Hususi(Yeşil) Pasaport, Bunlardan emeklilik veya çekilme sebepleri ile vazifelerinden ayrılmış olanlara da bu nevi pasaport verilir. Büyükşehir Belediye Başkanları ile İl ve İlçe Belediye Başkanlarına, görevleri süresince Hususi Damgalı Yeşil Pasaport verilir.
Hususi pasaport, sadece devlet kuruluşunda memur statüsüne sahip ve Emekli Sandığına kayıtlı kişilere verilmektedir.
Hususi(Yeşil) Pasaport, Müracat Bilgileri:
Emekliler pasaport şubesinden alacaklar. İlk defa pasaport alacak,Emekliler,emekli oldukları kurumdan emekli olduğu tarihteki kadrosunu gösterir yazı, Elinde pasaport olan ve meslek kısmında EMEKLİ yazıyor ise, Emekli tanıtma karnesinin aslı ve fotokopisi.
– Kadro derecesi 1.,2. veya 3. derece iken emekliğe ayrılan veya görevden çekilen memur ve diğer kamu çalışanlarına, Yukarıda bahsi geçenler emekli olduktan sonra da yeşil pasaport ayrıcalıklarını korurlar. Aynı şekilde görevlerinden kurum tarafından çekirlerse de yeşil pasaport haklarını korurlar.
Yeşil (Hususi) Pasaport
Yeşil pasaporta sahip olan vatandaşlar emekli olduklarında da bu pasaportu koruyabilirler. Yeşil pasaport sahipleri, bordo pasaport sahiplerinin girdiği bütün ülkelerin yanı sıra bordo pasaportun giriş yapamadığı 67 ülkeye de vizesiz giriş yapabilirler.
İlgili 22 soru bulundu
İl Nüfus Müdürlüğünden Randevu Alın
Yeşil pasaport başvurusu sadece İl Nüfus Müdürlüğü'nden yapılabilmekte ama herhangi bir şehirde başvurabilirsiniz.
Pasaport türleri içinde en avantajlı olanı siyah pasaport olarak da bilinen diplomatik pasaporttur. Dışişleri Bakanlığınca sadece üst düzey devlet yetkililerine ve diplomatlara verilen diplomatik pasaport, birçok ülkeye vizesiz giriş sağlar.
mümkün bulunmamaktadır. Bilgi edinilmesini rica ederim.
Emekli olduktan sonra kadro derecelerinin değişmesinin YEŞİL PASAPORT almaya imkan tanımadığını, değerlendirmekteyiz. Bu durumda, sizin emekli olduktan sonra görev yaptığınız unvanın kadro derecesinin değişmesinin size yeşil pasaport alma hakkını vermeyeceğini değerlendirmekteyiz.
Kamuda çalışan veya kamudan emekli olanların alabileceği yeşil pasaport sayesinde dünyanın her kıtasında yüzlerce ülkeye vizesiz olarak seyahat edebilirler. Yeşil pasaport sahiplerinin çocukları da 25 yaşına kadar öğrencilikleri devam ettiği sürece yeşil pasaport kullanma hakkında sahiptir.
Devlet memurları değil, emeklilik bakımından Emekli Sandığına tabi olan veya yeni sistemde 5510 sayılı Kanunun 4/c maddesi kapsamında bulunan örneğin KİT'lerde 399 sayılı KHK'ye tabi olarak çalışan sözleşmeli personel emekli keseneklerine esas alınan derecelerine göre yeşil pasaport alabilecektir.
Yeşil pasaport, yalnızca devlet memuru olarak çalışan kişilere ve Emekli Sandığı ile bağlantılı çalışan kişilere verilir.
Yeşil pasaport yenileme işlemi normal başvuru işlemi gibi İL NÜFUS MÜDÜRLÜĞÜNDE yapılmaktadır. Herhangi bir il nüfus müdürlüğüne başvurarak yapabilirsiniz. İkamet adresiniz, çalıştığınız yerin bir önemi yoktur. Yeşil pasaport alma hakkı olmayanların önceden yeşil pasaport almışlarsa yenileme işlemi yapılmaz.
Birçok polis memuru maaş/emekli derecesine göre pasaport almaya hak kazanacağını düşüyor. Bu aslında yanlış bir düşünce/bilgi olduğunu belirtelim. Öncelikle kadro derecesi 3 olan bir polis memuru -meslekte çalıştığı süreye bakılmaksızın- otomatik olarak yeşil pasaport almaya hak kazanır.
Yukarıda da belirtildiği üzere son olarak Zabıt Katipleri ile İnfaz ve Koruma Memurlarına 3. dereceli kadrolara kadar yükselme imkanı getirildiği için bu unvanlardaki memurlar da yeşil pasaport alabilecekleridir.
8. Bir Kişi En Fazla Kaç Pasaport Alabilir? Bir kişi en fazla iki geçerli pasaport alabilmektedir.
Yurt dışına seyahat etmek isteyenlerin başvurabileceği çeşitli pasaport türleri vardır: Umuma mahsus pasaport (bordo), hususi pasaport (yeşil), diplomatik pasaport (siyah) ve hizmet pasaportu (gri). Şartları yerine getiren her Türk vatandaşı umuma mahsus pasaport, yani bordo pasaport başvuru yapabilir.
Öğrenci pasaportu; 25 yaş altında olan ve öğrenimine devam eden kişilerin harç ödemeden alabileceği bordo pasaport türüdür. Klasik bordo pasaporttan tek farkı da harç ödenmemesidir. Öğrenci Pasaportu (Harçsız Bordo Pasaport) Kimlere Verilir? 25 yaşından küçük olan öğrenciler, pasaport harcından muaf tutulurlar.
18 yaş altı öğrencilere en fazla 5 yıl süreyle öğrenci pasaportu verilmektedir. E-devlet ya da okuldan alınan öğrenci belgesi eşliğinde her iki ebeveyniyle birlikte nüfus müdürlüklerine başvuru yaptıklarında harçsız öğrenci pasaportu çıkarabilirler.
10 yıllık pasaport fiyatı 2023 yılında toplam 5444,75 TL'dir. 10 yıllık pasaport harç ücreti 4943,50 TL, defter bedeli ise 501 TL'dir.
Türk pasaportu böylece en güçlü pasaportlar sıralamasında 51'inci sırada yer aldı.
Tüm pasaport türleri arasında en ayrıcalıklı pasaport çeşidi olan ve siyah pasaport olarak da adlandırılan diplomatik pasaport, diğer türlere kıyasla daha az sayıda insana verilir.. Diplomatik pasaport, diğer pasaport çeşitlerinden farklı olarak Dışişleri Bakanlığı Pasaport Bölümü tarafından oluşturulur.
Bordo pasaport, yurt dışına çıkmak isteyen Türk vatandaşlarına verilir. Pasaport talep eden her kişi için yaş farkı gözetilmeksizin ayrı pasaport defteri düzenlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri