Emekli aylığı talep tarihini takip eden aybaşından itibaren bağlanır. Yani diyelim ki 15 Mayıs tarihi itibariyle emekli olabilmek için gerekli olan tüm şartları sağladınız. Bu durumda dilekçenizi 16 Mayıs itibariyle verebilirsiniz. Aylığınız ise 16 Mayıs'tan itibaren değil 01 Haziran tarihinden itibaren bağlanır.
Emeklilik sisteminde başvuru yapılan tarihten sonraki ay başından itibaren maaş hesabı yapılıyor. Yani mart ayının 3'ünde başvurun için de 31'inde başvuran için de maaş hesabı nisan ayının 1'inde başlatılıyor. Dolayısıyla sizin başvuru yaptığınız aydan sonraki ay içinde maaşınız birikmeye başlıyor.
SGK'nın verilerine göre 2022'de ortalama emekli aylığı bağlama süresi, SSK'dan emekli olanlar için 12,01 gün, Bağ-Kur'lular için 9,24 ve Emekli Sandığı'ndan emekli olanlar için ise 9,57 gündü.
Emeklilik işlemleri emekli olduğu tarih itibariyle en geç 1 ay içinde Emekli Sandığı tarafından sonuçlandırılmaktadır(maaş bağlanmaktadır).
Emeklilik tahsis numarasının son hanesi 8 olanlar ayın 22'sinde, 6 olanlar 23'ünde, 4 olanlar 24'ünde, 2 olanlar 25'inde ve nihayet 0 olanlar ise her ayın 26'sında maaş ödemelerini alırlar.
İlgili 42 soru bulundu
Emeklilik için gerekli olan prim gün sayısı, sigortalılık süresi şartı ve yaş şartını tamamladıktan sonra emeklilik dilekçesi verilmesi gerekiyor. Dilekçe verildikten sonra SGK tarafından dosya inceleniyor ve gerekli şartlar sağlanıyorsa aylık bağlanıyor.
Tahsis talep ne kadar sürer? Tahsis talebine istinaden emekli maaşının bağlanma süresi bağlı olunan emeklilik servisi iş yoğunluğuna göre değişir. Genel olarak ortalama 1,5-2 ay içerisinde aylık bağlama işlemleri tamamlanır.
Sosyal Güvenlik Kurumu'na şahsen gidilerek başvuru detayları öğrenilebileceği gibi SGK'nın sitesi üzerinden de başvuru sonucu takip edilebilir. SGK'nın internet sitesi üzerinden yapılan sorgulamalar için öncelikle T.C. kimlik numarası girilir, ardından “sorgula” butonuna basılarak sorgulama gerçekleştirilir.
Gelen evrakın "beklemede" olması, ilgili kurumun evrakı inceleme, değerlendirme ve gerektiğinde ek belge talep etme amacıyla bir süre beklemeye aldığını ifade eder.
E-Devlet sistemi üzerinde "EYT Gelen Evrak Beklemede" durumu, bir işlem veya başvurunuzun henüz tamamlanmadığını ve belirli bir evrağı veya onayı beklediğini gösterir. EYT genellikle "Emeklilikte Yaşa Takılanlar" ile ilgili olabilir fakat sistem üzerinde bu durum farklı işlemler için de görülebilir.
Öncelikle e-Devlet portalına giriş yapılıyor. Arama motoruna "Ne kadar emekli maaşı alırım" yazılıyor. İlk seçenekte çıkan "4A emekli aylık bilgisi hesaplama"ya tıklanıyor. Gelen ekranlarda istenen bilgiler girildikten sonra alınacak tahmini emekli maaşı ve diğer bilgiler görülebiliyor.
Emeklilik için tahsis no verilme zamanı gerekli prim gün sayısı, sigorta süresi ve yaş şartlarını yerine getirirseniz, emeklilik başvurusu sonrası emeklilik dönemi başına denk gelir. Bağkurluların bağkur numarası ve emeklilik sandığının sicil numarası olduğu için bu kişilere ayrı bir emeklilik tahsis numarası verilmez.
Ancak sonuçların ilk başvurusunun yapılmasının ardından 1 hafta-15 gün içinde açıklanması bekleniyor. Ayrıca emekliliğe hak kazananlar ilk maaşlarını başvuru dilekçesi verilip süreç sona erdikten sonraki ay başından itibaren alabilecekler.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU ÜZERİNDEN ARAMA
Öncelikle https://uyg.sgk.gov.tr/EvrakArama/ adresine tıklayın ve “SGK Evrak Kaydı ve Takibi” başlığı altında başvuru dosyanızın ne durumda olduğunu öğrenebilirsiniz. Bu sorgulama için gerekli bilgiler TC kimlik numaranız ve kayıt yılı bilginizdir.
Örneğin 01 Mayıs tarihi itibariyle maaşınız bağlandıysa ve siz emekli maaşınızı 20 Mayıs tarihinde alacaksanız bu durumda 20 Mayıs'ta net maaş ve buna ilave olarak da 20 günlük ilave ödeme yapılmaktadır. Ödenen bu tutar birikmiş ödeme tutarı olarak tanımlanmaktadır.
GELEN EVRAK BEKLEMEDE: SGK ile ilgili bir işlem yapmak için evrak teslim edildiğinde evrakın henüz işleme alınmadığını ve beklemede olduğunu ifade eder. Bu durumda, evrakın işleme alınması için bir süre daha beklemek gerekebilir.
E-devlet üzerinden "EYT evrak beklemede, dosya kaldırıldı" yazısıyla karşılaşanların Alo 170 üzerinden durumunu sorgulaması, eksiklerini gidermesi gerekiyor. EYT'den yararlanmak için internetten, posta yoluyla hem de doğrudan SGK merkezlerine olmak üzere aynı anda üç yoldan başvuru yapanlar da bulunuyor.
Tahsis talep formu sigortalı bir bireyin vefat ettikten sonra 18 yaşından büyük hak sahiplerinin maaş, cenaze ve evlenme yardımı alma talepleri yapmak için teslim etmeleri gereken bir formdur.
EYT'de SMS bilgilendirmesi
Emeklilik başvurusu sırasında cep telefonu numarasını dilekçeye kaydedenlerin, emekli aylığının bağlanıp bağlanmadığı konusunda SMS ile bilgilendirecekleri öğrenildi. Ayrıca vatandaşlarımız e-Devlet üzerinden emeklilik sorgulama bağlantısından maaşlarının bağlanıp bağlanmadığını öğrenebilir.
"SGK gelen evrak dosyasına kaldırılmış" ifadesi, SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) ile olan yazışmalarında bir evrakın işleme alınmadan önce SGK gelen evrak dosyasına konulduğunu veya SGK tarafından işleme alınmadan önce bu dosyadan çıkarıldığını ifade eder.
Evrak kayıt işlemlerini yaptırdıktan sonra Emeklilik Talep Formu Beyannamesi bir üst yazı ile Personel Dairesi Başkanlığına gönderilir. Personel Dairesi Başkanlığınca emeklilik onayı alınarak Müdürlüğümüze iade edilir.
Sonuçların 2 hafta içerisinde açıklanması bekleniyor. Yani ilk başvuruda bulunan EYT'lilerin başvuru sonuçlarının önümüzdeki 10 gün içinde sonuçlanması bekleniyor.
SGK ile olan yazışmalarında bir evrakın işleme alınmadan önce SGK gelen evrak dosyasına konulduğunu veya SGK tarafından işleme alınmadan önce bu dosyadan çıkarıldığını ifade eder.
Sgk dys giden evrak kayıtlı ne demek ? Evrağınızın dys e-devlet sisteminde kaydedilerek ilgili servise ve ya memura havale edildiği anlamına gelir. Dys takip sisteminde giden evrak kayıtlı olarak yazıyorsa henüz talebiniz ile ilgili işlem sonuçlanmamış olarak kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri