Emme refleksi anne karnındaki bazı bebeklerde parmak emmek şeklinde ve bebek uyurken de görülebilir. 32-34. gebelik haftalarında bebek bu hareketleri düzenleyecek olgunluğa erişmiştir. Herhangi bir nedenle oral beslenemeyen yenidoğanlara bu refleksini uyarmak için emzik verilebilir.
Bu refleks, doğumdan sonra 7 aya kadar sürebilir. Bebeğiniz, 3 - 4 aylıkken acıktığında emme refleksi gösterebilir.
Dudağına ve yanağına dokunulduğunda yenidoğanlarda emme refleksinin başlaması beklenir. Sağlıklı bir bebeğin göstergesidir. Aranma-emme refleksi uyanıkken 4'üncü aya kadar devam eder.
Bu sebeple bebeğinizi emzirmek için 2-3 saatte bir uyandırabilirsiniz. Yenidoğan bebeğinize emme refleksinin güçlenmesi için zaman tanıyın. Emzirme sırasında bebeğe yeterli miktarda süt akışının sağlanması için meme ucuna doğru masaj yapın veya memeyi işaret ve baş parmağınızla tutarak U harfi şeklinde sıkın.
"Bebeğin doğumuyla görülen arama-emme refleksi, tamamen beslenme içgüdüsüyle ortaya çıkar.
İlgili 21 soru bulundu
Arama-Emme refleksi
Bu refleksler bebeğin en önemli reflekslerindendir ve beslenmesi için gereklidir. Bebeğin memeyi bulmasını sağlar. Bebek yanağına hafifçe dokunulduğunda yüzünü çevirir, ağzını açar ve aramaya başlar. Meme verildiğinde de kuvvetlice emer.
Yenidoğan bebeğin yanağına, dudağına dokunduğunuzda bu refleks uyarılır ve bebek emmeye başlar. Emme yenidoğan döneminde yaşamsal bir reflekstir. Yenidoğan bebeğin yanağına, dudağına dokunduğunuzda bu refleks uyarılır ve bebek emmeye başlar.
Zararsız bir davranış olan parmak emmeye hemen hemen bebeklerin tümünde rastlamak mümkündür. Doğumu takiben ilk 3-4 ayda normal olarak bir çocuğun yeme ve içmesi için tek yol emmedir. Birinci yılın sonuna kadar emme esas yol olarak kalır. Çocukların bu faaliyetten belli bir şekilde ve derecede zevk aldıkları görülür.
Emme refleksinin gelişmeme nedenleri
Doğumsal travmalar, beynin oksijensiz kalması, beyin sapı bozuklukları ve sinir sistemindeki sepsis, menenjit gibi ciddi enfeksiyonlar emme refleksini ortadan kaldırır. Böyle durumlarda karşılaştığınız takdirde acilen doktorunuza başvurunuz.
Bu refleksler omuriliğin kontrolündedir.
Meme başını doğru şekilde kavratın
Memeyi tutturmadan önce meme başını dudak kenarlarına doğru değdirerek bebeğin arama refleksini uyarabilir, ağzını açmasını ve dilini dışarı doğru uzatarak memeyi çok daha kolay kavramasını sağlayabilirsiniz.
Doğum travmaları, kas tonusunda zayıflık gibi bazı durumlarda moro refleksi geç görülmeye (5-7 aylar arasında) başlanır ve bir yaşa kadar devam eder. Refleksin tek taraflı yokluğu ise, beyindeki lokal hasara ya da doğum travması nedeniyle oluşan yaralanmaya işaret etmektedir.
Eğer bebek hala emmek istiyorsa diğer memeyle emzirilmeye devam edilmelidir. İlk aydan sonra bebekler güçlü bir şekilde emmeyi öğrenir. Bebek emzirme saatleri eğer bebeğin gelişimi ideal şekilde ilerliyorsa uzamaya başlar.
Kol ve el kaslarının gelişmesiyle objelere uzanmaya başlayan 3 aylık bebekler genellikle ellerini ve parmaklarını inceler, aynı zamanda ellerine aldıkları cisimleri ağızlarına götürmeye çalışır.
Memeyi reddetmenin sebepleri arasında; annenin yeme alışkanlıkları (baharatlı, gaz yapıcı yiyecekler vb. olması),annenin kullandığı ilaçlar, diş çıkartma veya kulak ağrısı, burun tıkanıklığı, ağız içi mantar enfeksiyonları, gaz sancısı, uzun süreli emzik ya da biberon vermeye bağlı memeye karşı direnç, memeye doğru ...
Bebek neden emmez sorusunun cevabı süt miktarının az olması olabilir. Aç olan bebeğiniz telaşlı bir şekilde emmeye çalışırken dilediği miktarda süt gelmemesi, memeyi reddetmesi sonucunu doğurabilir.
Genel olarak bebekler emme başladıktan kısa süre sonra sütün akışı refleks olarak hızlanır. Bu süreçte bazı bebekler emme, yutma ve nefes almayı koordine bir şekilde düzenli yapamayabilir. Çünkü sütünüzün akışı biraz hızlı olabilir. Bu da emerken huzursuz olmasına ve memeyi bırakmasına neden olur.
Oysa anne karnındaki bir bebekte 26. haftadan sonra ağrı duyusunu taşıyacak sinir ağları olgunlaştığı için fizyolojik refleksler gelişmekte ve fetüs ağrıyı algılayabilmektedir.
Bebekler ne zaman oturtulur? 4. ayda çoğu bebeğin fiziksel gelişimi destekle oturabileceği bir seviyeye ulaşmış, gerekli kasları kuvvetlenmiş olur. Bu ayda bebek arkasına ve yanlarına destek koyarak oturabilir. Desteksiz oturma ise 6 ve 8. aylar arasında başlar.
Yenidoğan bir bebek 3 saatten fazla aç kalamaz.
1-6 ay arası bir bebek için aç kalabileceği maksimum süre 4 saattir. 6 aydan büyük bebekler ise en fazla 6 saat aç kalabilir. Ki bu sürelerle aç kalan bebekler muhtemelen çok ağlayacaklar, yorgunluktan uyuyakalacaklar ve kısa sürede tekrar uyanacaklardır.
3 Aylık Bebek Gelişim Tablosu
Erkek bebeklerin boyunun, 55 ila 65 cm., ağırlığının ise 4150 ila 7500 gr. aralığında olması beklenir. Hekim, bebeğin baş çevresini ölçtükten sonra bebeği, bebek gelişim tablosundaki büyüme eğrilerine göre değerlendirir.
Son Süt: Bebek emmeye başladıktan 2-3 dakika sonra gelen süttür. Krema kıvamında ve yağ içeriği yüksektir.
Eğer bebeğiniz memeyi emerken uyuya kalıyorsa endişe etmeyin. Karnı doyan ve mutlu olup sakinleşen bebeğin anne memesinde uyuması kadar normal bir şey yoktur. Yeterli kilo alımı ve büyümesi varsa endişe etmeyin. Ama yeterli kilo alamıyorsa tek memeyi emerken uykuya kalıyor ve emmeyi azaltıyorsa diğer memeye geçirin.
Bebeğin yüzü memeye bakmalı ve burnu, meme başının hizasında olmalıdır. Anne bebeği kendi vücuduna yakın tutmalıdır. Anne, işaret parmağı ile memeyi alttan desteklemeli, başparmak memenin üstünde olmalıdır. Anne memesini C şeklinde kavramalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri