Yeşil renkli toprak boyaların kaynağı ise seladonit, garnierit ve glokonit gibi minerallerdir. Vivianite ve azurit mavi boyalar, piroluzit, grafit ve manyetit ise siyah boyalar için kullanılır. Beyaz boyaların üretiminde ise kaolin, barit, tebeşir ve anhidrit kullanılır.
TOPRAK RENGİ
Genel olarak toprak ne kadar koyu renkliyse o kadar verimlidir demek mümkündür. Koyu renk: Genellikle organik maddenin çokluğunu gösterir. Böyle topraklar iyi yapılı ve üretkendir. Beyaz renk: Kaolen, marn, kireç, jips ve çeşitli tuzlar beyaz renkli toprakları oluşturur.
Topraklar, geniş bir renk çeşitliliğine sahiptir. Kırmızı , sar, kahverengi, yeşil, mavi, gri ve siyah olabilir. Toprak Rengi; parlaklık, koyuluk ve zenginlik bakımından değişebilir.
Kireçli topraklar: Kil, kum, humus ve kireç ihtiva ederler. Kalın bir kaymak tabakası bağlarlar. Suyu geçirmezler. Zor işlenen bir toprak çeşididir.
Toprağın yapısında farklı mineraller bulunuyor. Örneğin toprakta yaygın olarak bulunan demir minerallerinden götit sarı-kahverengi, hematit ise kırmızı-siyah renkte. Yine toprakta yaygın olarak bulunan minerallerden olan kalsiyum karbonat yani kalsit beyaz renkli, yarı şeffaf bir mineral.
İlgili 38 soru bulundu
Koyu renk: Genellikle organik maddenin çokluğunu gösterir. Böyle topraklar iyi yapılı ve üretkendir. Beyaz renk: Kaolen, marn, kireç, jips ve çeşitli tuzlar beyaz renkli toprakları oluşturur. Bunlar genellikle verimsiz topraklardır.
Kahverengi veya siyah olan humus toprağa koyu rengini verir.. Topraklarda %0,5 ile %12 oranında humus bulunabilir, ortalaması %5 seviyesindedir. Humusça zengin olan Karadeniz bölgesi toprakları Kahverengi orman toprakları, çok daha fazla humus barındıran topraklara ise Çernezyom adı verilir.
Çernezyom (İngilizce: Chernozem, Ukraynaca: Чорнозем, Rusça: Чернозём) Yeryüzünün en verimli yerli toprağıdır.Dünyada bulunan Çernezyomun üçte biri ve yüz ölçümü en fazla olan ülke Ukrayna'dır. coğrafi olarak yarı nemli step bölgelerinde yağışın artış gösterdiği yüksek platolarda görülen topraklardır.
Torf, perlit, humus, leonardit katkılı saksı toprakları, en iyi saksı toprağı seçenekleri arasındadır. İç ve dış mekan bitkilerinin dikiminde, toprak değişim dönemlerinde kullanıma uygun saksı toprakları evin salon, bahçe, balkon, veranda kısımlarındaki saksı bitkileri için tercih edilir.
Zararlı yabancı maddeler içermez. İdeal bahçe ve peyzaj alanı toprağı nasıl olmalı? Geçirgen (kumlu-milli), besin ve organik madde bakımından zengin, kili az olalmalı, çamurlaşmamalı, yıl boyunca, her mevsim üzerinde çalışılabilmeli.
Podzol Toprakları
Dağların yüksek kesimlerinde iğne yapraklı ormanların altında oluşan humusun aşırı yı- kanma nedeniyle taşındığı,besin maddeleri bakımından fakir, kül rengi topraklardır.
Asbest (amyant), beyaz toprak olarak da bilinen, ısıya, aşınmaya, kimyasal maddelere oldukça dayanıklı, yapısal özellikleri açısından esnek, lifli yapıda bir mineraldir. Mesleksel asbest maruziyeti: Asbest sanayide pek çok endüstri kolunda kullanılmıştır.
Kırmızı Akdeniz Toprakları: ABC horizonlu topraklardır. Akdeniz iklim bölgesindeki kireç kayaları üzerinde 600 mm ve daha fazla yağış altında oluşmuş koyu kırmızı renkli topraklardır. Bazı hallerde kalkersiz ana madde üzerinde de oluşabilirler.
Toprak tonlarına en yakışan renkler yeşil, turuncu ve pembenin pastel tonlarıdır. Bir diğer tamamlayıcı ise toprak tonlarının sıcaklığını dengeleyici bir etkisi olan soğuk renk mavidir.
Topraklar esas itibariyle; 1. Kaya ve mineraller (inorganik materyal) 2. Kısmen ayrışmaya uğramış bitkisel dokular (organik materyal) olmak üzere iki ana materyal grubundan oluşmaktadırlar.
Torf, göl yataklarındaki su seviyesinin düşmesiyle, bitki faaliyetlerinin ön plana çıkması, kışın su seviyesindeki artış ile bitkinin ölümü ve bu doğa olayının sürekli tekrarlanması ile bitki kök ve gövdelerinin binlerce yıl süren dönüşümlü birikimleri sonucunda oluşan organik toprak türüdür.
Yeşil yapraklı bitki torfu sadece bir torf değildir, içeriğindeki karışımlarla bitkilerinize mükemmel bir yaşam ortamı sağlamaktadır. Kullanıma hazır bir karışımdır. Nemi uzun süre tutma özelliği olduğundan bitkinizin daha dengeli ve düzenli gelişmesini sağlar.
Alüvyal topraklar derin ve geçirgen topraklardır. Bitki besin maddeleri bakımından zengindir. Kum, kil ve çakıldan oluştuğu için kolay işlenirler. Onun için Türkiye'nin en verimli tarım alanları bu verimli topraklardır.
En iyi çiçek toprağı nasıl olmalı sorusuna silt, kil, kum ve organik madde karışımıyla güzelce drene edilmiş toprak cevabı verilebilir. Organik madde, sağlıklı ve sağlam bir çiçek toprağı için en önemli bileşenlerdendir.
Torf yapımı için kurumuş ağaç dalları ve yaprakları gibi bitki parçalarını kullanman gerekir. Bu parçaları yarı gölge bir toprak zemine toplaman ve ardından yarım metre kadar olduğunda üzerini sönmüş kireçle örtmen gerekir. Üzerine de biraz azotlu gübre döktükten sonra kendi organik gübreni hazırlayabilirsin.
Terra- Rossa denilen kırmızı renkli toprağın bulunduğu. Akdeniz Bölgesi'nde öncelikle muz, domates, pirinç, susam ve turunçgiller yetiştirilir.
Killi toprakta yetişen bitkilerin bazıları şu şekildedir; ahududu, manolya, ayva, soya fasulyesi, taze fasulye, badem, nar, karpuz, köknar, çilek, ayçiçeği, kiraz, bakla, ladin, susam, şeftali, tütün, kayısı ve armut.
Havuç, ayçiçeği, bakla, kuru fasulye, susam, şeftali,tütün, kestane, funda, turp, kereviz, çam, eğrelti otu ve pancar gibi bitkiler kumlu topraklarda yetişir.
İyi topraklar, çapa, tırmık gibi basit aletlerle, yıl boyunca her zaman işlenebilir. Ancak, killi, kireçli topraklar, yüzeyde kil ve kaymak biriktirir geçirgen olmayan bir tabaka oluşturur. Böyle toprakların yüzeyi az bir yağmurda bile göllenir.
Tınlı toprak genellikle bir bahçıvanın rüyası olarak kabul edilir; hem iyi besleyici maddeler içerir hem su basması olmaz ve iyi drenajlıdır. Bezelye toprakları nem tutucudur ve kolayca kazılır ve birçok bitki için çok asidik olsa da açelyalar, orman gülleri ve kamelyalar için idealdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri