2023 emlak vergisinin ilk taksit ödemeleri geçtiğimiz aylarda tamamlandı. Şimdi ise bu yılın ikinci taksitleri gündemde. Peki, emlak vergisi ikinci taksit ödemesi ne zaman, nasıl yapılacak? Yıl içerisinde 2 taksitle ödenen emlak vergisinin 2'nci taksiti Kasım ayı (1-30 Kasım 2023) boyunca ödenebilecek.
2023 yılı emlak vergisinin ilk taksiti 1 Mart-31 Mayıs döneminde ödendi. Söz konusu verginin ikinci taksitleri Kasım ayında ödenecek.
Yıl içerisinde 2 taksitle ödenen emlak vergisinin 2'nci taksiti Kasım ayı boyunca ödenebilecek. Söz konusu verginin ikinci taksitleri 1-30 Kasım döneminde ödenecek.
Emlak vergisi her yıl Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere iki kez ödeniyor. Bina, arsa ya da arazi gibi taşınmazlara ait bu vergiler belediyeler tarafından tahsil ediliyor. Emlak Vergisi'nde son ödeme tarihi 30 Kasım 2023 olarak öne çıkıyor.
Emlak vergisi ödemeleri iki taksit halinde belediyelere veya internet üzerinden yapılabilmektedir. Emlak vergisi ödeme zamanı mart ayında başlamaktadır. İlk taksitin mart ayının başından mayıs ayının son gününe kadar ödenmesi gerekmektedir. Emlak vergisi ikinci taksitleri ise kasım ayı sonuna kadar ödenmektedir.
İlgili 39 soru bulundu
Gelir İdaresi Başkanlığı'nın web sayfasında yer alan Ağustos 2023 dönemine ilişkin vergi takviminde, 2022 yılına ilişkin ek verginin 2. taksit ödemesinin 1 Ağustos-31 Ağustos tarihleri arasında yapılacağı öngörülüyor.
1 Mart -31 Mayıs 2022 tarihleri arasında yapılacak 100 TL ve 150.000 TL arasındaki Emlak ve Çevre Temizlik Vergisi ödemeleri ücretsiz, faizsiz 3 taksite bölünecektir.
Emlak vergisi artış oranı 2023 yılı için nedir? 2023 yılı için artış oranı %122,93 olarak belirlenmiştir. Örnek olarak 2022 yılında 100 TL olan vergi tutarı 2023 yılında 222,93 TL olacaktır.
Öncelikle en önemli giriş yapısı elbette e-devlet. Turkiye.gov.tr adresinden giriş yapılan E-Devlet Kapısı'ndaki Gelir İdaresi Başkanlığı sitesinden vergi borcu sorgulama ve detaylı bilgi almak mümkün oluyor.
Emlak vergisi her yıl iki taksit halinde ya da tek seferde ödenir. İlk taksit mart, nisan, mayıs aylarında, ikinci taksit ise kasım ayında ödenmelidir. Vergi ödemesi, gayrimenkulün bulunduğu belediyeye gidilerek yapılabilir.
2006 senesinde Bakanlar Kurulu kararına göre; gaziler, emekliler, hiçbir geliri olmadığını belgeleyenler, şehitler dul ve yetimlere ait brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek mesken adına emlak vergisi alınmamaktadır.
Borcunu ödemeyenler için gecikme durumunda yüzde 2.5 oranında faiz uygulanıyor. 31 Mayıs tarihi, yalnızca taksit ödemeleri için değil vergi borçluları için de önemli bir tarih. 31 Aralık 2022 öncesinden emlak vergisi borcu bulunanlar, bu tarihe kadar yapılandırmaya başvurabilecek.
E-Devlet Kapısı'na giriş yaptıktan sonra E-Hizmetler bölümüne tıklamanız gereklidir. E-Hizmetler bölümüne giriş yaptıktan sonra "Gelir İdaresi Başkanlığı" bölümüne tıklayın ve burada karşınıza gelecek alt hizmetlerden "Vergi Borcu Sorgulama" ibaresini seçerek işleminizi yapabilirsiniz.
Buna göre, Ocak-Haziran 2023 dönemine (2023/II. geçici vergi dönemine) ait geçici vergi beyannamesi 1-17 Ağustos 2023 tarihleri arasında verilecek ve tahakkuk eden vergi 17 Ağustos 2023 Perşembe günü akşamına kadar ödenecektir.
Sosyal güvenlik kurumlarından dul, yetim, ölüm ve maluliyet aylığı alanlar, geçen yıl elde ettikleri menkul sermaye iradı gelirleri 70 bin lirayı aşmamak kaydıyla bu yıl emlak vergisi muafiyetinden yararlanabilirler. EYT düzenlemesi kapsamında dul ve yetim aylığı bağlananlar da bu haktan yararlanabilecekler.
01-25 mart arası, örneğin, yıllık gelir vergisi için beyan dönemidir. 01-25 nisan arası ise kurumlar vergisi için beyan dönemidir.
Gayrimenkulün rayiç bedeli üzerinden hesaplanan emlak vergisi, belediyelere yılda iki taksit halinde ya da tek seferde ödenir. Ancak gayrimenkul sahibi bazı kişiler emlak vergisi ödemekten muaftır. Ev hanımı, şehit yakını, işsiz, gazi, emekli ya da dul kişilerin emlak vergisi ödeme yükümlülüğü bulunmamaktadır.
Vergilerin ödenmemesi halinde ceza uygulaması bulunmaktadır. Ödenmeyen emlak vergisi cezası her ay için 1.40 oranında faizle işlenmektedir. Bunun dışında vergi borcunun ödenmemeye devam edilmesi halinde mülk sahibinin banka hesabına da bilgi geçilmektedir.
Konutlardan binde 1, mesken dışı binalardan binde 2, arazilerden binde 1, arsalardan ise; binde 3 oranında emlak vergisi alınıyor. Taşınmazın büyükşehirlerde bulunması durumunda emlak vergisi %100 artış gösteriyor.
Taşınmazın tek bir meskene sahip olması gerekir. Kişilerin sadece bir meskene sahip olmaları gerekir. Eğer birden fazla mesken sahibi ya da birden fazla mesken üzerinde hisseleri bulunuyorsa emlak vergisinden muaf olamazlar. Bu durumda kişiler sahip oldukları her bir mesken için ayrı emlak vergisine tabii tutulur.
Yasa ile “köy” statüsünden “mahalle” konumuna geçen yerleşim yerlerinde 31.12.2022 tarihine kadar emlak vergisi muafiyeti bulunmaktadır. 7186 sayılı yasa değişikliği ile 2020 itibarıyla muafiyeti sona erdirilen yerleşim yerleri de söz konusudur.
1 Mart - 31 Mayıs 2023 tarihleri arasında yapılacak 100 TL ve 200.000 TL arasındaki Emlak ve Çevre Temizlik Vergisi ödemeleri masrafsız 4 taksite bölünecektir.
VakıfBank Worldcard ile 2-30 Kasım 2023 tarihleri arasında tek seferde yapacağınız her 200 TL-5.000 TL arası Emlak ve Çevre Temizlik Vergisi ödemenizi faizsiz 3 ay taksitlendirebilirsiniz. Anlaşmalı belediyelerde işlem anında bireysel kredi kartları için faizsiz 3 taksit uygulanacaktır.
Mülkün bağlı olduğu belediyenin banka hesabına ödeme yaparken banka şubeleri dışında online bankacılık hizmetlerini de kullanabilirsiniz. İlgili banka hesabına havale ya da EFT yaparak borcunuzu kolayca ödeyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri