Resmi takdimlerde ve hitaplarda, devlet adamlarına, diplomatlara, askeri ve mülki erkana ve üst yöneticilere daima resmi unvan veya rütbeleriyle hitap edilir. Sayın Rektör Sayın Vali Sayın Başkan Sayın Genel Müdür Sayın General vb. Rahime Nohutcu, Prof.
1-Yöneticinize daima saygılı hitap edin. Ona taşıdığı ünvana göre, “sayın müdürüm”, “sayın başkanım”, “sayın kaymakamım” ve “sayın valim” deyin veya “efendim” diye hitap ederek söze başlayın. 2-Üstünüzün makamına girerken ceketinizin düğmeli olmasına dikkat edin, palto ve şapka ile girmeyin.
Üstlere ünvanıyla (Müdür Bey,Sayın Müdürüm), hitap edilir.
Makam odasında resmi bir kişiyi yöneticiye takdim ederken, kişinin önce unvanı, sonra “sayın” sözcüğü ile adı ve soyadı söylenir. (Emniyet Müdürü Sayın Ahmet Deniz) Resmi toplantı ve törenlerde kişiyi topluluğa takdim ederken, kişinin önce unvanı, sonra “sayın” sözcüğü ile adı, soyadı söylenir.
Astlara resmi ortamda unvanlarıyla: Müdür Bey ya da soyadlarının başına “sayın” sözcüğü getirilerek (Sayın Çelik); özel ve sosyal ortamda ve birebir ilişkilerde ise adlarına “hanım/bey” sözcüğü eklenerek hitap edilir: Ayşe Hanım, Ahmet Bey.
İlgili 32 soru bulundu
Çünkü komisere komiser, amire amir, savcıya sayın savcı olarak hitap ediliyor, polise gelince sürekli olarak lan olarak hitap ediliyor.
Amir memura saygılı ve nazik davranmak zorundadır. Amir kendinden yaşça bariz şekilde büyük bir çalışanına ismi ile hitap etmesi etik dışıdır. Emri altındaki memurlardan da bu davranışı gördüklerini uyarmalı, devam etmesine izin vermemelidir. Rızası olmadan bir bayana ismi ile hitap etmemelidir.
İlke olarak; memur müdürüne “müdürüm”, “sayın müdürüm” diye hitap eder. Genel müdür ise, ast'ı olan müdüre unvanıyla “müdür bey” diyerek ya da adıyla (Ahmet Bey) hitap eder.
Kişi adlarından önce ve sonra gelen ünvanlar, saygı sözleri, rütbe adları ve lakaplar büyük harfle başlar: Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk, Kaymakam Erol Bey, Dr. Alâaddin Yavaşça; Sayın Prof. Dr.
Kamusal yaşamda yapılan bir görev sonunda üst astına teşekkür ettiğinde, ast üst'üne “rica ederim” dememeli; “sağ olun efendim” veya “görevim efendim, sağ olun” demelidir. Çalışma hayatında astın da üst'üne teşekkür etmesi saygı ve nezaket gereğidir.
Kamusal yaşamda ulusal bayrak ve üst, kamusal ve sosyal yaşamda konuk, sosyal yaşamda hanım daima önce gelir (sağda yer alır). Karşılamada üsstler başta, uğurlamada ise sondadır. Törenlerde konuşma sırası asttan üste doğrudur. Açılış konuşmasını evsahibi, son konuşmayı onur konuğu yapar.
Kadın yöneticilere Sayın Müdire denmez, Sayın Müdürüm şeklinde hitap etmek uygundur. Eski ve emekli yöneticilere, son resmi görev unvanı ile hitap edilir. Ancak resmi yazıda veya adı ve soyadı kullanıldığında eski/önceki sözcüğü öne getirilir.
Meclis personeli, milletvekillerine 'sayın', ziyaretçilere 'abi, abla, teyze' yerine 'hanımefendi', 'beyefendi' diyecek. TBMM personeline önümüzdeki dönem için hizmet içi eğitim verilmeye başlandı. Meclis personeli, milletvekillerine “sayın” diye hitap edecek.
1966 Giresun Piraziz doğumludur. 1987 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinden mezun olmuştur.
Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan'ın tensipleriyle Emniyet Genel Müdürlüğü görevine atanan Erol Ayyıldız, Polis Bandosu ve karşılama mangası tarafından karşılandı. Emniyet Genel Müdürü Ayyıldız görevi, İçişleri Bakan Yardımcılığı görevine atanan Mehmet Aktaş'tan devraldı.
4. sınıf emniyet müdürü: Bu rütbe “komirser”, “başkomiser” ve “emniyet amiri” rütbelerinin üzerindedir. Şube müdürleri, ilçe emniyet müdür yardımcıları, hukuk müşavirleri, şube müdür yardımcıları, öğretim görevlileri, pilotlar ve ilçe emniyet müdürleri bu rütbeye erişebilir.
Resmi kişilere eşleri ile birlikte zarf üstü hitap “Sayın Cumhurbaşkanı ve Bayan Recep Tayip ERDOĞAN” şeklinde yapılır. “Eşi” sözcüğü asla kullanılmaz. “Sayın Milli Eğitim Bakanı ve Bayan Ziya SELÇUK”
- Bir özel ada bağlı saygı sözcükleri, unvanlar, sanlar ve takma adlar büyük harfle başlar: Sayın Ahmet Öz, Prof. Dr.
Örnek: - Konuşmalarını yapmak üzere, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü Sayın Mehmet Sarıbıyık'ı teşriflerini arz ediyorum. Genel Müdür Yardımcısına normalde "Genel Müdürüm" denilir. Ancak Genel Müdürün yanında "Sayın Müdürüm" denilmelidir.
Amire teşekkür edilmemeli, onun yerine “Sağolun” denilmeli. Makama girerken yanınızda mutlaka ajanda ve kalem bulundurulmalı... Makama evrak, çok yakın mesafeden değil karşıdan nezaketle sunulmalı…
Amirin memura, memurun amirine karşı mesafeli ve saygılı davranması, gerek tüm çalışanlar, gerekse kurum için önemlidir. Örnek; Astların, üstlerine “Sayın Valim”, “Sayın Müdürüm”; üstlerin de astlarına “Ayşe Hanım”, “Mehmet Bey” şeklinde hitap etmeleri en tabii bir nezaket kuralıdır.
1 Nite- kim dedeler, nineler, babalar ve anneler arasında “Bey, Ağa, Herif, Adam, Efendi, Karı, Hanım, Hatun” gibi hitap biçimleri tercih edilirken2 yeni kuşak eşler arasında “Aşkım, Tatlım, Güzelim, Balım” gibi çok çeşitli hitap biçimleri tercih edilebilmektedir.
Görüldüğü üzere amirin personeline kötü davranması, bağırıp çağırmayı bir iş gördürme yöntemi olarak uygulaması disiplin kurallarının, ayrımcılık yasağının, etik davranış ilkelerinin ihlalini oluşturduğu gibi ceza kanunlarına göre suç boyutuna da ulaşabilmektedir.
1- Memur işyerinde ise amirine sözlü olarak müracaat ederek, işyerinde değilse telefonla ya da diğer haberleşme araçlarıyla amirine bilgi vererek sağlık kuruluşlarına gitmelidir.
Amirlik yetkisini kanun, tüzük ve yönetmeliklerde belirtilen esaslar içinde kullanır. Amir, maiyetindeki memurlara kanunlara aykırı emir veremez ve maiyetindeki memurdan hususi bir menfaat temin edecek bir talepte bulunamaz, hediyesini kabul edemez ve borç alamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri