İlk dönemde Belçika'ya göç eden Türklerin büyük çoğunluğunu Afyonkarahisar'ın Emirdağ ilçesinden gelenler oluşturmuştur. 1970'li yıllarla birlikte Belçika'ya Turist vizesi ile gelme dönemi başlamıştır.
Emirdağlılar'ın 60 bin kişi ile en yoğun yaşadığı bölge Belçika. Burada dönercisi, bakkalı, kasabı, doktoru, öğretmeni, polisi hatta politikacısı bile Emirdağlı. Genellikle Saint-Josse ve Schaerbeek ilçelerinde yaşayan Emirdağlılar yaz aylarında memleketlerine akın ediyorlar.
Emirdağ İsminin Ortaya Çıkışı
Emirdağlılar 1071'den önce Orta Toroslarda bulunan bir dağ serisi üzerinden önce Türkistan'dan Horasan'a gelirler. Sonra bugünkü Irak Suriye taraflarına ge- lirler. Bu coğrafyada yani Musul-Kerkük'te, Halep-Şam'da oldukça fazla Türk nüfusu oluşur.
Emirdağlılar orta toroslarda bulunan bir dağ serisi üzerinden önce Türkistan'dan Horasan'a geliyorlar, sonra Horasan'dan bugünkü Irak Suriye yani Musul-Kerkük, Halep-Şam tarafına geliyorlar. Bu Anadolu'nun fethinden yani 1071'den önce.
1931 tarihinde ise kazanın adı Emirdağ olarak değiştirilmiştir. Emirdağ ve köylerine Türk hâkimiyetinden itibaren çok sayıda Yörük - Türkmen aşiretinin yerleştiği bilinmektedir.
İlgili 31 soru bulundu
Emirdağ ve Posof kökenli göçmenlerin kurmuş oldukları dernek yönetimlerinden ve toplulukların önde gelenlerinden alınan bilgilere göre Belçika genelinde yaklaşık 10 bin Posoflu yaşamaktadır. Emirdağlıların sayısı ise 100 binin üzerindedir.
Karabağ oymağı Karluk Türkleri'ne kadar dayanır.
Neresi Ziyaret Edilir: Emirbaba Türbesi, Hisar Köy(Amorium), Yedikapı Kaya Yerleşimi, Yedikapı Barajı, Emirdağ Yaylaları ve Yılkı Atları. Ne Yenir: Emirdağ Güveci, Koyun Yoğurdu, Yumurtalı Pide. Ne Alınır: Emirdağ Yoğurdu, Sayalı Emirdağ Bebeği, Topak Ev Maketi.
İlçede yetişen ürünler şunlardır. Arpa, buğday, şeker pancarı, nohut, yeşil mercimek, ay çiçeği, haşhaş ve yonca. Sebzelerden; biber, domates, fasulye, salatalık, ıspanak, kavun ve karpuz meyvelerden; elma, armut, erik, kayısı, kiraz, vişne, badem, ceviz ve üzüm yetiştirilmektedir.
TUİK verilenine göre 2021 yılı Emirdağ ilçe nüfusu 42.327 kişi, Afyonkarahisar İl nüfusu 744.179 kişi, Türkiye nüfusu ise 84 milyon 680 bin 273 kişi oldu.
Başkan Kargın, "Elbette Türkiye büyük.
Hadise Açıkgöz veya sahne adıyla Hadise (d. 22 Ekim 1985), Belçikalı–Türk şarkıcıdır. Belçika'nın Mol yerleşkesinde Sivaslı bir ailenin kızı olarak doğup büyüdü.
(ağılcık) zakkum ağacı. aynı zamanda afyonkarahisar'ın emirdağ ilçesine bağlı bir köy. ankara'nın çubuk ilçesine dahil olanı da olan köy. sivas ili divriği ilçesine bağlı alevi-türkmen yerleşim yeridir.
Afyonkarahisar Mutfağına özgü et yemekleri arasında bütüm et, Afyon kebabı, dana tandır, dana kavurma, paça, duvaklı (hindi veya kaz) ilk sırada gelen yemeklerdir. İlin önemli gelir kaynaklarından olan sucuk, kış aylarında en çok tüketilen et ürünlerinin başında gelir.
Afyon'un neyi meşhur dediğimizde bu sorunun alanını iyi belirlemek gerekir. Afyon'un Kalesi, mermeri, kaplıcaları, termal suyu, maden suyu, yemekleri, sucuğu, lokumu, kaymağı, patatesi, camileri, kirazı, yolları, dinlenme tesisleri, tarihi konakları, tarihi çarşıları, Mevlevihanesi meşhurdur.
Türkiye nüfusunun %18,65'inin ikamet ettiği İstanbul'u, 5 milyon 782 bin 285 kişi ile Ankara, 4 milyon 462 bin 56 kişi ile İzmir, 3 milyon 194 bin 720 kişi ile Bursa ve 2 milyon 688 bin 4 kişi ile Antalya izledi. Bayburt, 84 bin 241 kişi ile en az nüfusa sahip olan il oldu.
Oğuzlar, Türkiye, Azerbaycan, Türkmenistan, İran, Irak, Suriye, Mısır, Moldova ve Balkanlarda (Bulgaristan, Romanya, Yunanistan, Makedonya, Kosova, Sırbistan) yaşayan Türklerin atası sayılmaktadırlar. Bu boyların Bozoklar ve Üçoklar olarak ikiye bölünmesi ise daha sonradır.
T.C. kimlik numarası ve e-Devlet şifresi ya da diğer güvenli kimlik doğrulama araçlarını kullanarak https://www.turkiye.gov.tr adresine giriş yaptıktan sonra “Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü/Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama” hizmeti üzerinden alt-üst soy belgenizi oluşturabilirsiniz.
Belçika'da resmî veriye göre 24 Mayıs 2018 tarihi itibarıyla 220.000 Türk vatandaşı yaşamaktadır. Türk vatandaşları en çok başkent Brüksel, Anvers'te ve Gent'te yoğun olarak yaşamaktadır.
21 Temmuz 1831 tarihinde Hollanda'dan ayrılıp, bağımsızlık ilan ederek meşruti monarşi yönetime geçmiştir.
Belçika'da toplamda 190 bine yakın Türk yaşamaktadır. Bu nüfus içerisinde genç nüfusun önemli bir yeri vardır. Belçika genelinde eğitim alan 22.363 (11087 kız, 11276 erkek) Türk kökenli öğrenci vardır (Şen, 2011a: 130).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri