Sonuç Olarak; ülkemizde emlakçılar tarafından komisyonculuk adı altında imzalanan sözleşmeler Türk Borçlar Kanunu uyarınca simsarlık sözleşmesi olarak kabul edilmekte olup, kanun koyucu bu sözleşmelerin adi yazılı şekil yapılması gerektiğine karar vermiştir.
kişiye tacir denir. Görüldüğü üzere emlak ko- misyoncuları yasalara göre tacirdir.
Emlakçılık sözleşmesinde evin satımını sağlayan emlakçı komisyona hak kazanır. Emlakçı aradan çıkarılmak isteniyorsa ve bu durum cezai şart olarak sözleşmeye eklenmişse emlakçı bu kez cezai şartı isteyebilir.
Eğer iş sahibinin işletmesinden ayrı kendine ait bir işletmesi varsa simsar da tacirdir. Bir kişi simsarlık faaliyetlerini arızi olarak da simsarlık mesleği olarak da icra edebilir. Simsar tarafların temsilcisi değildir, temsil yetkisi yoktur. Doktorlar, diş hekimleri, veteriner hekimler, avukatlar simsar olamaz.
Emlak komisyonculuğu ve iş takipçiliği faaliyetinin ticari faaliyet olarak değerlendirilmesi, bu faaliyetler neticesinde elde edilen kazancın Gelir Ve. T.C. olduğunuz belge hususunda tereddüte düştüğünüz anlaşılmıştır.
İlgili 25 soru bulundu
SİMSARLIK NEDİR? Çeşitli sebeplerden ötürü bir araya gelemeyen kişileri bir araya getirip aralarında bir sözleşme akdedilmesini sağlayan kişiye simsar denir. Simsarlık sözleşmesi 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 520 vd. maddelerinde düzenleme bulan bir sözleşme türüdür.
Gayrimenkul danışmanlığı faaliyetinin ise serbest meslek faaliyet olarak kabul edilmesi ve serbest meslek kazancına ilişkin hükümler çerçevesinde vergiye tabi tutulması gereği zaten açıktır.
Yargıtay Kararı: "Yazılı Sözleşme İle İspatlanamayan Hizmet İçin Komisyon Talep Edilemez" Emlakçının 'komisyonumu ödemedi' diyerek icraya verdiği alıcıyı Yargıtay haklı buldu. Yüksek mahkeme, emlakçı komisyonu için sözlü değil yazılı mukavele imzalanması gerektiğine hükmetti.
Ticaret hayatının önemli aktörleri arasında yer alan simsar, taraflar arasında bir sözleşme kurulması imkânını hazırlamayı veya kurulmasına aracılık etmeyi üstlenir ve ancak taraflar arasında bir sözleşmenin kurulmasıyla ücrete hak kazanır.
Ancak bu alacağa hak kazanabilmek için her halükarda emlakçı / gayrimenkul danışmanı ile mal sahibi arasındaki sözleşmenin yazılı olması gerekecektir. Yazılı bir sözleşme bulunmaması halinde komisyon ücretine hak kazanılamayacaktır.
DUVAR - Emlakçılıkta yeni dönem bu sabah itibariyle başladı. Artık en az 100 saatlik mesleki eğitim almayanlar ve mesleki deneyime sahip olmayanlar emlak işletmesi açamayacak.
Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmeliğe göre emlakçı veya emlak danışmanı olmak isteyen kişilerin emlak yetki belgesi almaları gerekmektedir. Emlakçılık sertifikası halihazırda emlakçılık ile ilgili faaliyetlerde bulunan kişilerde de olması gereken bir belgedir.
Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yayımladığı Vergi Usul Kanunu'na göre emlak ve gayrimenkul sektörüne de e-fatura kesme zorunluluğu getirildi.
Gayrimenkul Danışmanlığı / Emlakçılık faaliyeti gösteren işletmeler; gayrimenkul alım / satım ve kiralanmasına aracılık etme, tapu işlemlerine aracılık etme, gayrimenkul yönetim hizmeti verme, değerleme hizmeti verme ve gayrimenkul ticaretine yönelik diğer hizmetleri verme dışında herhangi bir ticari faaliyette ...
31150 Sayılı Resmi Gazete'de 9 Haziran 2020 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren yeni düzenlemenin tam adı; İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik. Buna göre emlak ofislerine “en az 20 metrekare olma” zorunluluğu getirildi.
Emlak komisyoncuları elde ettikleri gelirlerin ticari kazanç sayılması nedeniyle gerçek kişi işletmesi olarak gelir vergisi, kurumlar vergisine tabi bir işletme olarak ise kurumlar vergisi beyannamesi vermek zorundadırlar.
Simsar, taraflar arasında sözleşmenin kurulmasına imkân hazırlayan veya kurulması için aracılık yapan kimsedir. Yapılan bu faaliyetler karşılığında simsarın en önemli hakkı ücret hakkıdır.
Eski Ticaret Kanununda düzenlenmiş olan ticaret işleri simsarlığı yeni kanuna alınmamış olup bu özel düzenleme kaldırılmıştır. Dolayısıyla simsarlık sözleşmesi için yalnızca TBK hükümleri uygulanmaktadır. Simsarlık sözleşmesi ile taraflar arasında karşılıklı borç yüklenme söz konusu olur.
Bağımsız girişimciler ile ticari kurumlar arasında komisyonculuk yapan kişilere simsar denir. Aynı zamanda otogar gibi yerlerde bağlı olduğu otobüs firması için yolcu bulmaya çalışan kişiler için de simsar kelimesi kullanılır. Hem terim hem de mecazi anlamda kullanılan bu sözcük dilimize Arapçadan geçmiştir.
Yargıtay 13. Hukuk Dairesi'nden emlakçıların alım satım komisyonuyla alakalı emsal nitelikte bir karar geldi. Emlakçıyla yapılan sözleşmelerde mülk sahibinin imzasının olma şartı aranmıyor. Sözleşmenin geçerlilik şartı yazılı olarak yapılmış olması. Mülk sahibi imzalamasa da komisyon ödemek zorunda.
Merhaba, emlakçı komisyonu en fazla "satış bedelinin %2'si + KDV (%18)" olarak belirlenmiştir; alıcıdan ve satıcıdan ayrı ayrı alınır. Sadece "yazılı bir anlaşma yapılması şartıyla" toplamda %4 olan emlakçı komisyonu sadece alıcı veya satıcı tarafından da ödenebilir.
Emlak komisyonculuğu sözleşmesi, Borçlar Kanunu 520. Md gereğince yazılı olarak yapılması yasadan doğan geçerlilik koşuludur.
Emlak Yetki Belgesi Almak Zorunlu mudur? Yasalar gereği emlak danışmanlığı yapmak isteyen herkesin yetki belgesi alması zorunludur. Yetki sahibi olabilmek için emlak belgesi alma zorunluluğu, bir işletme bünyesinde pazarlama veya satış elemanı olarak çalışmak isteyen kişiler için de geçerlidir.
Ülkemizdeki son yasal düzenlemeye göre emlak danışmanı olmak için ön lisans ya da lisans mezunu olma zorunluluğu bulunmuyor. Hatta emlak danışmanlığı, ilkokul mezunlarına da açık bir meslek. Fakat yalnızca bu şarta güvenerek mesleğe adım atmamanız gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri