Kaçış yolu koridoru yüksekliği 210 cm'den az olamaz. (4) İki çıkış gereken mekânlarda, her bir çıkışın toplam kullanıcı yükünün en az yarısını karşılayacak genişlikte olması gerekir.
Kaçış yolu sayısı ve genişliği
(2) Yüksek binalarda kaçış yollarının ve merdivenlerin genişliği 120 cm'den az olamaz. (3) Genişliği 200 cm'yi aşan merdivenler, korkuluklar ile 100 cm'den az olmayan ve 160 cm'den fazla olmayan parçalara ayrılır. Kaçış yolu koridoru yüksekliği 210 cm'den az olamaz.
Yatay tahliye alanlarının hesaplanmasında kullanıcı yükü 2.8 m²/kişi olarak dikkate alınır.” (2) Hastanelerde koridor genişlikleri 2 m'den az olamaz.
Asansörler kaçış yolu olarak kabul edilmez. Kaçış yollarının belirlenmesinde yapının hangi amaç için kullanıldığı, binanın ilgili bölümünde bulunma ihtimali olan toplam insan sayısını, ilgili katın alanı, çıkışa kadar alınacak yol ve çıkışların kapasitesi esas alınır.
Kaçış yolları, 3 veya daha az katlı binalarda 60 dakika yangına dayanıklı, 4 kat ve daha yüksek binalarda 120 dakika yangına dayanıklı bölmelerle ayrılmalıdır. Kaçış yolları kapılan yanlardan menteşeli olacak ve kaçış yönüne açılır şekilde düzenlenmeli ve kaçış yolu hiçbir şekilde daralmamalıdır.
İlgili 32 soru bulundu
Uluslararası standartlara göre kullanım amacına ve binanın risk sınıfına göre, tek bir yönden kaçış olması durumunda bir mahalden çıkış en fazla 6-12 m ve yangın merdivenine ulaşmak için toplam mesafe 12-18 m, birden fazla çıkış olması durumunda bu değerler 12-24 m ve 25-45 m olmaktadır.
“Kaçış yollarının belirlenmesinde yapının kullanım sınıfı, kullanıcı yükü, kat alanı, çıkışa kadar alınacak yol ve çıkışların kapasitesi esas alınır. Her katta, o katın kullanıcı yüküne ve en uzun kaçış uzaklığına göre çıkış imkânları sağlanır.”
Kaçış yolları kapsamına; a) Oda ve diğer bağımsız mekânlardan çıkışlar, b) Her kattaki koridor ve benzeri geçitler, c) Kat çıkışları, ç) Zemin kata ulaşan merdivenler, d) Zemin katta merdiven ağızlarından aynı katta yapı son çıkışına götüren yollar, e) Son çıkış, dâhildir.
MADDE 34-(3) Yangın güvenlik hollerinin taban alanı, 3 m²'den az, 6 m2'den fazla ve kaçış yönündeki boyutu ise 1.8 m'den az olamaz. (4) Acil durum asansörü önünde yapılacak yangın güvenlik holü alanı, 6 m2'den az, 10 m2'den çok ve herhangi bir boyutu 2 m'den daha az olamaz.
Yangın uyarı butonlarının, bir kattaki herhangi bir noktadan o kattaki herhangi bir yangın uyarı butonuna yatay erişim uzaklığının 60 m'yi geçmeyecek şekilde yerleştirilmesi gerekir. Engelli veya yaşlıların bulunduğu yerlerde bu mesafe azaltılabilir.
Resmi ve umumi binalarda koridor genişliği en az (2.00) m. olup koridor uzunluğu (20.00) m.'yi geçtiği takdirde genişlik en az (2.50) m. olacaktır. Genel olarak, iskân edilen katların iç yüksekliği (taban döşemesi üzerinden tavan altına kadar) (2.60) m.'den az olamaz.
(3) Hol ve koridor genişlikleri 1.20 metreden az olamaz.
Madde 30'a göre bina giriş koridoru genişliği konut binalarında en az 1.50 metredir. Konut binalarındaki ortak alan hol ve koridor genişlikleri ise Madde 31 ile en az 1.20 metre olarak belirlenmiştir.
Karşılaşılabilecek acil durum karşısında içeride bulunanların tahliyesini planlamak için hazırlanan, kaçış yollarının, kaçış yönlerinin, çıkış kapılarının, müdahale envanterlerinin ve yangından korumalı ya da korumasız bölümlerin belirtildiği ve gösterildiği krokiye Acil Durum Tahliye Planı denir.
MADDE 32- (1) Kullanıcı yükü katsayısı olarak, gerekli kaçış ve panik hesaplarında kullanılmak üzere Ek-5/A'da belirtilen değerler esas alınır. (2) Çıkış genişliği için, çıkış kapıları, kaçış merdivenleri, koridorlar ve diğer kaçış yollarının kapasiteleri 50 cm 'lik genişlik birim alınarak hesaplanır.
Bina yüksekliğinin 15.50 m.'nin altında olması durumunda dengelenmiş merdiven, kaçış merdiveni olarak kabul edilir.
Korunumlu Koridor/Hol: Bitişik olduğu mekanlardan yangına karşı dayanıklı yapı elemanlarıyla ayrılarak yangın etkilerinden korunmuş hol ya da koridordur. Korunumlu Merdiven: Yangına karşı dayanıklı bir malzemeyle çevrili ve zemin düzeyinde bir son çıkışla güvenlikli bir alana açılan yangın merdivenidir.
“(6) Aksi belirtilmedikçe kaçış merdivenlerine, bir yangın güvenlik holünden veya kullanım alanlarından bir kapı ile ayrılan hol, koridor veya lobiden geçilerek ulaşılır. (7) Acil durum asansörü ile yapı yüksekliği 51.50 m'den fazla olan binalarda kaçış merdiveni önüne yangın güvenlik holü yapılması zorunludur.
Yasal Zorunluluk: Yangın Kapılarımız, E120, EI2 120 yangın dayanım sınıfına göre EN 16034-1 standardı ile uyumlu hale getirilmiştir. Kaçış yolu kapılarının genişliği en az 80 cm, yüksekliği 2000 cm'den az olamaz. Eşik olamaz.
YEŞİL: Acil kaçış, ilk yardım işareti kapılar, çıkış yerleri ve yolları, ekipman, tesisler tehlike yok normale dön. (1) Mavi Sadece dairevi bir şekil içinde kullanıldığında emniyet rengi olarak kabul edilir. (2) Fluoresan: Turuncu Emniyet işaretleri dışında sarı yerine kullanılabilir.
Mekanik arızalar, • Fren sisteminin doğru kullanılmaması, vb. sebeplerle fren kontrolünü yitirmiş ağır yüklü taşıtların trafik koridorundan ayrılarak izole edilmesini ve kontrollü bir şekilde durdurulmasını sağlayarak can ve mal kayıplı kazaların önüne geçilmesini amaçlayan bir yapıdır.
a)(Değişik:13/7/2000 tarih ve 24108 sayılı R.Gazete) Yangın merdivenleri Kat alanı 150 m2'den fazla ve birden fazla katı olan umumi binalarda,kat adedi 4'ten fazla olan tüm yapılarda yangın merdiveni yapılması zorunludur. Yapı sahibince istenirse daha az katlı yapılarda da yangın merdiveni yapılır.
Yangın esnasında binanın boşaltılmasının hızlı olabilmesi için kaçış yolları ve yangın merdivenleri basınçlandırılarak dumanın içeriye girmesi engellenir. Yangında dumanın yangın merdivenine ve içeriye değil de dışarı atılması gerekmektedir. Bunu da basınçlandırma yöntemi ile yapmak gerekmektedir.
Korunumlu Koridor/Hol: Bitişik olduğu mekanlardan yangına karşı dayanıklı yapı elemanlarıyla ayrılarak yangın etkilerinden korunmuş hol ya da koridordur. Yangın Güvenlik Holü: Kaçış merdivenlerine yangının ve dumanın geçişini engellemek için yapılacak yangın güvenlik holleridir (TYKY m.7). f) Son çıkış dahildir.
Rampa; toprak, kum, mıcır ya da mekanik elemanlardan oluşabilir. Acil kaçış rampasının amacı, aracın kinetik enerjisini sönümleyerek aracı durdurmaktır. Rampanın eğimi, aracın kinetik enerjisini sönümlemek için yeterli olmalıdır. Rampanın eğimi ne kadar fazla olursa, aracın kinetik enerjisi o kadar hızlı sönümlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri