Emlak Kanunu'na göre her türlü arsa, arazi, konut ve bina gibi gayrimenkullerin vergilendirilmesi için emlak beyannamesi zorunludur. Emlak beyanı ya da uzun ismi ile emlak vergisi beyannamesi, gayrimenkul sahiplerinin tamamının devlete bildirmekle yükümlü olduğu bir işlemdir.
Emlak vergisi geç beyan cezası ne kadar? Beyan edilmeyen veya eksik beyan edilen gelir tutarı üzerinden gelir vergisi hesaplanır ve verginin bir katı tutarında vergi ziyaı cezası kesilir. Aylık yüzde 1,40 gecikme faizi hesaplanır.
Emlak beyannamesi kısaca açıklamak gerekirse herhangi bir gayrimenkulün kime ait olduğunu ispatlayan belge türüdür. Diğer yandan kişi ya da kuruluşlar sahip oldukları taşınmazları bağlı bulundukları belediyelere emlak beyannamesi ile bildirmekle yükümlüdür.
İnternet yoluyla emlak beyanı verilebilir. Emlak beyannamesi vereceklerin belediyeye giderek ilgili işlemi gerçekleştirmek dışında alternatif yolları da söz konusu. İnternetten emlak beyanı verilebiliyor. Online olarak emlak beyanı için e-devlet üzerinden de işlem yapılabiliyor.
İlgili 36 soru bulundu
Emlak Vergisi
Beyanname verme yükümlülüğü yoktur. Bildirim verilmelidir.
Ancak gayrimenkul sahibi bazı kişiler emlak vergisi ödemekten muaftır. Ev hanımı, şehit yakını, işsiz, gazi, emekli ya da dul kişilerin emlak vergisi ödeme yükümlülüğü bulunmamaktadır.
özel usulsüzlük cezası kesilir. Özel usulsüzlük cezası kesilmesine rağmen mecburiyetleri yerine getirmeyenlere yeniden süre verilerek bu mecburiyetleri yerine getirmeleri bildirilir. Verilen sürede bu zorunlulukların yerine getirilmemesi halinde yukarıda yazılı özel usulsüzlük cezaları bir kat artırılarak uygulanır.
Gayrimenkulün emlak rayiç değeri üzerinden konutlar için binde 1 (büyükşehirlerde binde 2) emlak vergisi hesaplanıyor.İşyerlerinde ise emlak vergi değerinin binde 2'si (büyükşehirlerde binde 4) oranında emlak vergisi hesaplanıyor.
-Bunun yanı sıra artık emlak beyannamesi e-devlet üzerinden de yapılabilmektedir. Bunun için https://www.turkiye.gov.tr/tapu-tasinmaz-beyan adresine girip T.C kimlik numaranız ve e-Devlet şifreniz ile sisteme giriş yaparak emlak beyan işlemlerinizi yapabilirsiniz.
Vergilerin ödenmemesi halinde ceza uygulaması bulunmaktadır. Ödenmeyen emlak vergisi cezası her ay için 1.40 oranında faizle işlenmektedir. Bunun dışında vergi borcunun ödenmemeye devam edilmesi halinde mülk sahibinin banka hesabına da bilgi geçilmektedir.
İnternet yoluyla emlak beyanı verilebilir. Emlak beyannamesi vereceklerin belediyeye giderek ilgili işlemi gerçekleştirmek dışında alternatif yolları da söz konusu. İnternetten emlak beyanı verilebiliyor. Online olarak emlak beyanı için e-devlet üzerinden de işlem yapılabiliyor.
Emlak vergisi beyannamesi mevcut bina arsa ve arazilerde 4 yılda bir genel beyan döneminde mükellefler tarafından yenilenmez, bu işlemi Belediye kendiliğinden yapar. Yeni biten binalarla yeni oluşan arsa ve arazilerin beyannameleri bittiği veya oluştuğu yıl içinde verilir.
Emlak beyanı yapılmazsa ne olur? Emlak bildiriminin gayrimenkul tapusunun alındığı yıl sonuna kadar belediyeye verilmesi gerekiyor. Bildirimin süresinde verilmemesi halinde, vergi idarece tarh edilir. İdarece tarhiyatta her yıla ilişkin vergi değeri, 29 uncu madde hükmü dikkate alınarak hesaplanır.
Ancak kanun koyucu 9 Nisan 2002 tarihinde yürürlüğe giren 4751 Sayılı Kanun[1] ile Emlak Vergisi Kanunu'nda yer alan beyanname verme zorunluluğu kaldırıldı.
Sahip olunan evin bağlı bulunduğu belediyeye giderek ilgili görevliye başvuru yapmak, Emlak Vergisi bildirimi yapmak için yeterlidir. Belediyeye giderken mülk tapusunu da götürmek gerekir. Bildirim yaparken bir belge doldurulduğu için tapu belgesi üzerindeki bilgilere ihtiyaç duyulmaktadır.
Emlak Beyannamesi Cezası Ne Kadar? Normal şartlar altında beyan edilmemiş ya da geç beyan edilmiş gelir tutarı üzerinden hesaplama yapılır. Ortaya çıkan verginin bir katı kadar ceza, mülk sahibine ibraz edilir. Bu cezaya ayrıca aylık %1.4 oranlı gecikme faizi de uygulanır.
Kişilerin sadece bir meskene sahip olmaları gerekir. Eğer birden fazla mesken sahibi ya da birden fazla mesken üzerinde hisseleri bulunuyorsa emlak vergisinden muaf olamazlar.
Şahsın kendi emekli maaşının yanında eşinin emekli maaşını ya da dul/yetim aylığı alması ve başka bir gelirinin olmaması hâlinde tek konutuna ait emlak vergisini ödemeyecektir.
Taşınmaz sahibinin bağlı olduğu belediye emlak beyannamesi vermek için başvurulacak ilk adres oluyor. Gerekli evrakları hazırladıktan sonra belediyenin ilgili emlak birimlerine giderek emlak beyannamesini verebilirsiniz. Emlak beyannamesinin her bir taşınmaz için ayrı ayrı verilmesi gerekiyor.
Sahip olunan evin bağlı bulunduğu belediyeye giderek ilgili görevliye başvuru yapmak, Emlak Vergisi bildirimi yapmak için yeterlidir. Belediyeye giderken mülk tapusunu da götürmek gerekir.
Beyanname, vergi dairesine veya vergi dairesi tarafından belirlenen bir vergi idaresine gönderilir ve vergi ödemesi yapılır. Beyanname, vergi ödemesi yapılması gereken miktarın hesaplanması ve ödemesi için gerekli bilgileri içeren bir belgedir ve genellikle yıllık olarak düzenlenir.
Tek konuta sahip olan vatandaşın; ücret, kira, faiz gibi gelir elde etmesi de muafiyeti engelliyor. Emekli maaşı dışında bir gelire sahip olmayan emekliler de muafiyetten yararlanabiliyor. Özetle; emekli, ev kadını ve işsizler brüt 200 metrekareyi aşmayan tek konutları için' muafiyetten yararlanabiliyor.
Türkiye sınırları içerisindeki Emlak Vergisi Kanunu'na göre emlak vergisinden muaf olan kişiler emekliler, hiçbir geliri olmadığını belgeleyenler, dul, yetim, ölüm ve maluliyet aylığından ibaret olan kişiler, ev hanımları, gaziler, şehitlerin dul ve yetimleri ve engelli vatandaşlardır.
Belediyeler kendilerine verilen görevleri yerine getirmek için öz gelirlere gerek duyarlar. Belediyelerin öz gelirleri içinde en istikrarlı gelir kalemi emlak vergisidir. Emlak vergisi ilgili belediyelerce tarh, tahakkuk ve tahsil edilen vergilerdendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri