Beyaz peynir, dil peyniri, çökelek, lor peyniri, kaşar peyniri, haşlanmış yumurta, yoğurt, süt protein içeriği yüksek besinler arasındadır. Kaşarlı tost, haşlanmış yumurta, peynir, zeytin ve yeşil salata sizi uzun saatler tok tutacaktır.
İftarda şekerli besinler tüketmek, bol meyve yemek veya beyaz un tüketmek kişiyi çok kısa süreli tok tutar. Bu nedenle doymak için yenilen börek, haşlanmış patates, pilav, makarna gibi besinler, çok kısa sürede acıkmaya neden olur.
Sahurda hem tok tutması hem de susaltmaması bakımından; yumurta, zeytin (az tuzlu), peynir, çorba, kepekli ekmek, sebzeli borekler, taze meyve suları, kopostolar, süt ve yoğurt tercih edilebilir.
İlgili 35 soru bulundu
Sahurda en çok ne tutar sorusunun cevabı yumurta, peynir, tam tahıllı ekmek, yoğurt, süt, domates, salatalık ve yulaf ezmesi olarak verilebilir. Özellikle haşlanmış yumurta ve tam tahıllı ekmek tok tutar. Omlet, salata, tam buğdaylı sandviç ve tost, besleyici bir çorba ile sahur öğününden tok kalkabilirsiniz.
Sahur, içeriği artırılmış bir kahvaltı gibi düşünülmelidir. Standart kahvaltılıkların yanında bir bardak süt ya da yoğurt ve bir porsiyon meyve özellikle tüketilmelidir. Az tuzlu peynir çeşitleri, yumurta, söğüş sebzeler, ceviz, fındık, yoğurt, şekersiz marmelatlar tüketilebilir.
Beyaz peynir, dil peyniri, çökelek, lor peyniri, kaşar peyniri, haşlanmış yumurta, yoğurt, süt protein içeriği yüksek besinler arasındadır. Kaşarlı tost, haşlanmış yumurta, peynir, zeytin ve yeşil salata sizi uzun saatler tok tutacaktır.
Sahur yaparken ertesi gün de tok kalmak ve çok daha az susamak istiyorsanız; yumurta, kepekli makarna, bulgur ve esmer pirinçten yapılan yiyeceklerin tüketebilirsiniz. Ayrıca beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek tercih edebilirsiniz.
Salam, sosis, sucuk, tuzlu peynirler, pastırma ve zeytinden uzak durun. Kızartmalar ve yağ oranı yüksek yiyecekler, patates kızartması, börekler, açmalar, köfteler, pilavlar, pizzalar gün içinde susuzluğunuzu çok arttırır. Şekeri yüksek yiyecekler kan şekerinizi hızlı düşüreceği için daha çabuk acıkmanıza neden olur.
Kahvaltı yerine yemek tercih edenler de sebzeli bir et yemeğiyle sahur yapabilir. Bulgur pilavı tok tutar. Sahurda da hatta mercimekli bulgur pilavı ve yanında ayranla çok rahat oruç tutulabilir.
"Oruç tutanların uykuya meyilleri artıyor. Dr. Semih Gökarat'a göre; bu sorunu engellemek için sahurda patates ya da haşlanmış yumurta gibi kan şekerini düzenleyen gıdalar yenmeli."
Tokluk hissi veren yiyecekler arasında tam tahıllar, protein kaynakları, sebzeler, meyveler, süt ve süt ürünleri ile kuruyemişler yer alır. Ceviz, elma, yoğurt, mercimek, tam buğdaylı makarna, kiraz, üzüm ve fasulye gibi yiyecekler tokluk hissinin uzun süre gidebilmesine destek verebilir.
Aç veya tok olduğumuzu hissettiren iki çeşit hormon bulunur. Bunlar grelin ve leptin hormonlarıdır. Grelin hormonu iştahı devamlı açık tutarak beyne çok açık ve net bir mesaj gönderir; “yemek yemelisin!”. Diğer hormon leptin ise beyne midenin dolu olduğunu mesajlar ve tokluk hissi yaratır.
Uzmanlar, sıcak yaz günlerine denk gelen Ramazan dönemini en sağlıklı şekilde geçirmek için sahurda süt içilmesini öneriyor.
Makarna, eğer kepek ya da tam buğdaydan yapılmışsa, evet tüketilebilir. Ancak tabağımıza 6 yemek kaşığı makarnadan fazla almamanız şartıyla! Bu çeşitlerin dışında kalan makarnaların karbonhidrat oranı yüksek olduğu için sahurda tüketilmesi önerilmemektedir.
Yüksek kaliteli protein kaynağı olan yumurta ramazanda dengeli beslenmeye destek veriyor. Oruçla birlikte günlük tüketilen öğün sayısının azalmasından dolayı tüm gün aç kalan vücudun tok ve enerjik olması için uzmanlar sahurda yumurta tüketilmesini öneriyor.
Ramazan orucu Müslümanlara farzdır; sahur ise orucun farzı yani dinen gerekliliği değildir ancak birçok faydasından dolayı sahur yapılması önerilir. Gece sahura kalkmadan oruç tutulur mu? Elbette ki sahursuz da oruç tutulur. Ancak sahur olmadan tutulan oruç bünyenizi her açıdan zorlar.
Patatesin içinde yağ olmadığı müddetçe haşlanmış patates oldukça faydalıdır ve tok tuttuğu için kilo vermeye de yardımcı olur.
Tok tutan besinler içinde tahıllı ekmekler önemli bir yere sahiptir. Sahur saatlerinde sade ekmeğe abanmak yerine, üzerine domates, biber, zeytin, peynir ve yumurta ekleyerek pratik ekmek üstü pizza tarifini hazırlayabilirsiniz. Sahurda ağırlık verilmesi gereken besin grubu sebze, peynir ve yumurtadır.
Bir bardak sütün 5 saat tok tuttuğunun bilimsel olarak da kanıtlandığını belirten İnanç, oruç tutanlara sahurda süt içmeleri tavsiyesinde bulundu. Prof. Dr. Neriman İnanç, “Protein içeriği yüksek olan besinler midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktirir.
''YÜKSEK PROTEİNLİ SÜT, UZUN SÜRELİ TOKLUK SAĞLIYOR''
Süt ürünleri sindirimi de kolaylaştırdığından, sahurda içilecek bir bardak süt veya ayran da gün içinde daha uzun süre tok kalmaya yardımcı oluyor. İftar ve sahur sofralarında mutlaka süt veya yoğurt bulundurmaya özen gösterin.
Meyve yemek isteyenler içinse önerimiz tabii ki elma. Hem içindeki pektin adlı madde hem de bolca besin lifi sayesinde uzun süre tokluk hissi sağlıyor, hem sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına destek oluyor hem de içindeki şeker oranıyla üzmüyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri