Gayrimenkul satış işlemleri için emlakçı komisyonu, en fazla "satış bedelinin %2'si + KDV (%20)" belirlenmiş olup, alıcıdan ve satıcıdan ayrı ayrı alınır. Sadece "yazılı bir anlaşma yapılması şartıyla" toplamda %4 olan emlakçı komisyonu sadece alıcı veya satıcı tarafından da ödenebilir.
Gayrimenkul satış işlemleri için emlakçı komisyonu, en fazla “satış bedelinin %2'si + KDV (%18)” belirlenmiş olup, alıcıdan ve satıcıdan ayrı ayrı alınır. Sadece “yazılı bir anlaşma yapılması şartıyla” toplamda %4 olan emlakçı komisyonu sadece alıcı veya satıcı tarafından da ödenebilir.
Evin fiyatı üzerinden hesaplanan bu komisyon yeni yönetmeliğe göre, %2'si ev sahibinden, %2'si alıcıdan olacak şekilde alınır. Kiralama işlemlerinde ise komisyon sadece bir seferliğine kiracıdan alınır ve kiracının bir aylık kirasına eşit olur.
Emlakçılar, alıcının ve satıcının işlerini son derece kolaylaştıran aracılardır. Emlak komisyonu ödemek bir yasal zorunluluktur. Alım satım veya kiralama işlemlerinde emlakçıdan yardım isteyen kişiler, emlakçılara emlak komisyonu olarak bir bedel ödemek ile yükümlü olmaktadırlar.
Yani Komisyon Tutarı= KDV Dahil Satış Fiyatı×Komisyon oranı (%) işlemini kullanın. Örneğin, giyim kategorisinde tişört satıldığını varsayalım; KDV dahil satış fiyatı da 200 TL olsun ve komisyon oranını da yukarıdaki tablodan bakarak %6 olduğunu görebilirsiniz. Komisyon Oranı=200 TL×%6=12 TL kesilen tutar olacaktır.
İlgili 43 soru bulundu
Yüzde hesaplaması yöntemi ile komisyon tutarını öğrenebilirsiniz. Örneğin gerçekleşecek olan herhangi bir ticari faaliyette, ticaretin tutarı 50.000 TL diyelim. Komisyon talep eden kişi/kurum bu işlemden dahili olarak %10 oranında bir komisyon alacaksa, komisyon tutarı 5.000 TL olarak hesaplanır.
Sözleşmelerde belirtildiği üzere yapılan her işlemde (alım/satım) kurum azami %0,32 (binde 3,2) oranında komisyon tahsilatı yapma hakkına sahiptir. Sabit Komisyon Modeli'nde uygulanan komisyon oranı 0,1950% (binde 1,95)'dir.
Ön ödemeli konut satış işleminde, daha önce ev satışlarında proje teslimine kadar alıcının cayması karşılığında tazminat ceza bedeli olarak yüzde 2 olarak ödenmesi istenirken, bu tazminat yeni düzenlemeyle yüzde 8'e yükseltildi. Herhangi bir gerekçe göstermeden Satıştan dönme hakkı için süre de 24 aya düşürüldü.
Bu faktörler arasında emlakçının çalıştığı yer, iş tecrübesi, müşteri portföyü, emlakçının eğitim seviyesi ve iş hacmi yer alır. Ancak, Türkiye'de çalışan bir emlakçının aylık brüt maaşı genellikle ortalama olarak 14.000 TL ile 45.000 TL arasında değişebilir.
Yönetmelik uyarınca emlakçı / gayrimenkul danışmanı kira sözleşmesinin akdedilmesiyle / taşınmaz alım / satımında ise tapu sicilinde tescil ile birlikte komisyon alacağına hak kazanacaktır.
Daire satışında emlakçı komisyonu talep eder. Ev satışının ardından komisyonun ödenmesi zorunludur.
Emlakçı komisyonu, genellikle satış veya kiralama işleminin tamamlandığı anda ödenir. Satış işleminde, emlakçı komisyonu satış bedelinden kesilir ve ödeme alınmadan önce satış bedelinden düşülür. Kiralama işleminde ise, emlakçı komisyonu genellikle kira süresi boyunca eşit taksitler halinde ödenir.
Zamandan tasarruf etmenizi sağlar. Bankalar ile sürekli iş birliği içerisinde oldukları için kredis almanız konusunda size destek olur. Tapu mevzuatları işlemlerinde size yardımcı olur. Mülkün tüm riskli noktalarını inceleyerek gelecekte meydana gelecek sorunlara karşı tedbirler alır.
Emlakçı, satış sonrasında hem satıcıdan hem de alıcıdan ayrı ayrı en fazla satış bedelinin %2 + KDV'sini (%18) alabilir. Kiralama işlemlerinde “Ev kiralarken emlakçı ne kadar komisyon alır?” sorusunun cevabı ise en fazla bir aylık kira bedeli + KDV (%18) olabilir.
Arsaların satış bedelleri toplam metrekareye bölünür ve metrekare başına rayiç bedel tespit edilir. Metrekare başına belirlenen rayiç bedel işleme söz konusu olan arsanın metrekaresi ile çarpılarak arsanın rayiç bedeli hesaplanır.
Emlakçının komisyon almasının 'helal' olduğunu ise şu ifadelerle açıkladı: "Dinen helal olan bir malın veya hizmetin alım satımında aracı olan kişinin yaptığı hizmetin karşılığında alıcı veya satıcıdan yahut her ikisinden tespit edilen oranda ücret alması caizdir."
Bilindiği üzere emlakçılık işi, ofis ya da bireysel çalışma ile yapılabiliyor. Başarılı bir emlak danışmanı olarak sektörde yer edinmiş çoğu kişi bireysel çalışsa da işe yeni başlayanlar için bu pek mümkün gözükmüyor. Nedeni ise alanda yeterli tanınırlığa ve sermayeye sahip olmama.
Gayrimenkul danışmanları, düşük ya da yüksek kazanç elde ederler. Burada asıl önemli olan yüksek meblağlarda kazanç elde edebilirken neden daha az para kazandığınızdır. Gayrimenkul danışmanı, müşteri portföyüne ve alım-satım mülküne göre oldukça yüksek kazançlar elde edebilir.
Emlak Danışmanı Ne Kadar Maaş Alır? Emlak Danışmanı olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Emlak Danışmanı maaşı 2023 verilerine göre ortalama 31.900 TL civarındadır.
Emlakçı komisyonu genellikle gayrimenkulün satışının gerçekleşmesiyle birlikte ödenir. Komisyon satış bedelinin & 2 oranın da alıcı ve satıcıdan eşit tahsil edilir emlakçıya ödenir. Bu durumda komisyon emlakçıya hizmetin karşılığı olarak ödenir ve iade edilmez.
Hukuk Dairesi, 2014/6563 Esas, 2014/13898 Karar sayılı ilamında “BK'nun 404.maddesi gereğince, gayrimenkul tellallığı sözleşmesi yazılı şekilde yapılmadıkça geçerli değildir.
Satılan evde yaşadığınızı, ve annenizin rızası dışında satıldığını ispatlarsanız satış iptal edilir ve evinizi geri alabilirsiniz..
Komisyonculuk (Alım veya Satım Komisyonculuğu) Nedir? Alım veya satım komisyonculuğu, komisyoncunun ücret karşılığında, kendi adına ve vekalet verenin hesabına kıymetli evrak ve taşınırların alım veya satımını, kurulan komisyon sözleşmesine istinaden, üstlenmesi ve yürütmesi faaliyetine denir.
Yani, konut satın alımında ödenmesi gereken komisyon; yukarıda da bahsettiğimiz gibi artık hem ev sahibi hem de alıcı için zorunluluk teşkil etmeye başlamıştır. Kiralanan konut işlemlerinde ise aksi bir anlaşma yoksa komisyon, yalnızca kiracı tarafından sağlanmaktadır.
Örneğin, satış işini üstlenen bir işçinin sattığı malların toplam değeri üzerinden belirli bir yüzdeye göre aldığı ücret, komisyon ücretidir. Komisyon ücreti asıl ücret olarak tespit edilebildiği gibi temel ücrete ek bir ücret olarak da kararlaştırılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri