"Vergi borcu yoktur yazısı" resmî işlemlerde vergi mükellefinden talep edilir. Buna ek olarak; kamu kurumlarınca açılan ihalelere başvurmak isteyen kuruluşlardan, ticari kredi kullanmak isteyen işletmelerden ve vergi mükellefi olmayan kişilerin kredi başvuru işlemlerinin gerçekleşmesi için de bu yazı istenmektedir.
Vergi borcu yoktur yazısı, düzenleme tarihinden itibaren 15 gün boyunca geçerlidir. Bazı durumlarda, vergi borcu yoktur yazısını isteyen kuruma göre geçerlilik süresinde değişiklik olabilir. İhalelerde ise ihale tarihi itibariyle geçerli olan vergi borcu yoktur yazısı istenir.
Hatta aşağıda detaylı şekilde belirtildiği üzere 5 bin TL'yi aşan vadesi geçmiş her borcu da kapsamamaktadır. 5 bin TL'yi aşmayan borçlarda bu belgeye/uygulamaya ihtiyaç yoktur. Alınan vergi borcu yoktur yazısı düzenlendiği tarihten itibaren 15 gün geçerlidir.
Dilekçe sunarak talep ettiğiniz vergi borcu yoktur yazısının geçerlilik süresi vardır. Genellikle 15 gün olarak belirtilen bu süre zarfı dolduğunda yeniden gerekli işlemleri başlatarak yeni bir belge hazırlanmasını sağlamalısınız. Belgeyi talep eden kuruma göre bu sürenin değişiklik göstermesi mümkündür.
Vergi borcu yoktur yazısı resmi adıyla vadesi geçmiş borç durumunu gösterir belge, mükellefin bağlı bulunduğu vergi dairelerindeki borç durumunu gösteren belgedir. Bu belge ile mükellef hangi vergi dairesine ne kadar borcu olduğunu öğrenebilecektir.
İlgili 36 soru bulundu
"Vergi borcu yoktur yazısı" resmî işlemlerde vergi mükellefinden talep edilir. Buna ek olarak; kamu kurumlarınca açılan ihalelere başvurmak isteyen kuruluşlardan, ticari kredi kullanmak isteyen işletmelerden ve vergi mükellefi olmayan kişilerin kredi başvuru işlemlerinin gerçekleşmesi için de bu yazı istenmektedir.
Her bir ödeme veya işlem için ayrı ayrı olmak üzere, belgenin aranılması gereken yılda uygulanacak olan idari para cezası tatbik edilir. 6183 sayılı Kanunun 22/A maddesine göre verilen idari para cezası, ilgilisine tebliğ tarihinden itibaren bir ay içinde ödenmesi gerekir.
Buna göre, ilgili kamu kurumları tarafından hak sahiplerine yapılacak ödemeler 5.000 TL'nin üzerinde ise hak sahiplerinin “vergi borcu yoktur” yazısını (tebliğdeki ifadesi ile “vadesi geçmiş borç durumunu gösterir belge”) ibraz etmeleri gerekecektir.
Resmi Gazete yayımlandı, 31 Temmuz'a kadar kaldırıldı
Dilekçe eksiksiz bir şekilde doldurulduğunda başvuru tamamlanmış olur ve vergi borcu yoktur yazısı mükellefin e mail adresine otomatik olarak gönderilir. E devlet üzerinden de vergi borcu yoktur yazısı alınabilir.
Zamanaşımı, süre geçmesi suretiyle vergi alacağının kalkmasıdır. Zamanaşımı, mükellefin bu hususta bir müracaatı olup olmadığına bakılmaksızın hüküm ifade eder. Vergi alacağının doğduğu takvim yılını takip eden yılın başından başlıyarak beş yıl içinde tarh ve mükellefe tebliğ edilmiyen vergiler zamanaşımına uğrar.
2020/18:Borcu Yoktur Yazısı İçin Vadesi Geçmiş Borç Tutarı Alt Limiti 5.000-TL Olarak Belirlenmiştir. 2020/18:Borcu Yoktur Yazısı İçin Vadesi Geçmiş Borç Tutarı Alt Limiti 5.000-TL Olarak Belirlenmiştir.
e-Devlet sistemine giriş yapılır. Kurumlar bölümünden 'Gelir İdaresi Başkanlığı' seçilir. Hizmetler arasından 'Kimlik Doğrulama' seçilir. 'Borcu Yoktur Yazısı Talebi Girişi' seçilir.
e-Devlet Kapısı'nda Borç Durum Yazısı Talep Girişi (Gerçek Kişi) ve Borç Durum Yazısı Talep Girişi (Tüzel Kişi) olmak üzere açılan iki hizmet üzerinden tüm vatandaşlarımız "Borcu yoktur" yazısını artık e-Devlet Kapısı'ndan alabilecekler.
Buna göre hak sahibinin vergi borcunun hakedişinden kesilmesi ancak onun talebinin varlığı halinde mümkündür. Talep yok ise ve kişi vergi borcunu ödememiş ise idareler hakediş tutarını tahakkuk ettirmeyerek bekletmek zorundadır.
SGK internet adresinden borcu yoktur yazısı almak için "E-Borcu Yoktur" uygulamasını aktifleştirmek gerekiyor. Bu işlem için işveren, SGK'ye "Gerçek Kişi İşverenler, Tüzel Kişi İşverenler ve Adi Ortaklıklar" olarak başvuru yapmalı ve gerekli evrakları teslim etmelidir.
5.2. 4734 sayılı Kanun kapsamına giren kurumların, mal veya hizmet alımları ile yapım işleri nedeniyle hak sahiplerine yapacakları ödemeler sırasında vadesi geçmiş borç durumunu gösterir belgenin aranılması gerekmektedir.
Eğer devletin vergi dairesi dahil herhangi bir kuruluşuna borcunuz varsa Maliye Bakanlığı'nın e haciz yapma imkanı ile maaş hesapları dahil tüm banka hesaplarınıza bloke konulabilir.
Vergi borcunun olağan sona erme nedeni ödenmesidir. Bunun dışında vadesinin rastladığı takvim yılını takip eden yılbaşından itibaren 5 yıl içinde tahsil edilmezse zaman aşımına uğrar. Bir diğer durumda ise dava yoluna başvurulması ve davanın kabul edilmesi halinde de sona erer.
Vergi dairesine ödenmemiş vergi ve diğer borçların tamamı yapılandırma altına alınabilecek. Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, KDV, MTV, ÖTV, tüm idari para cezaları, KYK borçları, Hazine alacaklarını kapsayan vergi borcu yapılandırma süresi uzatıldı.
Borç son ödeme tarihine kadar ödenmezse takipli hale gelir. Eşzamanlı olarak ödenmeyen tutar için vergi gecikme cezası uygulanır. Takipli hale gelen borcun bir süre daha ödenmemesi halinde vergi cezası olarak faiz yaptırımı uygulanır. Vergi borcunun ödenmemesi durumunun devamında ise cezai yaptırımın boyutu genişler.
Kredi ya da kredi kartı borcunu ödeyemeyen borçlu, ödeyeceğine dair bir taahhütname imzalar ve ödemezse taahhüdü ihlal suçu işlemiş olur. Taahhüdü ihlal suçundan dolayı hapis cezası alır. Bu hapis cezası olarak adlandırılan; tazyik hapsi, en fazla 3 aylığına verilen bir disiplin hapsidir.
2023 yılı vergi borcu sınırı ise yine 5.000 TL olarak uygulanmaya devam edilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri