Emekli maaşı almak caizdir, bunu yukarıda izah ettik. Alın teri karışmayan her kazanç haram değildir.
el Cevab: Emeklilik medeni bir haktır. Dini açıdan alışveriş ve yardımlaşma ile alakalı fıkhi kurallara aykırı bir uygulama içermediği müddetçe caizdir. -Bu çerçevede primleri yatırarak emekli olmakta bir beis yoktur.
BANKA PROMOSYONU CAİZ MİDİR? Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, “Banka promosyonu caiz midir?'' sorusuna şu yanıtı verdi: ''Kamu kuruluşlarında çalışanlar ücret ve maaşlarını herhangi bir bankadan alabilirler .
Maaşlı görevlilerin arkasında namaz kılınabilir mi? İslâm dininde ilke olarak ibadet karşılığında ücret almak caiz değildir.
Yoksulun zekât dâhil, devletin bütün mal; kaynakları üzerinde hakkı vardır. Ancak bu kapsamlı sosyal sigortanın işlemediği yerlerde işçilere, memurlara ve esnafa mahsus emeklilik müesseseleri de kurulabilir. İslâm hukuku prensip olarak emeklilik müessesesine karşı değildir.
İlgili 31 soru bulundu
Ama dârülharbde emeklilik, sigorta ve sosyal sigortalar caizdir. Devlet bunu zorla kesmektedir; kesilen paralar lukata hükmündedir.
Sigorta akdi, güvence gibi objektif olmayan bir şeyin satışıdır. Sigorta ve özellikle hayat sigortasında takdir-i ilâhîye meydan okuma vardır. İslâm'ın yasakladığı bu unsurları taşıyan sigortanın da haram olması gerekir. Buna göre, sigortacının prim, sigortalının da tazminat alması caiz değildir.
Bu bölümde çalışmakla herhangi bir ücret hak etmez. 2) Caiz banka işlemleri: Yukarıda belirtilenlerin dışındaki bankacılık hizmetleri caizdir. Bu bölümde çalışan kişinin çalışması karşısında aldığı ücret de caizdir.
Haram olan promosyon parası sadaka olarak verilince karşı tarafa haram olmaz. KART PUANI İLE ALIŞVERİŞ Alışveriş yapılan kurum, kendi kâr payından hediye olarak puan verebilir. -Bankanın kazandığı faizden, kişinin kartına hediye diye verdiği puan kullanılamaz.
Yapılan açıklamada, "Vadesiz mevduat hesabına yatırılan paranın faiz gibi dinen meşru olmayan işlemlerde kullanılması da söz konusu olabileceğinden, bu hususta meşru seçenekler olduğu sürece, zorunluluk olmadıkça paranın böyle bir hesapta tutulması dinen uygun değildir." ifadesine yer verildi.
Katılım bankalarının, katılım bankacılığı ilke ve standartlarına aykırı olmayan alanlarda faaliyet yürüten kurumların çalışanlarına ait maaşların/ücretlerin dağıtılmasına aracılık yapmalarında ve kurum çalışanlarına promosyon ödemelerinde bir sakınca yoktur.
Nasıl ki açlıktan ölüm tehlikesi geçiren kişinin ölmemek için domuz eti yemesi mubah oluyor ise aynı derecede mağdur olan kimseler de faiz kazancı olan promosyon parasını zaruri ihtiyacına kullanabilir, bu derece mağdur olmayan kimselerin kullanması ise caiz değildir.
Bankaların verdiği promosyon, faiz olarak isimlendirilecek şartları oluşturmuyor. Net bir helal olmadığı da açıktır. Mümkün oldukça camiye ve sofraya sokulmasa iyi olur.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi emekli vatandaşların maaşından vergi kesintisi yapılmamaktadır. Emekliler aktif değil bağımlı nüfus olarak kabul edilirler ve emekliliğe aktif oldukları dönemde ödedikleri gelir vergisi ile hak kazanırlar. Bu sebeple maaşlarından yeni bir kesinti yapılmamaktadır.
Kişi, kendisine ve ailesine promosyondan harcama yapamaz, ana-baba gibi gerektiğinde bakmakla yükümlü olduğu kişilere de promosyonu veremez. Kayınpeder, kayınvalide kişinin bakmakla yükümlü olduğu yakınları değildir; bu sebeple yoksul iseler onlara promosyonu verebilir.
Sigortalının eşine bağlanacak ölüm aylığı sigortalı için hesaplanan aylığın % 50'sidir. Şayet sigortalının hak sahibi durumunda çocuğu yoksa hak sahibi eşine % 75 oranında aylık bağlanır. Çocukların her birine bağlanacak aylığın oranı ise % 25'dir.
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, “Banka promosyonu caiz midir?” sorusuna “Hayır” cevabını verdi.
DİYANET EĞER ŞUNU YAPARSANIZ CAİZDİR DEDİ!
Kullanılmayan teşviklerin ihtiyaç sahiplerine verilmesi veya insani yardım ve kamu yararına faaliyet gösteren kurumlara bağışlanması İslam alimleri tarafından tavsiye edilmektedir. Banka promosyonu almak caiz olmadığı gibi bankada bırakmak da uygun değildir.
Yarışmalarda elde edilecek ödülleri almak caiz midir? İki veya daha fazla kişinin aralarında doğrudan veya dolaylı olarak anlaşma sûretiyle bir tarafın kazanacağı, diğer tarafın kaybedeceği şansa dayalı her türlü oyun, kumar kapsamında olup haramdır.
Devletin emriyle bu iş yapıldığı için maaşları helaldir. Devlet geleneği veya politikası gereği böyle bir durum söz konusu olduğunda haramiyet bulunmaz.
Diyanet, özel sektördeki 'kızak' görevi için ise şu cevabı verdi: “Özel şirketlerde hiçbir iş yapmayana ücret ödenmemektedir. Ancak böyle bir durum söz konusu olduğunda hiçbir iş yapmadan maaş almak haramdır. Dolayısıyla o kişi ve haksız kazanç sağlanmasına neden olan kişi bu durumda vebal altındadır.”
Banka Promosyonu caiz midir? Bankaların, kamu veya özel sektörde çalışanlara, çalıştığı kurumlar tarafından maaşlarını kendilerinden almayı tercih etmeleri karşılığında vermiş oldukları promosyonlar, işleyiş bakımından faize tam olarak benzememekle birlikte faiz şüphesinden de tümüyle uzak değildir.
İslami bir değerle çelişmediği sürece sayılan medeni düzenlemeler ve vatandaşlara verilen haklar dini değerlerimize uygundur. -Devlet memurlarının doğum izni almaları devletin onlara verdiği bir haktır. Kullananların bu hakkı kullanması da mubahtır. Kullanmayanların kullanmaması da mübahtır.
4- Sisteme dâhil olan katılımcının bizzat kazandırdığı yeni üyeler sebebiyle bir prim alması caizdir. Ancak kazandırılan üyenin daha sonradan yaptığı satışlardan ve onun da getirdiği yeni üyeler ile onların yaptığı satışlardan, herhangi bir emek veya üstlenilen risk olmaksızın prim almak ise caiz değildir.
Evet, Tekafül sigorta ile DASK, Kasko, Konut Sigortası gibi sigorta ürünleri ve BES yaptırılabilir, helaldir. Ülkemizde adı katlım sigortacılığı olan faaliyetin diğer yaygın isimleri üyelik ve tekafül sigortacılığıdır. Fıkha dayandığı için “İslami sigortacılık” ifadesi de kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri