Hangi konunun çalışılacağı tamamen araştırmacının bilimsel ilgi ve merakına bağlıdır. Araştırma konusu, araştırmacının kişisel deneyimlerinden, daha önce başka araştırmacılar tarafından yapılmış çalışmalardan, kitle iletişim araçlarından, teorilerden, inançlardan ve değerlerden etkilenilerek seçilebilir.
Araştırma problem çözmeyi amaçlar Problemlere güvenilir çözümler bulmalıdır Gözlenebilir, ölçülebilir verilere dayalı olmalıdır Yapılan gözlem ve tanımlar doğru olmalıdır Yapılan araştırmada kişisel yanlılık yok edilmelidir. Araştırmalar kayıt altına alınmalıdır.
Araştırmacının konuyu benimsemiş olması ve ilgi duyduğu konu üzerinde çalışması da çok önemlidir. Konu başlığının çok uzun olmaması, kısa, net, anlaşılır ve araştırmanın amacını ve içeriğini az çok yansıtıcı nitelikte olmalıdır. Konu bilimsel yöntem kullanmaya olanak vermelidir.
İlgili 35 soru bulundu
Bir araştırmanın ilk aşaması konu seçmektir. Bilhassa genç araştırıcıların zorlandığı bir iş araştırma konusunun belirlenmesidir. Araştırılacak konu, elbette belirli bir alanda olur. Araştırıcı hangi konuyu araştıracağını, araştıracağı konunun nesini araştıracağını baştan iyi belirlemek durumundadır.
Konu yeni ve özgün olmalıdır. Konu anlamlı ve uygulanabilir olmalıdır. Konu bir amaç ve hipotez içermelidir. Konu araştırmacı ve diğer kişiler için ilgi çekici olmalıdır.
Araştırma soruları, mevcut alanda iyi bir şekilde kapsanacak kadar spesifik olmalıdır. Araştırma sorunuz karmaşık mı? Araştırma soruları basit bir “evet” veya “hayır” ile veya kolayca bulunabilen gerçeklerle cevaplanmamalıdır. Bunun yerine, yazar adına hem araştırma hem de analiz gerektirmelidirler.
Bu özellikler; amaca yönelik olma, titiz ve sistematik bir çalış- ma olma, test edilebilir olma, tekrarlanabilir olma, doğru ve güvenilir olma, objektif olma, genellenebilir olma, belirlenen problemi açıklamada ve bu problemin çözümün- de basitlik anlamına gelen cimrilik ilkesini benimseme olarak sıralanabilir.
Araştırmanın özelliğine göre veri toplama araçları kullanılır. Nicel bir araştırmanın başlıca veri toplama araçları; anket, deney, kaynak incelemesi, görüşme ve gözlemdir. Bu metodlardan birkaçı kullanılarak veriler toplanabilir.
Herkesin bilemeyeceği kısaltmalar, kimyasal/matematiksel formüller, patent isimleri, jargon kelimeler, olağandışı ve eski terimler içermemelidir. Kısa ve çok genel ifadeler içeren başlıklar seçilmemelidir. İmla hatası, devrikler ifadeler içermemelidir. Genelde en fazla 15 kelimeyi geçmemelidir.
Genellikle bilimsel araştırmalarda çözüm aranan problem, Araştırmanın Amacı olarak ifade edilir. Araştırmanın konusu neyin araştırıldığını ifade ederken, araştırmanın amacı da niçin araştırıldığını kesinlikle ortaya koymalıdır.
Araştırmanın özellikleri nelerdir? İyi araştırma, doğru verileri yakalamak için sistematik bir yaklaşım izler. Araştırmacılar, gözlemler yaparken veya sonuçlar çıkarırken etik ve davranış kuralları uygulamalıdır. Analiz, mantıksal akıl yürütmeye dayanır ve hem endüktif hem de tümdengelim yöntemlerini içerir.
Araştırmacılar üç temel araştırma yöntemi türü kullanır: nitel (kalitatif), nicel (kantitatif, sayısal) ve karma yöntemler. Bu geniş kategoriler içinde daha spesifik yöntemler, vaka çalışmaları, kendi kendine raporlama ve anketler gibi bir dizi seçeneği içerir.
1- Problemin / Konunun saptanması: Her bilimsel araştırma, mevcut bir problemin tanımlanması ya da bilim bir konunun belirlenmesi ile başlar. Ya güncel bir soruna çözüm getirmek ya da belli bir konu hakkında sonuca ulaşmak için yapılır. Kesin bir sonuca ulaşmak için sistemli ve sıralı bir şekilde ilerlenir.
Bir araştırma modeli, araştırma verilerinin toplanması, analizi ve yorumlanması için kullanılacak olan araçları, teknikleri ve prosedürleri belirler.
Araştırma sorusu, iki veya daha fazla değişken arasındaki ilişkiyi ortaya çıkartır ama bu ilişkiyi bir soru olarak ifade eder; hipotez ise iki veya daha fazla değişken arasındaki ilişkiyi beyan eden bildirim cümlesi şeklinde bir ifadedir. (Kerlinger, 1979; Krathwohl, 1988).
Araştırma soruları, odaklanması gereken konuyu belirlemeye yardımcı olur ve araştırmanın genel hedeflerini belirler. Bu sorular, araştırma alanı, sorun ve üstlenilen metodolojiye göre belirlenir. Soruların şekli genellikle anket ve anketlerin çeşitli türleri gibi veri toplama yöntemlerine dayanır.
Tüm bilimsel araştırmalar yeni bilgiye ulaşmak üzere bir araştırma sorusu sorulmasıyla ve bu soruyu yanıtlamaya yönelik bir varsayım (hipotez) kurulmasıyla başlar. Varsayım açık, özgül ve doğrudan soruya yönelik olmalıdır. Varsayımın sınanabilir ve sağlam olması araştırmanın temelini oluşturur.
Araştırma teknikleri, gözlem yapma, veri kaydetme, veri işleme teknikleri ve benzeri araştırma işlemlerini yaparken kullandığımız davranış ve araçları ifade eder. Araştırma yöntemleri, araştırma tekniğinin seçiminde ve oluşturulmasında kullanılan davranış ve araçları ifade eder.
Bilimsel araştırma yöntemi ise sorunu belirleme,gözlem,hipotez kurma,hipotezi test etme,teoriye ve genel kanunlara ulaşma gibi çeşitli aşamalardan oluşmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri