Bir EMG tetkikinde ortalama 5-10 sinirden ölçüm yapılır. Verilen elektrik akımı zararsızdır.
EMG Sonuçları Nasıl Yorumlanır? EMG sonucunda incelenen bölgede sinir ve kas dokularının elektriksel aktivitesi, komutlara karşı yanıtları sayısal veriler üzerinden değerlendirilir. Bu değerlendirme nöroloji uzman hekimi tarafından yapılır.
EMG (elektromiyografi) ya da diğer adıyla ENMG (elektronöromiyografi); elektro (elektriksel), nöro (sinir), miyo (kas) ve grafi (yazı) terimlerinin kısa yazılışıyla ifade edilmektedir. Elektromiyografi, kasların doğal elektriksel aktivitesini ölçmek için kullanılan bir testtir.
Sinir ileti hızı tabloya girdiğiniz değerler üzerinden aşağıdaki formüle göre otomatik olarak hesaplanır: Hız = Mesafe ÷ Zaman Sinir ileti hızının birimi mm/ms veya eşdeğer olarak m/s şeklinde ifade edilir.
EMG Kesin Sonuç Verir mi? Elektromiyografi (EMG) testi, kas ve sinir hastalıklarının tanısında yararlı bir araçtır ancak bu testin sonuçları tek başına bir hastalığın teşhisi için yeterli değildir.
İlgili 35 soru bulundu
Elektronöromiyografi (ENMG) veya daha yerleşmiş adı ile Elektromiyografi (EMG), elektro (elektriksel), nöro (sinir), miyo (kas) ve grafi (yazı) sözcüklerinden oluşan bileşik bir sözcük olup sinirler ve kasların elektriksel sinyallerinin yazdırılması anlamını taşır.
İncelemenin hastada kalıcı bir etkisi bulunmamaktadır. Tetkikten 15-30 dk. sonra, EMG sonucu bir rapor halinde verilir.
Böylece sinirin sağlıklı fonksiyon yapıp yapmadığı anlaşılır. EMG tetkiki ,elektrofizyolojik inceleme konusunda eğitim almış Nöroloji uzmanı tarafından yapılır.
Tahlil sonuçlarını T.C. Kimlik numaranız ile öğrenmek için e-Devletten, e-Nabız sisteminden veya ilgili hastanelerin laboratuvar sonuçları bölümünden öğrenebilirsiniz.
İnceleme biraz rahatsızlık verebilir, iğne batma yerinde kanama, morarma olabilir. Ciddi bir yan etkisi yoktur.
Uzuvlarda yer alan kuvvet (motor) veya hissi (duysal) sinirlerin özel bölgelerde bası altında kalması veya mekanik olarak sıkışması sonucu yaşanan hasar tıpta “tuzak nöropatisi” olarak bilinin sinir sıkışmalarını ifade eder.
Sinir iletim ölçümü: Deri üzerine yerleştirilen elektrot ile elektrik akımı verilerek yapılır. Elektrik akımı verilerek sinirler uyarılır. Kol bacak veya diğer vücut kısımlarından doktor tarafından bazı sinirler seçilir. Bir EMG tetkikinde ortalama 5-10 sinirden ölçüm yapılır.
Tuzak nöropatiler, periferik sinirin anatomik seyri boyunca belli noktalarda farklı nedenlerden dolayı sıkışması sonucu ortaya çıkan, motor, duyu ve otonom defisitlerle karakterize tablodur.
EMG Testini Hangi Doktorlar İster ? EMG istemi sıklıkla fizik tedavi, nöroloji ve beyin cerrahi uzmanları tarafından yapılır. Bununla beraber diğer uzmanlarda ( Çocuk, Ortopedi , Plastik Cerrahi, Genel Cerrahi, KBB , Endokrinoloji, Romatoloji, İç Hastalıkları gibi) EMG testi isteyebilir.
Nörologlar tarafından sıklıkla başvurulan EEG ve EMG, pek çok beyin, sinir ve kas hastalığının tanısında ve takibinde kullanılan cihazlardır. EEG, beyindeki, EMG ise sinir ve kaslardaki elektriksel aktivitenin incelenmesini sağlar.
EMG incelemesi için gelen hastanın aç ya da tok olması konusunda herhangi bir hassasiyet yoktur. Düzenli olarak kullanılan ilaçlar alınabilir. Ancak hastanın hekime kullandığı ilaçlar hakkında bilgi vermesi, bazı durumlarda kullanılmaması gereken ilaçlar olması ihtimaline karşın gerekli olabilmektedir.
Sinir sıkışması tedavi edilmediğinde semptomlar kötüleyerek kalıcı hasarlara neden olabilir. Tedavi yapılmazsa görülebilecek belirtiler arasında kronik ağrı, sinir kaybı, hareket kısıtlılığı ve fonksiyon kaybı yer alır.
Sinirin sıkıştığı bölgede rahatlaması ve iyileşmesinin hızlanması için fizik tedaviden yararlanılır.
Sinir sıkışmasının meydana gelmesinde bel fıtığı, oturma şekli ve duruşta problemler, sıkıntı ve genetik etkenler gibi birden fazla sebep sıralanabilir. Bunlardan en önemlisi stres diyebiliriz. Bu yüzden sinir sıkışmasının zamanında tespit edilmesi, rahatsızlığın iyileşmesine fayda sağlar.
kullanan ve kan pıhtılaşması bozukluğu olan hastalarda EMG tetkiki uygun şartla sağlanmadan yapılamaz.Çünkü pile yakın bölgelerde yapılan EMG incelemelerde pil ayarları bozulabilir veya kan sulandırıcı ilaça bağlı iğne EMG sırasında kas içi kanamalar olabilmektedir.
EMG İNCELEMESİ KİMLERE YAPILMAZ? EMG'nin hastaya hiçbir zararı yoktur. Sadece kalp pili olan hastalarda kalpte ritim bozukluğuna (aritmi) neden olabileceği için elektrik verilerek yapılan sinir iletim incelemeleri bu hastalara yapılmaz.
Çocuklarda dahil olmak üzere her yaş grubundan hastalara uygulanabilir. Sadece bir kaç gruba risk attırmamak amaçlı uygulanmayabilmektedir. Kalp pili olan hastalarda sinir iletim incelemeleri yani elektrik verilen tetkik kısmı bazen yapılmayabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri