Sahurda beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği, pirinç pilavı yerine bulgur ya da kepekli pirinç yiyebilirsiniz 🍞Tatlı olarak da kurutulmuş erik ya da kayısı gibi meyveler yiyebilir ya da hoşaf içebilirsiniz.
Emzirirken oruç tutmak isteyen anne, beslenmesinde vitamin ve mineral kaynaklarının bulunmasına özen göstermelidir. Emzirme anneye susuzluk hissi verebilir. Bu nedenle anneler iftardan sahura kadar bol bol, günlük ihtiyacını karşılayacak miktarda su tüketmelidir.
Bebek 1 yaşına bastıktan sonra anne rahatlıkla oruç tutabilir. Emziren anneler sahura mutlaka kalkmalı, iftar ile sahur arasında bol miktarda su tüketmeli. Oruç tutan annelerin sütünde magnezyumun, potasyumun, çinkonun azaldığı, vitamin A, C, E ile karbonhidrat, protein ve kalsiyumu değiştirmediği tespit edildi.
Emziren anne oruç tuttuğunda sıvı alım miktarı azalır ve annenin su kaybı fazla olduğundan süt üretimi azalır. Bu nedenle ilk 6 ayında bebeği olan annelerin oruç tutmak için bebeğin 1 yaşına bastığı dönemi beklemesi gerekir.
Araştırmalar göre kısa süreli yememe durumunda anne sütü azalmıyor, ancak kısa süreli sıvı kaybı sütü azaltıyor. 2-5 ay arasında bebeği olup emziren kadınlar arasında yapılan bir çalışma, oruç sırasında anne sütünün içeriğinde bir miktar değişim olduğunu gösteriyor.
İlgili 36 soru bulundu
Emzirme ve hamilelik sebebiyle çocuğunun sağlığı hakkında endişe duyan annelerin, oruç tutamadıkları günleri hem kaza etmeleri hem de fidye vermeleri gerekir.
Bebeğin anne sütü almaya devam ediyorsa ve 6 aydan küçükse mutlaka gelişimi takip edilmelidir. Hamilelikte hormonların etkisiyle süt miktarında azalma gerçekleşebilir. Persentil eğrilerine göre en az 2 ay üst üste kilosu %25, boyu %50 altında kalıyorsa; devam sütleriyle beslenmesinin desteklenmesi gerekir.
Anne Sütü Neden Azalır? Yapılan araştırmalar, annenin yoğun stres altında olması, yanlış emzirme pozisyonu, yetersiz beslenme gibi sebeplerle anne sütünün azalabileceğini göstermektedir.
Bu sebeple emzirirken oruç tutmak anne sütündeki bazı besin değerlerinin düşmesine sebep olabilir. Özellikle doğumu takip eden ilk 6 ay yani sadece anne sütü ile beslenen bebeklerin annelerinin oruç tutmaması tavsiye edilir.
Emziren annelerin tükettiği gıdalar 12 saat içinde sütü etkiler. Bu nedenle ne kadar çok sıvı o kadar süt demektir. Laktoz intoleransı olan bebeklere sahip anneler peynir, yoğurt gibi süt ürünlerini tüketmemeli ya da kontrollü yemelidir. Salgılanan süt, tüketilen gıdalar tarafından oluşturulan kompleks bir besindir.
Hamilelik ve emzirme dönemi: Hamilelik ve emzirme dönemlerinde, vücut ihtiyaç duyduğu besinleri almalı ve yeterli kalori alımını sağlamalıdır. Bu nedenle, aralıklı oruç yapmak, bebeğin ve annenin sağlığı üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir.
Kadınlar hayız ve nifas hâllerinde oruç tutmazlar (Buharî, ”Hayz”, 1; Müslim, ”Hayz”, 14, 15). Daha sonra tutamadıkları oruçlarını kaza ederler.
Anne sütünün yüzde 80'nini su oluşturur. Bu nedenle günde ortalama 3 litre sıvı tüketimi olmalı. Bol bol su içmeli, beraberinde komposto, loğusa şerbeti, tüketmesini öneriyoruz.
Anne sütü çok kolay sindirildiği için her emzirme sonrası midesi çabuk boşalır ve sık acıkır. Eğer bebek normal süresinden önce doğduysa emerken çok çabuk yorulup uykuya dalabilir. Bu da sık aralıklarla emmesine neden olur. Bebek her acıktığında ne kadar sık aralıklarla olursa olsun emzirilmelidir.
Bu dönemde anne öğünlerinde et, yoğurt, sebze ve meyveye yeterince yer vermelidir. Yine protein ağırlıklı besinlere yer vermek ve yeşil yapraklı sebzeler tüketmek de gerekir. Kuru incir, badem, hurma, fındık, ceviz gibi besinler de anne sütünün kalitesini artırır. Bu dönemde bol sıvı da alınmalıdır.
Oruç tutan diyabetli kişi orucunu hangi şartlarda sonlandırması gerektiği hususunda bilgi sahibi olmalıdır. Kan şekerinin 70 mg/dl'nin altında ya da 300 mg/dl'nin üstünde saptanması durumunda oruç hemen sonlandırılmalıdır. Bu değerlerde oruca devam edilmesi durumunda hayati tehlike oluşabilir.
Dolayısıyla lekelenmelerin olduğu günlerde de namaz kılınmaz ve oruç tutulmaz.
Pek çok gebe Ramazanda oruç tutmak istemektedir. Genel olarak gebe sağlıklı ise, annenin diyabet ve hipertansiyon gibi herhangi bir kronik hastalığı yoksa ve bebekte büyüme geriliği yoksa gebelikte oruç tutmanın sakıncası yoktur.
Oruç, Allah yoluna sevk edilmesini sağlar ve aynı zamanda kişilerin Allah'a daha yakın olmasını kolaylaştırır. Oruç tutmak kişiye cennet kapılarının açılmasını sağlar ve Cehennem kapıları o kişi için kapanır. İbadetin fazileti Allah katında çok fazladır.
Çünkü süt verimi ve beslenme ilişkisi çok önemlidir. Emzirirken Kilo Verme Hızı Ne Olmalı? İlk 4 ayda aylık yarım-bir kg zayıflama normaldir. Anne çok şişmansa, ayda 2 kg kayıp da gözlenebilir.
Ceviz, Fındık, Badem
Ceviz, fındık ve badem gibi yağlı tohumlar beslenme listenizde mutlaka yer almalı. Bu tohumlar vücudumuz tarafından sentezlenemeyen ve mutlaka dışarıdan alınmaları gereken yağlar bakımından zengin oldukları için anne sütünün kalitesinin artmasında önemli bir rol oynuyor.
Göğüslerin yumuşak olması sütün yetersizliğini göstermez.
Bebeğiniz normalden daha az miktarda ya da koyu renkli kaka yapmaya başladıysa bu yeterli süt alamadığı anlamına gelir. Aynı şekilde daha az çiş yapması da bebeğin beslenemediğinin bir göstergesidir. Yeterli süt olmaması ya da sütün kesilmeye başlamasının en doğru işaretlerini bebeğinizden alabilirsiniz.
Normal doğumdan sonra adet emzirme durumuna göre değişir. Sadece anne sütü ile bebeğini besleyen annelerin çoğu regl olmaz. Adet görme 3-6 ayı bulabilir. Ara sıra emzirme durumunda ortalama 1,5 aydan itibaren adet başlayabilir.
Hamileyken emzirilen bebek zehirlenmez
Anne sütünün kolostruma dönüşümü nedeniyle bebek bu tadı beğenmeyip emmeyi kendiliğinden bırakabilir ve emmeye devam eden bebeğin dışkısında değişim olabilir. Ancak bu tamamen anne sütünün dönüşümü nedeniyledir yani tandem emzirme bebeği zehirlemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri