Emevîlerin mezhebi tek bir hükümdarın mezhebiyle çelişir o da Ömer b. Abdülaziz'dir. Onun mezhebi Raşid halifelerin yoludur. Yani halife aynı zamanda dinin de imamıdır.
Emevîler (Arapça: الأمويون, romanize: El-Umeviyyûn) ya da Emevîler Hilâfeti (Arapça: الخلافة الأموية, romanize: El-Hilâfetü'l-Umeviyye), Dört Halife Dönemi'nden (632-661) sonra kurulan Müslüman Arap devleti.
Emevî ismi Dört Halife döneminden (632-661) sonra İslam Devleti'ne egemen olan Emevî Hanedanı'nın kurucusu Muaviye'nin büyük-büyük-babası Ümeyye bin Abdişems'ten ve Mekkeli Kureyş kabilesine bağlı Ümeyye ailesinden gelmektedir.
Emevi namazı diye bir şey yoktur. Namaz Kur'ân ile sabittir.
Emevi döneminde görev alanların en belirgin ve bilindik özelliği Arap milliyetçiliği yapmalarıdır. Bu yüzden sadece Arap Müslümanlarına değer vermişlerdir. Arap olmayan Müslümanlar ise köle olarak kabul edilmiştir.
İlgili 18 soru bulundu
Hz. Peygamber'in amcası Abbas'ın soyundan gelen ve 750-1258 yılları arasında hüküm süren hânedan.
Emevi Devleti; İslam tarihinde Dört Halife Dönemi'nden sonra kurulmuş olan bir Arap İslam devletidir. 661 yılında Hz.
Emevî devleti hicri 41 yılında, daha çok kabile ve ırk asabiyeti üzerine kurulan siyasî bir oluşumdur. Dönemin şartları Emevîler lehine tezahür ettiğinden, kısa bir sürede inanılması güç bir fetih süreci yaşanmıştır.
Emevi Devleti'nin 2 farklı başkenti olmuştur. İlk başkent "Şam"dır. Şam, 661 ile 744 yılları arasında Emevi Devleti'ne başkentlik yapmıştır. Emevi'den sonra ikinci başkent "Harran"dır.
Mevâlî adı, İlk halifeler döneminde (632-661) Arap olmayan Müslümanların siyasi ve sosyal anlamda Kureyşliler'in hakimiyetindeki köleleri simgelemiştir. Mevâlî anlayışı Şiiliğin ilk yıllarındaki ayaklanmalarda etkili olmuştur. Emeviler döneminde ise etkileri artmıştır ve kapsamı genişlemiştir.
Emeviler Dönemi
Emevilerin 661 yılında halifeliği ele geçirmelerinden sonra Arapların Türk ülkelerine doğru ilerleyişleri devam etti. Türkler ile Araplar arasında en şiddetli mücadeleler ve savaşlar Emeviler döneminde yaşandı. Bu dönemde Orta Asya'da Göktürk egemenliği hüküm sürmekteydi.
Bu dönemde artan fetihler ve yeni unsurların Müslüman topluma girmesi sonucu Araplar nüfus olarak da azalmaya başladı. Bu durumda yönetici elit tedbir olarak mevâlî adını verdikleri Arap olmayan ama Müslüman olan insanları kontrol altında tutmaya başladı.
Endülüs Emevîleri, Abbasilerin, Emevî hanedanına son vermesi ile 10. Emevi halifesi Hişam bin Abdülmelik'in torunu ve Muaviye bin Hişâm'in oğlu Abdurrahman, İspanya'ya giderek burada 756 yılında Endülüs Emevî Devleti'ni kurdu. Abdurrahman, Abbâsîler ile mücadele etti, Franklara karşı başarılar kazandı.
Devlet, Hz. Ömer Dönemi'nde Şam vilayetinde valilik yapmış olan Muaviye Ebî Süfyan tarafından 661 yılında kurulmuştur. Devlet, Abdülmelik ve oğlu Velid gibi başarılı halifeler yetiştirmiş İslam İmparatorluğunu kuran ilk Arap hanedanlığı olarak kabul edilmektedir.
Nasr tarafından kurulan ve başkenti Gırnata olan Endülüs'ün son hane- danlığıdır. Muhammed b. Yûsuf Muvahhidler'in yıkılmasından sonra Gırnata ve etrafın- daki bölgelerde hâkimiyet kurmuş, etrafı Hıristiyan krallıklarla çevrili olduğu halde yaklaşık 250 yıl süren bir devletin temellerini atmıştır. Muhammed b.
Emevîler olarak şöhret kazanan Benî Ümeyye Hilafeti, Hulefâ-yi Râşidîn döneminden sonra 661 yılında Suriye'nin merkezi Dımaşk'ta kuruldu. Adını kurucusu Muâviye b. Ebû Süfyân'ın mensup olduğu Benî Ümeyye'den aldı.
Hüseyin'in şehit edilmesi, Medine'nin işgal edilmesi, Kâbe kuşatmaları gibi Müslümanların maşeri vicdanında derin yaralar açan ve ayrılıklara sebep olan olaylar toplumla devletin arasının kapanmayacak şekilde açılmasına sebep olmuş ve fikrî ihtilaflara zemin teşkil etmiştir.
Emevi Devleti Arap teşkilatı yapısı ile oluşturulmuş bir devlettir. Bu devletin kurucusu, ilk halifesi ve hükümdarı Muaviye'dir. Muaviye öldükten sonra oğlu I. Yezid tahta geçmiştir.
Öz. Hulefâ-yi Râşidîn döneminden sonra (632-661) Suriye'nin merkezi Dımaşk'ta kurulan İslâm tarihinin bu ilk hanedan-devleti, adını kurucusu Müaviye b. Ebü Süfyân'ın mensup olduğu Benî Ümeyye (Ümeyye oğulları, Emeviler) kabilesinden almıştır.
Arap ırkçılığı yapıldığından Emeviler zamanında İslamiyet diğer milletler arsında (Türkler ve İranlılar) fazla yayılmamıştır.
Emevîler, devletlerini ve iktidarlarını önemli ve etkili kişilere siyasî veya maddî menfaat sağlayarak korumuşlardır. Onların dağıttıkları atâların kaynağının önem- li bir kısmını da idare ettikleri halkın alın terleri oluşturmuştur. Anahtar kelimeler: Emevîler, çıkar, dünyevîleşme, vergi, devlet hazinesi.
Emevîlerin iktidarı Muhammed'in amcası Abbas bin Abdülmuttalip'in soyundan gelen Abbâsîlerin, Emevî yönetimine karşı Abbâsî İhtilâli adı verilen ayaklanma ile 750'de halifeliği ve iktidarı ele geçirmesiyle son buldu. Bu tarihten itibaren Abbâsîler 1258'e kadar İslam dünyasının büyük bölümüne egemen oldular.
Endülüs Emevîleri Dönemi (756-1031)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri