlara verilen toplu sözleşme ikramiyesinde 750 gösterge oranı 250'ye düşerken, 3 ayda bir verilen ikramiye bundan sonra aylık ödenecek. Aylık ödeme tutarı ise 127 TL oldu.
2023 Temmuz zamlarından sonra en düşük memur emekli maaşının 9 bin 800, en düşük emekli ikramiyesinin ise 25 yıl çalışmış biri için, 280 bin lira civarında olduğunu hatırlatan Dr. Sadettin Orhan, Türkiye'de ortalama ikramiyenin 300 bin ile 400 bin lira arasında değiştiğini aktardı.
Sendika üyesi olup aylık ya da ücretlerinden sendika aidatı kesilen kamu görevlileri için yapılmakta olan toplu sözleşme ikramiyesi yılda 4 defa üç ayda bir veriliyor. Ocak, nisan, temmuz ve ekim aylarında ödeme yapılıyor.
10 yıllık çalıyan 153 bin 714 TL alacak
SGK brütü 15 bin 371 liranın üzerinde olan tüm çalışanlar tavan rakamdan faydalanabilecek. Buna göre; 10 yıl çalışmış bir kişi işten çıkarılırsa, alacağı kıdem tazminatı 153 bin 714 lira olacak.
Emekli ikramiyeleri yasanın çıktığı ilk yılda her bayram için 1.000 TL olarak belirlenmişti. Maaşı ne olursa olsun tüm emekliler her yıl 2.000 TL ikramiye aldılar. Dul ve yetim maaşı alanlara ise hisse oranları nispetinde ödeme yapıldı. Geçen yıl ikramiye 1.100 TL'ye çıkartıldı.
2018 yılında başlayan emeklilere ikramiye uygulaması yılda 2 kere olmak üzere emekli vatandaşlara ödeniyor.
2023 BAYRAM İKRAMİYESİ NE KADAR OLDU? Emekli bayram ikramiyesi zammı, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş tarafından açıklanmıştı. Buna göre; Emekliye bayram ikramiyesi 1100 liradan 2 bin liraya yükseltildi. Ramazan Bayramı'nda hesaplara yatırılan 2 bin lira, Kurban Bayramı'nda da emekli vatandaşlara yatırılacak.
Bu süreler üzerinden ölüm aylığı bağlanmış olanlar, ölen kişinin kamudaki hizmet süresi yetersiz olduğu için ikramiye alamayacaklar. Çok yöneltilen sorulardan biri, kamudaki eksik hizmet süresini sonradan askerlik vs borçlanması ile tamamlayanların ikramiye alıp alamayacakları.
Edinilmiş mallara katılma rejimi esnasında yapılan ödemeler örneğin kıdem tazminatı, emekli ikramiyesi halinde ise edinilmiş mal sayılmaktadır. “Fakat yapılacak toptan ödemelerin veya tazminatların mal rejiminin sona erdiği esnada mevcut edinilmiş mal olması gerekmektedir.
Kanunun kıdem tazminatına hak kazanılması için aradığı en önemli şart; işçinin İş Kanunu kapsamında işçi olarak kabul edilmesi ve aynı işverenin iş yerinde en az 1 yıl süre ile çalışmasıdır. İşçi söz konusu iş yerinde bir yıldan az bir süre çalışmış ise kıdem tazminatı alabilmesi mümkün değildir.
SSGK Birikmiş Aylık Tutarı, hem isteğe bağlı hem de zorunlu primler dahil olmak üzere üye tarafından SGK'ya ödenen tüm primlerin toplamıdır. Bu tutar, herhangi bir zamanda Hesabım'a gidip “Aylık Katkı Paylarınızı Güncelleyin” seçeneğine tıklanarak güncellenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri