Eğer anne bebeğini emziriyorsa, kendine gaz yapan yiyeceklerden uzak durmalı. Örneğin, soğan, kuru fasulye, karnabahar, brokoli, kepekli yiyecekler, lahana, portakal, limon, greyfurt. Kafein içeren içecekler, çikolata, çay hem gaz yapar, hem de bebekte uykusuzluğa ve huzursuzluğa sebep olur.
Çorba, az yağlı ve haşlama yemekler gaz sorunu yaşayan anne ve bebekler için yardımcı olur. Meyvelerin bazıları da gaz yapmaz. Bu nedenle de mandalina, elma ve portakal gibi besleyici besinler rahatlıkla bol miktarda tüketilebilir. Pirinç ise, emziren anneler için en güzel besin kaynakları arasında yer alır.
Bebeğe gaz yapmayan yiyecekler özellikle kuru yemiş veya kuru meyvedir. Gaz yapmayan lohusa yemekleri, ıspanak, pırasa, kırmızı et gibi yiyeceklerdir.
Bol sebze ve meyve tüketimine dikkat edin!
Sağlıklı beslenme yolculuğunda sebze ve meyve tüketimi oldukça önemlidir. Lahana, kereviz ve karnabahar gibi sebzeleri pişirerek tüketmek gaz sorunlarının önüne geçebilmektedir.
Annenin gaz yapıcı besinlerden (süt, yoğurt, kuruyemiş, çikolata, limon ve turunçgiller, lahana, brokoli, çiğ sebzeler )uzak durarak, bebeğine düzenli kolik-gaz masajı yapması, bebeğin ayaklarını sıcak tutması, yatağının baş kısmını 15 derecelik bir eğimle yükseltmesi (hem reflüyü de önleyecektir), karnı eğer çok ...
İlgili 15 soru bulundu
Çiğ sarımsak, soğan, yeşil soğan, çiğ kabak, kavun gibi çok gaz yapan yiyecekler de mümkün olduğunca az tüketilmeli. Çok fazla çay, kahve içmek de sütün kalitesine olumsuz etki edebileceğinden ve annenin uyku kalitesini düşüreceğinden tercih edilmemeli. Bu süreçte sigara alkol gibi ürünlerden de mutlaka kaçınmalı.
Bebeğin gazını çıkarmak için mideye hafif baskı yapacak ve gazı çıkarmasına destek olacak aşağıda yer alan manevralar yapılmalıdır; Bebeği sırtüstü yatırarak karnına saat yönünde masaj yapmak ve sonrasında dizlerini karnına doğru hareket ettirmek bebeğin gazının çıkmasında etkili olabilir.
Rezene çayı. Bir çay kaşığı rezene çayı bebeğinizin gaz sancılarının dinmesini sağlayabilir. Bebeğin bu çayı içmesini istemeyen anneler ise çayı kendileri içebilir. Her ne kadar anne sütüne yenilen ve içilen şeylerin karıştığı kanıtlanmasa da bu yöntemi denemek yarar sağlayabilir.
Bebeklerde gaz sancısı belirtileri kolaylıkla görülebilir. Gaz sancısı nedeniyle huzursuz olan bebek, emmek ister; ama kısa bir süre sonra ağlamaya başlar.
Ayrıca emziren anneler de pirinç tüketebilir. Ölçülü olmakta fayda olacaktır. Fazla miktarda tüketilen pirinç gaz yapmaz ancak kabızlık oluşturabilir.
Gece acıkmalarınızı leblebi, yulaf yoğurt meyve karışımı, yoğurt yanında galeta, kefir tüketerek bastırabilir, aynı zamanda kilo kontrolü sağlayabilirsiniz. Helva, şekerli komposto, baklava gibi yüksek kalorili ve kilo artışına neden olabilecek şekerli besinler sütünüzü artırmaz.
Elma, şeftali, armut, erik, greyfurt gibi meyveler vücudun sindirmekte zorlandığı doğal şeker alkolü olan sorbitol içerir. Çilek, kavun, kiraz, üzüm, yaban mersini, avokado, kivi gibi meyveler ise anne sütüne gaz yapmayan meyvelerdendir.
Bebeğiniz için gaz yapmayan besinler arasında: kuru meyve, çörek otu, ceviz, fındık, badem ve yulaf ezmesinin yanı sıra çok aynı zamanda oluşan gazın da yok olmasını sağlayan rezene bulunur.
Örneğin, soğan, kuru fasulye, karnabahar, brokoli, kepekli yiyecekler, lahana, portakal, limon, greyfurt. Kafein içeren içecekler, çikolata, çay hem gaz yapar, hem de bebekte uykusuzluğa ve huzursuzluğa sebep olur. Ayrıca anne nikotin, yani sigara kullanmamalıdır.
Emzirme döneminde sütün boşalması için annenin iyi beslenmesi, stresten uzak ve yeterince dinlenmiş olması ve bebeğini sık aralıklarla emzirmesi önemlidir. Anne, iyi beslenmez, dinlenmez veya stresli ise halk arasında “yorgun süt” denen laktik asitten zengin anne sütü üretilir.
Göğüs kafesinden başlayarak kasıklara doğru dairesel hareketlerle yapılan gaz masajı bağırsakları harekete geçirmektedir. Bu tekniği ritmik hareketlerle bir süre devam ettirirken arada bebeğin bacaklarını karnına ittirmek bebeğin gaz çıkarmasını kolaylaştırmaktadır.
Gazlı bebeklerde ise sık ama az kaka yapma görülebilir. Bazı bebekler ise anne sütü almalarına rağmen 2-3 günde bir kaka yapabilirler. Beslenmesi yeterli ve kilo alımı iyi olan bu bebeklerde eğer kaka kıvamı da normal/normale yakınsa ek tedavi verilmez.
Kucakta veya bebek arabasında gezdirmek, hafifçe sallamak, sarılmak, yumuşak bir battaniyeye sarmak, ninni söylemek, müzik dinletmek, araba ile gezdirmek, emzik vermek faydalı olabilmektedir. Bebeğin karnına ılık havlu koymak, ılık yağ ile karnına masaj yapmak, ılık su ile banyo yaptırmak etkili olabilmektedir.
Dereotu, papatya, zencefil, kimyon ve anason gibi bitkilerin çayı da bir çay kaşığı olmak koşulu ile bebek sancılarında etkilidir. Özellikle kolik için verilen zinco adlı ilacın da içerisinde yer alan malzemeleri içeren bitkiler doktora danışılarak kullanılır.
Ceviz, Fındık, Badem
Ayrıca yağlı tohumların içeriğinde bulunan bazı aminoasitler süt oluşumu için gerekli olan seratoninin yapısına katılarak süt miktarını ve kalitesini artırıyor. Her gün ara öğünlerde 1 avuç içi kadar kuru yemiş yemeniz yeterli olacaktır.
Emzirme döneminde tüketilen yumurta fayda sağlayacağı gibi aynı zamanda fazla tüketilmesinin de zararlı olabileceğini söylemek mümkün olmaktadır. Tüketilen yumurta ise hem anne için hem de bebek için gaz yapıcı bir besin olarak da ifade edilebilir.
Bebeği emzirdikten sonra yaklaşık 25 dakika boyunca kucağınızda dik tutun. Bu, mide ve kapakçığın rahatlamasını sağlar ve gaz oluşumunu bir nebze hafifletir.
Eğer bu belirti bebeğinizde varsa, bebeğiniz gaz sancısı çekiyor demektir. Gaz sancısı çeken bir bebek, rahatlamak amacıyla süt emmek isteyecektir.
Bu, özellikle uyku dürtülerinin güçlü olduğu geceleri meydana gelebilir. Ancak küçük çocuğunuz halinden memnun görünse ve tamamen uyuyor olsa bile, bazı bebekler için onları tekrar yatırmadan önce gazını çıkarmaya çalışmanız önemlidir. Uyuyan bir bebeği geğirtmek temelde uyanık bir bebeği geğirtmekle aynıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri