Endülüs Emevîleri, Abbasilerin, Emevî hanedanına son vermesi ile 10. Emevi halifesi Hişam bin Abdülmelik'in torunu ve Muaviye bin Hişâm'in oğlu Abdurrahman, İspanya'ya giderek burada 756 yılında Endülüs Emevî Devleti'ni kurdu. Abdurrahman, Abbâsîler ile mücadele etti, Franklara karşı başarılar kazandı.
Endülüs Emevi Devleti, 756 senesinde günümüz İspanya sınırlarında kurulmuştur. Endülüs Emevi Devleti Müslüman bir devlettir.
Devletin Emeviler adını alması ise kurucusu Muaviye'nin Ümeyoğulları ailesine mensup olması sebebiyledir. Böylece Muaviye b. Ebi Süfyan'l~ birlikte İslam toplumunda devlet yönetimi bir hanedanı'n ya da bir ailenin eline geçmiş oluyordu.
Emevî Devleti'nin yıkılışında Ebu Müslim Horasani de önemli bir rol oynadı. Sonunda 750'de Abbasilerin önderi Ebu'l-Abbas Seffah, Emevî egemenliğine son verdi ve Emevî hanedanının yakalayabildiği bütün üyelerini öldürttü.
Emevî ismi Dört Halife döneminden (632-661) sonra İslam Devleti'ne egemen olan Emevî Hanedanı'nın kurucusu Muaviye'nin büyük-büyük-babası Ümeyye bin Abdişems'ten ve Mekkeli Kureyş kabilesine bağlı Ümeyye ailesinden gelmektedir.
İlgili 45 soru bulundu
Hilafet unvanını alan ilk hanedan olan Emevi Hanedanı (661-750), 661'de Raşidin Halifeliği altında Suriye valisi vazifesindeki Muaviye (602-680) tarafından tesis edildi.
Emevîler olarak şöhret kazanan Benî Ümeyye Hilafeti, Hulefâ-yi Râşidîn döneminden sonra 661 yılında Suriye'nin merkezi Dımaşk'ta kuruldu. Adını kurucusu Muâviye b. Ebû Süfyân'ın mensup olduğu Benî Ümeyye'den aldı.
Üçüncü Emevî halifesi Muâviye b. Yezîd'in, çok kısa bir süre sonra yerine kim- seyi tayin etmeden halifelikten ayrılması ve ardından gelen ani vefatı, Emevî devle- tinde yaklaşık yedi buçuk ay süren ciddi bir siyasî krize neden olmuştur. Bu kriz dönemi, Mervân b. Hakem'in halife seçilmesiyle sona ermiştir.
Nasr tarafından kurulan ve başkenti Gırnata olan Endülüs'ün son hane- danlığıdır. Muhammed b. Yûsuf Muvahhidler'in yıkılmasından sonra Gırnata ve etrafın- daki bölgelerde hâkimiyet kurmuş, etrafı Hıristiyan krallıklarla çevrili olduğu halde yaklaşık 250 yıl süren bir devletin temellerini atmıştır. Muhammed b.
Batıda Kuzey Afrika ve Endülüs, kuzeyde Bizans, doğuda ise Mâverâünnehir ve Hint toprakları fetihlerin yoğun olduğu yerlerdi. Emeviler 90 yıl gibi bir devlet için kısa denilebilecek bir sürede varlıklarını sürdürebilmişlerdir.
İslâm hâkimiyetindeki İspanya. Hz. Peygamber'in amcası Abbas'ın soyundan gelen ve 750-1258 yılları arasında hüküm süren hânedan.
Hz. Osman döneminde Şam valisi olan Muaviye tarafından kurulan Emeviler Devleti'nin başkenti neresidir sorusunun cevabı da Şam'dır.
Hüseyin'in şehit edilmesi, Medine'nin işgal edilmesi, Kâbe kuşatmaları gibi Müslümanların maşeri vicdanında derin yaralar açan ve ayrılıklara sebep olan olaylar toplumla devletin arasının kapanmayacak şekilde açılmasına sebep olmuş ve fikrî ihtilaflara zemin teşkil etmiştir.
Emevîlerin mezhebi tek bir hükümdarın mezhebiyle çelişir o da Ömer b. Abdülaziz'dir. Onun mezhebi Raşid halifelerin yoludur. Yani halife aynı zamanda dinin de imamıdır.
Türkler ile Araplar arasında en şiddetli mücadeleler ve savaşlar Emeviler döneminde yaşandı. Bu dönemde Orta Asya'da Göktürk egemenliği hüküm sürmekteydi. Emevilerin Horasan valisi Ubeydullah bin Ziyad, 674 yılında ilk kez Ceyhun nehrini geçerek Maveraünnehir'in önemli Türk şehirlerinden Buhara'yı kuşattı.
Emevi namazı diye bir şey yoktur. Namaz Kur'ân ile sabittir.
Endülüs Özerk Bölgesi ya da Endülüs (İspanyolca: Andalucía), İspanya'nın güneyinde özerk bölge. Nüfus bakımından İspanya'nın en büyük bölgesidir. Başkenti Sevilla şehridir. Bölgenin dili İspanyolca'nın Endülüs lehçesidir.
Endülüs Emevîleri, Abbasilerin, Emevî hanedanına son vermesi ile 10. Emevi halifesi Hişam bin Abdülmelik'in torunu ve Muaviye bin Hişâm'in oğlu Abdurrahman, İspanya'ya giderek burada 756 yılında Endülüs Emevî Devleti'ni kurdu.
Abbasilerin, Emevî hanedanına son vermesiyle Emevî sülalesinden gelen Hîşam'ın torunu 1.Abdurrahman; İspanya'ya giderek burada 756 yılında Endülüs Emevî Devleti'ni kurdu. Zamanla İber yarımadasında ise tam bir İslam egemenliği kuruldu.
Emevilerle birlikte halifelik babadan oğula geçen saltanat sistemine dönüştü. Emeviler'den sonra halifelik Abbasiler'e geçti. 1258'de Bağdat'ın işgalinden sonra Abbasi halifeliği sembolik bir makama dönüştü.
Emeviler dönemindeki gelişmeler arasında İslam mimarisinin gelişmesi, en ünlü eserler arasında Elhamra sarayı, Kubbet sahra, Ukba camisinin yer alması, 740 yılından sonra ağır vergilere karşılık halkın isyan çıkarması ve Şiiler Hariciler arasındaki çatışmaların büyümesi yer almaktadır.
Öz. Hulefâ-yi Râşidîn döneminden sonra (632-661) Suriye'nin merkezi Dımaşk'ta kurulan İslâm tarihinin bu ilk hanedan-devleti, adını kurucusu Müaviye b. Ebü Süfyân'ın mensup olduğu Benî Ümeyye (Ümeyye oğulları, Emeviler) kabilesinden almıştır.
Emevîler zamânında üç büyük İstanbul kuşatması müşâhede ediyoruz. Bunlardan ilki 669, ikincisi 674-680 ve üçüncüsü ise 716-717 yıllarında gerçekleşmiştir.
22 Emevî Devleti'nin başına 14 halife geçmiş ve bunların tamamı Emevî hanedanına mensupturlar. Emevî halifelerini şu şekilde sıralayabiliriz: 1-Muaviye b. Ebî Süfyân (41–60/661–680), Yezid b. Muaviye (60–64/680–684), Muaviye b.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri