Emeklilik işlemleri emekli olduğu tarih itibariyle en geç 1 ay içinde Emekli Sandığı tarafından sonuçlandırılmaktadır(maaş bağlanmaktadır).
SGK'nın verilerine göre 2022'de ortalama emekli aylığı bağlama süresi, SSK'dan emekli olanlar için 12,01 gün, Bağ-Kur'lular için 9,24 ve Emekli Sandığı'ndan emekli olanlar için ise 9,57 gündü.
Bunlardan biri Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) kendi sitesi. Diğeri de emeklilik ile ilgili birçok işlemi halledebileceğiniz e-Devlet Kapısı'dır. Öncelikle bu adrese tıklayın ve “SGK Evrak Kaydı ve Takibi” başlığı altında başvuru dosyanızın ne durumda olduğunu öğrenebilirsiniz.
Sosyal Güvenlik Kurumu, normalde emeklilik başvurularını iki hafta içinde sonuçlandırıyor. Örneğin, 2021 yılında ortalama aylık bağlama süresi SSK'da 15.35 gün, BAĞ-KUR'da 13.56 gün, Emekli Sandığı'nda 11.53 gün olarak gerçekleşti.
EYT başvuru sonuçları e-Devlet üzerinden öğrenilebiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) DYS Evrak Takip sayfasından yılı seçip SGK'ya giden belgelerinizi kontrol edebilirsiniz.
İlgili 32 soru bulundu
SGK'ya iletilen evrakların beklemeye alındığı süreç sonrasında, sonuçlanma süresi değişebilir. Genellikle basit ve standart evraklar birkaç hafta içinde sonuçlanabilirken, daha karmaşık veya özgün evraklar daha uzun bir süre gerektirebilir.
Ancak sonuçların ilk başvurusunun yapılmasının ardından 1 hafta-15 gün içinde açıklanması bekleniyor. Ayrıca emekliliğe hak kazananlar ilk maaşlarını başvuru dilekçesi verilip süreç sona erdikten sonraki ay başından itibaren alabilecekler.
Bu süreç 1,5 – 2 ay sürer.
Emeklilere, emeklilik dilekçesi verdikleri tarihi takip eden ilk ayın başında emeklilik maaşı bağlanır. Örneğin, emekli sandığına dahil olacak bir kişi, emeklilik talebini 18 Haziran 2022 tarihinde iletmiş ise emeklilik maaşı 1 Temmuz 2022 tarihinden itibaren bağlanır.
Yönetmeliğe göre, “emekli aylığının 90 gün içinde ödenememesi durumunda SGK tarafından aylık bağlamaya hak kazandığı tespit edilen kişilere, yazılı talepte bulunmaları halinde ilerideki emekli aylığı alacaklarından mahsup edilmek üzere avans ödenebiliyor.”
Tüm bunlar yerine kısa yoldan sorgulama yapmak için https://www.turkiye.gov.tr/sgk-ne-zaman-emekli-olabilirim linkine tıklayarak kimlik doğrulama işlemlerini tamamladıktan sonra direkt olarak e-Devlet emeklilik sorgulama sayfasına yönlendirilirsiniz.
Emeklilik maaşı hakkında detaylı bilgiye e-devlet sistemi üzerinden ulaşılabilmektedir. E-devlet sistemi ile öğrenmek için, https://www.turkiye.gov.tr adresine giriş yapılmalıdır. Bu sisteme giriş sağlandıktan sonra arama motorunda size nasıl yardımcı olabilirim bölümüne Emekli Aylık Bilgisi yazarak sorgulatın.
Emekliliğe hak kazanan vatandaşlar, emeklilik ile ilgi tüm işlemlerini tamamladıktan sonra emekli maaşlarının bağlanıp bağlanmadığını merak ediyor. Emekli maaşı bilgisi, SGK'dan gelecek yazıyı beklemeden de e-Devlet sistemi üzerinden öğrenilebilir.
E-Devlet üzerinden ilk aylığın bağlanıp bağlanmadığı kontrol edilebiliyor. EYT'liler E-Devlet'e giriş yaparak arama çubuğuna DYS (Doküman Yönetim Sistemi) yazarak SGK'daki başvurusunun durumunu takip edebilir. Maaş bağlandı ibaresini görenler bankaya başvuru yapabilir.
Tahsis numarası son rakamı 3, 1 olanlar ayın 26'sınde, Tahsis numarası son rakamı 8, 6 ve 4 olanlar ayın 27'sinde, Tahsis numarası son rakamı 2 ve 0 olanlar her ayın 28'inde emekli maaşlarını alırlar.
Güncelleme katsayısının (2022 yılı tüketici enflasyonu ve büyüme oranının), 2022 yılında emekli aylıklarına yapılan zam oranından büyük olması halinde 2023 Ocak ayında, küçük olması halinde ise 2022 Aralık ayı sonuna kadar emeklilik başvurusunda bulunmak avantaj sağlayabiliyor.
Bu kanundan yararlanırlar. Emekli olmak için başvuruda bulunanların ilk maaşı, başvurdukları ayın bitiminden sonra gelen ilk ayın başında ya da son haftasından itibaren yatırılır. Yatırılacağı tarih bağlı bulunan kurumun ödeme kriterlerine göre değişiklik gösterebilir.
EMEKLİ İKRAMİYESİNİ KİM ÖDER ? Emekli ikramiyesi, emekliye ayrılan kamu görevlilerine SGK tarafından ödenir. SGK daha sonra ödenen miktarı emeklinin çalıştığı kurumdan tahsil eder. İşçilerde ise, işçi SGK'dan emekli olduğunda ise işçiye kıdem tazminatını işvereni tarafından ödenir.
Bulunan Banka Sorgulama” isimli e-Devlet Kapısı hizmetiyle kolayca öğrenebilirsiniz. e-Devlet Kapısı Hizmetleri için www.turkiye.gov.tr adresine girdikten sonra sitedeki arama çubuğuna “Mevduat/Katılım Fonu Hesabı Bulunan Banka Sorgulama” yazarak bu hizmete ulaşabilirsiniz.
Askerliği sigortalı çalışmaya başlamadan önce yaptıysanız 18 günlük borçlanma ile sigorta başlangıcınızı öne çekersiniz ve 25 Temmuz'dan itibaren emeklilik dilekçesi verebilirsiniz.
Sonuç olarak, emekli olduktan sonra SGDP ödeyerek çalışmaya devam etmeniz emekli aylığınızı artırmaz veya düşürmez. Buna karşılık iş kazasına karşı koruma ve kıdem tazminatı hakkı sağlar.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU ÜZERİNDEN ARAMA
Öncelikle https://uyg.sgk.gov.tr/EvrakArama/ adresine tıklayın ve “SGK Evrak Kaydı ve Takibi” başlığı altında başvuru dosyanızın ne durumda olduğunu öğrenebilirsiniz. Bu sorgulama için gerekli bilgiler TC kimlik numaranız ve kayıt yılı bilginizdir.
Başvuru işlemleri devam ederken EYT başvuru sonuçları, Doküman Yönetim Sistemi (DYS) aracılığıyla yakından takip edilebiliyor. E-Devlet üzerinden erişimde yer alan DYS sonuçları ekranı, kullanıcı girişi ile takip ediliyor. Sorgulama ekranı üzerinden evrak yılı seçilerek EYT dosyasının durumu gözden geçirilebilecek.
Düzenlemenin önümüzdeki hafta içinde yasalaşması bekleniyor. En düşük SSK, Bağ-kur emekli maaşı Ocak 2023 3500 TL'den 5500 TL'ye ardından ara zam ile birlikte 7500 TL'ye yükseltildi. En düşük memur emeklisi maaşı da yüzde 25'lik Temmuz zammı ile birlikte 9.876 TL'ye yükseldi.
GELEN EVRAK BEKLEMEDE: SGK ile ilgili bir işlem yapmak için evrak teslim edildiğinde evrakın henüz işleme alınmadığını ve beklemede olduğunu ifade eder. Bu durumda, evrakın işleme alınması için bir süre daha beklemek gerekebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri